torsdag 31 augusti 2017
Gellert Tamas : De apatiska
De apatiska - om makt, myter och manipulation. Detta är en av de bästa dokumentärer jag läse. Gellert Tamas berättar utförligt om hur Sverige i början av 2000-talet, utnyttjar rena lögner, för att kunna driva ut flyktingar från Sverige. Maktmissbruket sker på många nivåer i samhället, från regering, högt uppsatta tjänstemän, journalister mm. Apatiska barn sas simulera sin sjukdomar. Gellert Tamas har åter igen lyckats.
Besök på Danderyds Sjukhus
söndag 27 augusti 2017
Tai Woffinden vann Gorzow GP
Äntligen vann Tai Woffinden sin första GP-tävling för i år. Han plockade dessutom 18 poäng, och tog ett rejält skutt i totala GP-tabellen. Patryk Dudek blev tvåa och Jason Doyle trea. Tidigare ledande Maciej Janowski tog bara 6 poäng, och tappade därmed ledningen till Jason Doyle.
Fredrik Lindgren får godkänt för 11 poäng, men Antonio Lindbäck är en gåta. Efter förra GP-tävlingens succé, tog han bara 5 poäng denna kväll.
Aktuell ställning i GP:
1. Jason Doyle, Australien 97
2. Maciej Janowski, Polen 94
3. Patryk Dudek, Polen 93
4. Tai Woffinden, Storbritannien 89
5. Fredrik Lindgren, Sverige 87
6. Bartosz Zmarzlik, Polen 80
7. Emil Sayfutdinov, Ryssland 79
8. Martin Vaculik, Slovakien 66
9. Antonio Lindbäck, Sverige 60
10. Piotr Pawlicki, Polen 59
Fredrik Lindgren får godkänt för 11 poäng, men Antonio Lindbäck är en gåta. Efter förra GP-tävlingens succé, tog han bara 5 poäng denna kväll.
Aktuell ställning i GP:
1. Jason Doyle, Australien 97
2. Maciej Janowski, Polen 94
3. Patryk Dudek, Polen 93
4. Tai Woffinden, Storbritannien 89
5. Fredrik Lindgren, Sverige 87
6. Bartosz Zmarzlik, Polen 80
7. Emil Sayfutdinov, Ryssland 79
8. Martin Vaculik, Slovakien 66
9. Antonio Lindbäck, Sverige 60
10. Piotr Pawlicki, Polen 59
torsdag 24 augusti 2017
Ann Rosman : Vågspel
Vågspel börjar lite trögt, men efter hand smyger tre parallella handlingar fram. Handlingarna sker 1916, 1977 och 2017. Det är sjätte boken om Göteborgspolisen Karin Adler, men det är den första jag läser. Jag tror att det kommer att bli fler. Spänningen ökar mer och mer hela tiden i Vågspel.
Birgitte Bonnesen i Sommar
Birgitte Bonnesen är koncernchef för Swedbank. Hon är danska, och det är intressant när hon berättar om kulturskillnader dessa länder emellan. Klart värt att lyssna på.
Angela Gui i Sommar
Angela Guis sommarprogram är mycket intressant. Till stor del handlar det om hennes far Gui Minhai, som blev omhändertagen i oktober 2015. Förmodligen är han fängslad någonstans i Kina, för att ha sålt förbjudna böcker. Angela styr nu sin kampanj för hans del hemifrån Sverige.
William Spetz i Sommar
William Spetz är tydligen skådespelare. Det är så, att man får inte veta så mycket om honom i Sommarprogrammet. Däremot pratar han så mycket mer om sin mormor Ulla. Blir till slut lite tjatigt.
onsdag 23 augusti 2017
Dagny Carlsson i Sommar
105-åriga Dagny Carlsson lärde sig att hantera en dator vid 99 års ålder. Nu benämns hon som "världens äldsta bloggare". Hennes sommarprogram är intressant och håller högt tempo. Värt att lyssna på.
tisdag 22 augusti 2017
Villebråd
En polsk thriller om djurvännen Duszejko och hennes kamp mot tjuvjägare, som härjar i bygden. Det sker ett antal mord, och av någon anledning är Duszejko alltid före polisen i utredningarna.
