söndag 31 oktober 2010

Aniara

Harry Martinssons Aniara är 50-årsfirande Stockholms Stadsteaters stora nummer. Uppsättningen är imponerande med många bra skådespelare. Rymdeposet är imponerande. Jag har dock lite svårt för rabblande på vers. Aniara lyfts, när musiken får ta över. Framför allt när Helen Sjöholm dånar igång, som den blinda poetissan. Dan Ekborgs sång går heller inte av för hackor.
Historien om rymdskeppet Aniara på drift, är en mycket tung handling. Till slut tar all näring slut, och alla dör. Med mer musik kunde detta ha blivit en riktig höjdare.

Från bankrutt till SM-guld

Att ha Hammarby som favoritlag innebär mycket glädje och en hel del sorg. Håkan Bertha visar detta på ett mycket känslosamt sätt i filmen "Från bankrutt till SM-guld".
Krisen 2007 belyses på ett smärtsamt sätt. Helt plötsligt fick vi reda på att Hammarby Bandy var nära konkurs. Styrelsen verkade också tagna på sängkanten. Trots allt elände gick ändå Hammarby till final. Trots 3-0 kunde dock Edsbyn i slutminuterna göra 3-3, och få till en förlängning. Där hände det omöjliga - världens bäste bandymålvakt Andreas Bergwall gjorde en jättetavla och släppte in en enkel boll.
Sen följde flykten till Ryssland. Nio spelare med landslagsmeriter försvann. Hammarby hade inte ens 11 man i truppen. Då klev tränaren "Lillis" Jonsson fram. 43 år gammal började han spela igen. Till slut fick man ihop ett lag, som lyckades ta Hammarby till kvartsfinal.
Säsongen 2009-2010 började med en överraskande seger i World Cup, när Hammarby slog Zorkij i finalen. Rickard Koch är med en hel del i filmen. Sen han kom från Sandviken för nio år sedan, har han varit trogen Hammarby.
21 mars 2010 gav ett fruktansvärt snöoväder. Blötsnön ven över Studenternas. Lagkaptenen Stefan "X-et" Erixon förvånade alla med att inför fulla läktare sjunga "Just idag är jag stark". Här fick både spelarna och vi i publiken hopp. Men i snömassorna gjorde Bollnäs 0-1. Jag vet att jag tänkte, att det är omöjligt att det blir fler mål. Men så blev det. När Patrik Nilsson chockade hela Bollnäslaget, med att passa istället för att skjuta, gav han Robin Sunding kanonläge och 3-1 var ett faktum.
Filmen avslutas med måndagens samling på Zinkensdamms IP, när hjältar hyllas. Vi var där!

fredag 29 oktober 2010

Hammarby - Edsbyn 6-5

Usch, vad otäckt spännande denna match blev i onödan. Med 8 minuter kvar och ledning med 6-3 tyckte vi att vinsten var klar. Men Edsbyn och domare Håkan Sjösten ville annat. Edsbyn fick två enkla mål, och var nära att göra ytterligare ett. Men Hammarby kunde till slut ta med sig två poäng från denna match.
I stort sett var inte denna match ingen höjdare. Hammarby verkade vilja för mycket, och slarvade bort många bollar. Edsbyn spelade som vanligt defensivt, och satsade på kontringar. I början av matchen serverade Patrik Nilsson en fruktansvärd felpassning till Magnus Olsson, som kunde göra 0-1. Hammarby kämpade på och kunde i mitten av halvleken kvittera.
I andra halvlek vägde matchen hit och dit, innan Patrik Nilsson vaknade till. På kort tid gjorde han fyra mål, och såg till att Hammarby såg ut att ha en säker ledning. Men som jag redan berättat, Edsbyn var väldigt nära att komma ikapp.
Med tanke på att Edsbyn haft möjlighet att träna på stor is sedan augusti månad, och Hammarby bara haft tre träningar på stor is, tycker jag att Hammarby gjorde en stark insats med dagens vinst.
Statistik:
(08) 0-1 Magnus Olsson
(23) 1-1 Robin Sundin
(51) 2-1 Stefan Erixon
(55) 2-2 Jonas Edling
(58) 3-2 Patrik Nilsson
(62) 3-3 Robin Ehn
(77) 4-3 Patrik Nilsson
(80) 5-3 Patrik Nilsson
(83) 6-3 Patrik Nilsson
(88) 6-4 Jonas Edling
(90) 6-5 Jonas Edling
Publik: 3.511