Superswede - en film om Ronnie Peterson
Superswede var den film, som jag såg fram mot mest. Kanske hade jag för stora förväntningar. Kanske var jag för trött kl.22.30 efter tre tidigare filmer. Men jag blev lite besviken. Filmen gav mig inget nytt. Kraschen på Monzabanan ältades gång efter annan. Visst är det ett viktigt dokument, om hur racingsporten var på 70-talet, men jag hade väntat mig mer.
Vår nya fröken
Vår nya fröken är ett drama, där en egostisk lärarinna styr över elever och dess föräldrar. Vågar föräldrarna säga ifrån? Filmen blandas med olika händelser där lärarinnan provocerar, samt ett föräldramöte där det ska avgöras om de ska skriva en protest mot lärarinnan.
Detta är en mycket välspelad och stark tjeckisk film.
Detta är en mycket välspelad och stark tjeckisk film.
Becker - Kungen av Tingsryd
Filmen börjar lugnt i ett humoristiskt tempo. Men snart sätter thrillern igång. Kungen av Tingsryd blir utmanad av några danskar, som vill ta över. En mycket bra thriller, där spänning och humor är noga avvägt. Dessutom bra skådespelare.
Ouaga girls
En film om en yrkesskola för kvinnor i Burkina Faso (tidigare Övre Volta). De utbildar sig till bilmekaniker. En underhållande och rolig film. Tonåringar är sig lika över hela världen. Filmen är regisserad av Theresa Traore Dahlberg, en ung kvinna som är uppväxt på Öland och Burkina Faso.
Dark Tower
En science fiction-film byggd på Stephen Kingböcker. Jag tycker ofta om science fiction, men detta var lite för överdrivet.
Svart cirkel kortfilm
Min förre arbetskamrat Rickard Gramfors är en riktig allkonstnär. Nu har han gett sig in i filmproduktion. Han gör ett stort jobb inom skräckfilmen Svart cirkel, varav vi fick se en kortfilm under Filmdagarna i Helsingborg.
Jordgubbslandet
Jordgubbslandet handlar om gästarbetares situation i Sverige. När dessutom en av jordgubbsplockarna 15-årige Wojtek blir i par med bondens dotter Anneli, ökar konflikterna ännu mer. En bra film, men det tar tid innan det bränner till.
All inclusive
Efter en lång dag med tunga filmer, var det skönt med denna komedi. Mamman (Susanne Reuter) åker med sina döttrar (Liv Mjönes, Jennie Silfverhjelm) på semester till Kroatien Men mycket rolig och underhållande film med bra tempo.
Farväl Europa
Dokumentär om den österrikiske författaren Stefan Zweig, som under andra världskriget flyttade till Brasilien. I min mening en ganska medioker film, med långa tröttande inslag.
Intervju med Ruben Östlund
Dagen innan hade jag sett prisbelönta The Square, och var nyfiken på vad regissören Ruben Östlund egentligen menade med filmen. Ruben är smått galen på ett roligt sätt. Intervjun blev mycket underhållande. Men vad han egentligen ansåg vara filmens idé var svårt att förstå. Det verkar mest som om att han själv upplevt roliga episoder, och klistrat ihop dessa episoder till en film.
Birth of nation
Birth of nation är en mycket stark, med handling från amerikanska södern 30 år innan amerikanska inbördeskriget. Slaven Nat Turner predikade om fred, men ger till slut upp och sätter igång en beväpnad kamp mot överheten. I mitt tycke dessa filmdagars bästa film.
Den eviga vägen
Den eviga vägen är en finsk dokumentärfilm. Filmen är mörk och dyster, men mycket bra. Den gör upp med Stalins vanvettiga välde. Bonden Jussi Ketola och fascister kastar ut honom ur Finland 1930, och Jussi får ny identitet i Sovjet. Under Stalins styre förvandlas dock alla möjligheter för invandrade till Sovjet.
Middag på Parapeten
Parapeten är en vågbrytare vid hamnen i Helsingborg. Här finns en restaurangskola, som också erbjuder möjligheter till middagar. Här skedde invigningen av filmdagarna med riktigt god mat. Årets biograf blev Folkets Hus i Kumla.
The Square
Vinnare av Guldpalmen i Cannes. Denna film var dock inte i min smak. Jag undrar bara vad Ruben Östlund egentligen menar med denna film. Det är en samling händelser utan sammanhang. Bra skådespelarprestationer höjer dock filmen.
Logan Lucky
En både rolig och överraskande film om ett gäng smågangsters som planerar ett storrån. Filmen är full av märkliga personligheter, och bäst är James Bond-hjälten Daniel Craig som kassaskåpssprängare.
Folkets Hus och Parkers Filmdagar på Röda Kvarn
I avskedspresent vid min pension, fick jag deltagande i Folkets Hus och Parkers årliga evenemang Filmdagarna. Det blev min debut. För Marys del var det hennes 30:e. Film visades torsdag-söndag. När veckan var slut hade jag sett 14 filmer. Resp. film berättar jag om i kommande inslag.
En dag i Helsingborg
Idrottsmuseet vid Olympia verkade mycket intressant. Efter att kommit dit efter en lång tid möttes vi av en skylt, att de hade stängt kl. 13.00 denna onsdag. Vi kom 13.15, och tittade på den andra skylten som sa att det var öppet till 15.00.
Vi fortsatte mot Helsingborgs centrum, och hamnade vid Helsingborgs stolthet Kärnan. Mary kollade in Kärnan inifrån, medans jag valde att titta ut på utsikten över Helsingborg.
När vi satt och åt på Italy House passerade flera av mina tidigare arbetskamrater förbi. Kul att se dem. Vi hann med några pilsner tillsammans med dem senare.
På tur med Hamlet
När man är i Helsingborg hör det till "att tura", dvs man åker fram och tillbaka till Helsingör. Det tar bara 20 minuter enkel sträcka. Har man inte hunnit äta och/eller handla sitter man bara kvar, och åker en resa till. Med tanke på det var vi ju faktiskt i Danmark tre gånger på två dagar. Vi intog smörrebröd+tuborg+gammeldansk*2. Ingen dålig föda!
Ibland kan lagstiftning i olika länder medföra lite komiska konsekvenser. På svenska sidan av gränsen är alkoholförsäljning förbjuden. På danska sidan av gränsen är tobaksförsäljning förbjuden.
Ibland kan lagstiftning i olika länder medföra lite komiska konsekvenser. På svenska sidan av gränsen är alkoholförsäljning förbjuden. På danska sidan av gränsen är tobaksförsäljning förbjuden.
måndag 21 augusti 2017
En dag i Köpenhamn
Numer åker man inte båt mellan Malmö och Köpenhamn. Nu tar man tåget. Tyvärr medför ju detta ofta förseningar, inte bara för flyktingkontroller. I Köpenhamn fick jag tag på Bing&Gröndahls juletallrikar från 2016 och 2017. Vi intog ett antal pilsner, och åt mycket god mat i Nyhavn.
Glimmingehus
På vägen tillbaka till Malmö, stannade vi till vid Glimmingehus. Ett slott med stark historia. Av någon anledning är den belägen en bit in på land. Men det kanske fanns vattenfarleder förr i tiden.
Ale stenar
Ale Stenar utanför Kåseberga är en gammal genuin turistattraktion. Uppradade står stenarna i form av ett fartyg. Det var jobbigt att gå från hamnen i Kåseberga, men värt besväret. En sak är klar; Skåne är inte platt! Men var kan man möta en åltombola i hela världen, utan i Skåne.