onsdag 27 oktober 2010

Caroline af Ugglas: Vad var det jag sa

Det här är musik som är bra att lyssna på morgonens pendeltåg. När jag steg av vid Södra Station var jag heltaggad. Carolines hesa, upphetsade röst gör att man går igång. Hennes texter är betänkansvärda, men samtidigt svåra. Man får lyssna några gånger, för att riktigt förstå tanken bakom. Det är ofta tragik i hennes texter. Ett bra exempel är textraden i "En gång till":
Jag vet att vi sagt saker
som vi inte borde till varann
Och för att skapa en reaktion
har vi istället sårat varann
Det är tungt. Det är sant. Caroline af Ugglas röst skär som en såg genom öronen. Det här är riktigt bra.
En bra medicin är att lyssna på Caroline af Ugglas på morgonen, så man taggar upp inför arbetet. Sen kan man på hemvägen lugna ner sig med Pernilla Andersson. Framgångsrecept!

tisdag 26 oktober 2010

Sandviken SM-favoriter

10 av elitseriens 14 tränare säger sig tro att Sandviken vinner elitserien. Men av den omröstningen som skedde på Scandic Plaza Sergel Hotel igår måndag, kan man se att några mörkar. Det verkar bara vara Thony Lindquist i Sandviken och Stefan Karlsson i Hammarby, som tror på sig själva. Varken Vänersborg, Sirius, Västerås, Edsbyn, Villa Lidköping eller Bollnäs vill visa att de tror på sig själva. Tror tusan, att de gör det! Annars skulle samtliga dessa lag se bakåt i sin utveckling. Varför skulle de göra det?
Jag tror också på Sandviken, men även Villa Lidköping. Hammarby visade i World Cup en lagmoral, när det verkligen gäller. Bollnäs har inte försvagat sitt lag sen förra året, när de gick till final. Västerås och Edsbyn är alltid att räkna med. Till slut vill jag varna för Vänersborg, som håller på att smyga igång något. Vilken härligt spännande säsong vi ser fram mot!

Tränarnas guldfavoriter:
Per Fosshaug, Tillberga: Sandviken
Ola Fredricson, Boltic: Hammarby
Tommy Österberg, Kungälv: Sandviken
Marcus Bergwall, Vänersborg: Villa Lidköping
Mattias Rehnholm, Vetlanda: Sandviken
Jukka Ohtonen, HaparandaTornio: Sandviken
Svenne Olsson, Broberg: Sandviken
Olle Gabrielsson, Sirius: Sandviken
Jonas Holgersson, Västerås: Tillberga
Peter Törnberg, Edsbyn: Sandviken
Villa Lidköping, Ari Holopainen: Sandviken
Sandviken, Thony Lindquist: Sandviken
Hans Åström, Bollnäs: Sandviken
Stefan Karlsson, Hammarby: Hammarby

fotot är hämtat från Svenska Bandyförbundets hemsida.

Den svarta cirkeln

"Den svarta cirkeln" gick på svensk TV 1989. Jag hade helt glömt bort denna serie, men den ingick i en hög med DVD jag beställde från Ginza för x antal månader sedan. Trots att "Den svarta cirkeln" är 21 år gammal, håller den ännu måttet. Åldern avslöjas dels av att nu kända skådespelare är så unga, samt de omoderna arbetsmetoder som använts:
- Microfiche.
- Inga mobiltelefoner.
- Ingen Internet.
- mm
Thrillern börjar med att Lars-Erik Berenett utklädd till Kung Carl Gustaf, placerar en bomb i Hedvig Eleonora kyrka. Sen kommer modset och hjälten Stefan Sauk iklädd en indianjacka in i handlingen. "Den svarta cirkeln" är bra, för man blir hela tiden överraskad för vad som händer. Dessutom är det roligt att se hur en del skådespelare såg ut för drygt 20 år sen. Här kommer ett utdrag ur skådespelarlistan:
Stefan Sauk
Liv Osa
Lars-Erik Berenett
Ernst Günther
Agneta Ekmanner
Allan Svensson
Thomas Oredsson
Rikard Wolff
Heinz Hopf
Samuel Fröler
Peter Andersson

Pernilla Andersson : Ö

Kortare kan väl knappast en titel på en CD-skiva bli? Ö ger en mycket varierande och avkopplande musik. Pernilla Anderssons underfundiga texter gör det extra spännande. Ta bara ledtexten ur "Friarna från Mexico":
tiden läker alla sår
dos cervezas, por favor

Efter en dag på jobbet fylld med datastrul, kändes det skönt att sätta sig på pendeltåget och lyssna på Pernillas mjuka sång. Det är sällan man gillar hennes låtar första gången, men efter hand smälter de in. "Johnny Cash & Nina P" fick jag höra många gånger på melodiradion, innan den satt. Men nu gör den det, stenhårt! Liksom "Dansa med dig". Hon lär ha producerat det mesta på skivan själv, vilket inte förminskar värdet.

söndag 24 oktober 2010

Kung bandy rullar igen!

På onsdag tjuvstartar elitserien i bandy. Härligt! Vi ser fram mot en mycket spännande och oviss säsong. Det som är intressant i svensk bandy just nu, är alla unga spelare som respektlöst stormar fram. Visst finns det många etablerade stjärnor i elitserien, men jag tror att det kan bli positivt avgörande för det eller de lag som lyckas utvecklas sina yngre spelare mest.
Sirius - Sandviken. På onsdag möts dessa lag, som bör vara med i slutspelet. Sirius gjorde ju en sensationell bra insats i förfjol, men fick en något sämre säsong förra året. Var står de nu? Kalle Spjuth kommer från Hammarby. Vad kan han tillföra. Jag anser att Sirius blir en joker i år. Kvartsfinal, javisst! Semifinal, kanske? Sandviken däremot är en säker finalaspirant. Årets nyförvärv, världens bästa bandyspelare Misha Sveshnikov, borgar för detta. Sandviken är också ett av de lag, som i några år vågat satsa på unga spelare.
Villa - Bollnäs. En annan finalaspirant är Villa/Lidköping. År efter år har man byggt upp sitt lag. Ifjol blev det semifinal. Är det final som gäller i år? I World Cup visade Villa upp en svaghet, när Johan Andersson var alltför dominerande och förutsigbar. Men detta hinner Villa träna bort under säsongen. Spelartruppen imponerar. Bollnäs gick till final förra året, och vill givetvis inte vara sämre i år. Ett lag med Per Hellmyrs i truppen är alltid att räkna med. Tyvärr drabbades Bollnäs med en svår skada för Andreas Westh i World Cup.
Västerås - Boltic/Göta. Västerås drabbades av ett litet bakslag förra året efter SM-guldet året innan. Inför denna säsong har strategen Anders Östling lämnat för lokale konkurrenten Tillberga. Västerås har dock många yngre, lovande spelare som kan överraska. Boltic/Göta är tillbaka i högsta serien. Men varken laget eller föreningen verkar vara moget för denna uppgift. Boltic/Göta kommer att få kämpa för att stanna kvar i elitserien.
Kungälv - Broberg. Kungälv klarade sig kvar i elitserien förra säsongen, tack vare två riktigt dåliga lag. I år lär det blir tuffare. Broberg gick till kvartsfinal ifjol. Går de lika långt denna säsong? Joakim Hedqvist är tillbaka. Kan han bli "tungan på vågen".
Hammarby - Edsbyn. Hammarby har haft en mycket tung försäsong. Flera skador på nyckelspelare, och sämre träningsförhållanden än konkurrenterna. Men insatsen i World Cup visar att Hammarby är att räkna med redan i början på serien. Edsbyn ligger mil före Hammarby i träning på stor is. Sämre ekonomiska förhållanden har gjort att Edsbyn fått släppa nyckelspelare. Men spelartruppen är fortfarande stark.
Vänersborg - Haparanda/Tornio. Vänersborg var en negativ överraskning förra året med en 11:e plats. Inför denna säsong har man fått över några bra nyförvärv från grannklubben Gripen. Ska det bli slutspel i år? Haparanda/Tornio var tvärtemot en positiv överraskning. Men orkar laget med alla dessa resor?
Vetlanda - Tillberga. Denna match spelas inte förrän 19 november. Seriemakarna har krånglat till det riktigt i år. Vi får nog vänja oss vid ryckiga serier. Vetlanda blev en besvikelse förra säsongen, när de missade slutspelet. Frågan är vad förlusten av lagkaptenen Per Einarsson betyder? Tillberga är tillbaka i elitserien. Deras trupp visar upp en rad av stjärnor som Andreas Bergwall, Per Fosshaug, Anders Östling och Andreas Hammarbäck. Kan dessa dra med sig övriga laget till en slutspelsplats?