Wallandermuseet
Wallandermuseet Cinateket är ganska rörig, och man har lite svårt att få något samband av det hela. Fotsteg i golvet visar hur man ska gå, men ändå har man svårt att följa de olika händelserna. Museet innehåller mycket information, och skulle kunna bli riktigt bra. Programbladet är dock mycket informativt och bra.
Hasse och Tagemuseum
Hasse och Tagemuseet i Tomelilla är världens minsta Hasse och Tagemuseum. Man får rum åtta stycken i taget. Trots detta är museet fyllt av olika händelser från Hasse och Tages filmer. "Billettpris" 88 kronor förstås.
Zmarzlik vann Målilla GP
Vetlandasonen Bartosz Zmarzlik vann Målilla GP, efter en stark omkörning i sista kurvan. Men dagens man var Antonio Lindbäck, som plockade flest poäng. Fredrik Lindgren fullföljde den fina svenska insatsen med en tredjeplats
Malmös stadsmuseer
Malmös museer ger en hel del att besöka. Vi orkade inte med allt utan valde museijärnvägen, romutställningen, vilda djur, malmöbilder mm.
Båtrundtur Malmö
För att få en bra bild av centrala Malmö, tog vi en turistsightseeing med båt på Malmös kanaler. Tyvärr började det regna och blåsa en bit på väg, vilket störde resan.
Dunkirk
En mycket bra film, där det aldrig gick att slappna av. Så fort man trodde att man kunde slappna, så small det. Bra dokumentär, från en av andra världskrigets viktigare händelser.
Vi såg den på Biograf Spegeln fina biografsalong Bar Deco.
Vi såg den på Biograf Spegeln fina biografsalong Bar Deco.
Malmöfestivalen
Malmöfestivalen vände upp och ner på centrala stan. Vi valde att besöka Stortorget, och där lyssna på Grus i dojjan och Jerry Williams.
Malmö hotel Clarion Live
Nära Malmös järnvägsstation ligger detta stora med trevliga hotell. Bar och restaurang ligger på 25:e våningen och har en fantastisk utsikt över Malmö. Maten är god och servicen utmärkt.
tisdag 8 augusti 2017
Speedway Racing årg.9 nr.6
Åter igen ett starkt nummer av Speedway Racing. Läs bl.a. om:
- Månadens förare: Maciej Janowski
- Månadens svensk: Linus Sundström
- Inför slutet av elitserien
- Elit Vetlanda - Rospiggarna
- SM-finalen 1954, som aldrig blev av.
- Grand Prix Cardiff
- Intervju Jason Doyle
måndag 7 augusti 2017
Besök i Skokloster
Jag har vetat i många år att vi i närheten har ett slott som heter Skokloster. Men vi har aldrig besökt det. Idag gjorde vi slag i saken, och fick en mycket positiv upplevelse. Slottet är en fantastisk byggnad med långa anor. Här finns mycket skatter och konst. Min konstfavorit blev Giuseppe Archimboldos " Bibliotekarien" Helt otrolig.
I anslutning till slottet finns även Skokosters kyrka, som byggdes från början av 1200-talet till början av 1300-talet. Detta ska vara en av de första tegelbyggnader som uppförts i Sverige.
I anslutning till slottet finns även Skokosters kyrka, som byggdes från början av 1200-talet till början av 1300-talet. Detta ska vara en av de första tegelbyggnader som uppförts i Sverige.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
Lars Kepler : Spindeln
Paret Lars Kepler har som vanligt svarat för en spännande och otäck thriller. Men tyvärr tycker jag att de har lite svårt med variationen. D...
-
Mannen bakom Oscars-belönade dokumentärfilmen "Searching for sugar man", har avlidit, 36 år gammal. Malik har senaste tiden drab...
-
En mycket bra idrottsbok! Hammarbyiten och landslagsmannen Albin Tingsvall berättar om alla de vedermödor som en elitidrottsmans vardag bär...
-
Detta Sommar-program är bland de roligaste jag hör. Anna och Peter är både galna, skickliga och roande. De lämnar ut sig själva, driver med ...