Bilden är hämtad från www.svt.se

Mussorgskij

Modest Mussorgskij stod för en tung, rå operamusik. Om han levde idag, skulle han nog kallas för hårdrockare. Han förnamn Modest var inte direkt passande, för detta storsupande nervvrak. Hans hårda liv medförde att han bara blev 42 år gammal. Mussorgskij dog i S:t Petersburg 1881. Boris Godunov är hans mest kända opera. Den tunga och medryckande musiken har flera gånger använts som filmmusik.

Porträttet på Mussorgskij målat av Ilja Repin, är hämtat från www.wikipedia.org

lördag 23 oktober 2010

Mussorgskij:Boris Godunov

Vilken opera! Det mustiga ryska språket passar bra i operasång. I Boris Godunov är både sången och handlingen mustig. Handlingen utspelar sig i sekelskiftet mellan 1500-1600-talet. Ryska själen med mutor, korruption, inbördeskrig och annat jävelskap beskrivs på ett mycket dramatiskt sätt.
Musiken är dånande dramatisk. Oleg Balashov spelar rollen som Boris Godunov. Hans röst är fantastisk. En fundering är varför så många operor är gjorda på italienska? Varför? Ryska och tyska språket är ju mycket tyngre, och passar därför bättre på en opera.

Stadsteaterns vårprogram

Oj, det här blir inte lätt. Stockholms Stadsteaters vårprogram 2011 för abonnenter är bättre än någonsin. Av sju pjäser vill jag se sex:
* Hair. Den gamla musicalen och filmen har urpremiär i New York 1967. Denna vill jag verkligen se.
* Trettondagsafton. Shakespeares klassiker spelad med flera av Sveriges bästa skådespelare. Eller vad sägs om Peter Haber, Lena T Hansson, Pia Johansson och Christer Fant m.fl.
* Enron. En udda pjäs i detta sällskap. Men handlingen i dagens IT-värld verkar spännande. Även här många duktisga skådespelare som Björn Bengtsson, Ann-Sofie Rase, Sven Ahlström m.fl.
* Tartuffe. Molieres gamla härliga klassiker med Johan Rabaeus och Dan Ekborg i huvudrollerna får man ju inte missa!
* Stillheten. I det här sällskapet är Lars Noren lätt att välja bort. Dessutom såg vi denna urtråkiga pjäs på Dramaten 1989.
* Paraplyerna i Cherbourg. Först såg denna musical ut att vara lätt att välja bort. Men när man ser att Alexander Mörk-Eidem har regin, blir man genast nyfiken.
* Anna Karenina. Åter igen en klassiker. Först Shakespeare, sen Moliere och nu Tolstoj.
Det här blir inte lätt! Ska vi verkligen satsa på sex pjäser? Den som lever får se.

söndag 17 oktober 2010

Hammarby orkade inte hela vägen

Dynamo Kazan spelade ut Hammarby i World Cup-finalen. Hammarbyarna verkade trötta, och Kazan kunde snabbt ta ledningen i matchen. Stundtals kunde Hammarby sticka upp, när Kaxan drog ner tempot. Även de var säkert trötta efter många matcher denna helg. Finalen blev ganska ointressant pga att Kazan var så mycket bättre. Patrik Hedberg i Hammarbys mål ska ha en pluspoäng. Tack vare honom hölls siffrorna nere till 1-3. Det hade kunnat bli mycket mer.
Sandviken gör ingen bra insats som arrangör av World Cup. Göranssons arena ekade av tomma läktare. Dålig is ser till att bandybollen studsar okontrollerat. Ljusdal har en lång tradition, där man fångat stor publik och bra is. Tyvärr misslyckades man ett år, när finalen akut fick flyttas till Edsbyn. Flytta tillbaka World Cup till Ljusdal, och ha Edsbyn som reservarena! Annars dör denna fina turnering!
TV10 gjorde ju bort sig ordentligt i ena semifinalen. Kommentatorn och intervjuaren har visat dålig kunskap i bandy. Tur att de har haft Per Fosshaug med sig. Han kan bandysporten och han känner spelarna. När Kazan fick en tveksam utvisning sa Fosshaug:
- Tveksam utvisning, men eftersom det är Lampinen som åker ut är det säkert korrekt.
Jag håller med. Svenska domarnas fjäsk för "oskyldiga" Lampinen är gränslöst. De finska domarna som dömde finalen, var lite tuffare.
Fotot på Kazans lag är hämtat från www.bandyworldcup.com

..och nu i final!!

Hammarby vann en riktig rysare mot Jonas Claessons Kuzbass. Det verkade lugnt, då Hammarby hade ledningen med 4-2 i slutminuterna. Men Kuzbass spurtade ordentligt, och lyckades i 60:e minuten göra 4-3. På övertid fick de också straff, efter en fällning från Patrik Hedberg. Annars så säkre straffskytten Pavel Rjazantsev prickade dock stolpen.
Stefan "X-et" Erixon och Patrik Nilsson gjorde två mål var. Att notera är att samtliga mål kom på hörna. Fyra mål på sex hörnor - det är inte illa det.
Däremot gjorde TV10 bort sig. Igår berättade de, att semifinalerna skulle visas live. Snopet fick jag se att de visade en tennismatch istället. Jag fick följa matchen via internet istället.
Fotot är hämtat från www.bandyworldcup.com

lördag 16 oktober 2010

Hammarby i semifinal!

World Cup rullar på för fullt. Sakta men säkert börjar Hammarby Bandys spelare vänja sig vid stor is. För några veckor sedan blev det stor förlust mot Villa i Svenska cupen. Ikväll blev det annorlunda.
Matchen mot Villa började med en mycket märklig straff. Som tur var räddade Patrik Hedberg skottet. Matchen var i början Villas. När Hammarby gjorde både 1-0 och 2-0 var det knappast rättvist. Villas målvakt Martin Berggren hade händerna på bägge straffarna, som gav Hammarby fördelen. I första halvlekens sista minut puttar David Pizzoni Elfving undan bollen för en Villaanfallare. Domare dömer direkt straff?
Andra halvlek börjar med att ett rörigt hammarbyförsvar släpper in ett riktigt skitmål. 2-2 ökade spänningen i matchen.
Då trodde man att Villa skulle få ökad energi, men det blev motsatsen. Hammarby fick bättre fart på sitt spel. De satte bättre press på Villas spelare i uppbyggnadsspelet. Hammarby kunde sen segla ifrån till en seger med 7-2.
De finska domarna var bedrövliga. Kontrollen var dålig även i enkla situationer. Ska World Cup behålla sin status, måste man kontrollera domarna bättre.
Det ekar tomt i Göranssons Arena. När World Cup gick i Ljusdal var det full fart hela tiden. Är det dags att flytta hem, med risk för dålig is?
Fotot är hämtat från www.xfoto.se

Rut och Ragnar

Kristina Lugns underfundiga humor tillsammans med två duktiga skådespelare gör denna pjäs till en härlig underhållning. Ett par som varit gifta i många år, är på väg att skilja sig. Men det är ju så mycket praktiskt som ska ordnas; skilsmässoceremoni, skilsmässoresa mm.
Ingvar Kjellsson, 87 år, och Meta Velander, 86 år, är ju i verkligheten gifta med varandra sedan 61 år tillbaka. Det är tufft att stå på scenen i den åldern!

torsdag 14 oktober 2010

Åsa-Nisse nr 21

I förrgår såg jag alltså en testfilm av denna stora svenska filmhändelse. När jag kom hem på kvällen, skrev jag på denna blogg vad jag tyckte och kände då. Men det är ju först nu, några dagar efter som jag objektivt kan bemöta denna films storhet.
I tisdags njöt jag av humorn i filmens första halva. Jag förstod helt enkelt inte allvaret och djupet i avslutningen. När jag nu funderat och analyserat inser jag vilken stor film detta är!
Huka er andra Oscars-aspiranter! Här kommer Sverige!

World Cup har startat

Nu är verkligen bandysäsongen igång. World Cup, som i år spelas i Sandviken, har redan avverkat sju matcher. Snart är det dags för fjolårsvinnarna Hammarby, att möta Dynamo Kazan i sin första match.
I grupp A spelar förutom dessa båda lag Sirius och Stabaek. Dynamo Kazan måste ses som favoriter i denna grupp. Hammarby och Sirius lär slåss om den andra kvartsfinalplatsen.
I grupp B är det Ryssland mot Sverige. Zorkij känner vi sedan tidigare, medans Balkal Energy är en nykomling. Villa och Edsbyn är de svenska lagen. Eftersom Zorkij idag vunnit över Balkan och Villa över Edsbyn, vågar jag gissa dessa segrare som kvartsfinallag.
Grupp C består av två svenska, ett ryskt och ett finskt lag. Helsingfors kan vi nog räkna bort. Jenisej bör vinna gruppen. Bollnäs och Sandviken möter varandra 01.00 natten mellan fredag och lördag. Här kommer det förmodligen att avgöras vem som följer Jenisej till kvartsfinal.
Grupp D rymmer hela fem lag. Varför vet jag inte? Även om Dynamo Moskva efter finanskrisen har en mindre trupp, utser jag dem som favoriter. Sen blir det tufft mellan Broberg, Västerås och Kuzbass. Jag tror inte att Ljusdal kommer bland de två bästa.
Men vem vet? Just nu leds skytteligan av Mikka Lukkarila från Bollnäs med fyra mål. Jag hade aldrig hört talas om karlen innan. Överraskningar väntar.

Fotot är hämtat från www.bandyworldcup.com, och är hämtat från matchen Edsbyn-Villa.

tisdag 12 oktober 2010

Testsändning Åsa-Nisse 21

Ikväll har jag varit på testsändning av nya Åsa-Nisse-filmen på Svenska Filminstitutet. Den är inte riktigt färdigredigerad än, och det var en första chans att kolla filmen mot en publik. Efter filmen fick vi fylla i en enkät vad vi tyckte om filmen.
Åsa-Nisse 21 börjar mycket bra. Tyvärr urartar filmen i ett enda kaos mot slutet, vilket sänker betyget. Men många glada skratt gavs. Recensenterna kommer givetvis att såga denna film totalt, men svenska folket kommer att vilja se den. Tempot i filmen är högt. Skådespelarlistan borgar för det.
Jag ger 4 poäng på en 5-gradig skala.
Skådespelarlistan:
Kjell Bergqvist (Åsa-Nisse)
Michael Segerström (Klabbarparn)
Peter Apelgren (Göteborgsk förman)
Maria Lundqvist (Statsministern)
Sven Melander (Månsson)
Ann Westin (Anna-Greta från Ryd)
Sofia Helin (Britta)
Sissela Kyle (Kristin)
Allan Svensson (Storbonde)
Ann Petrén (Eulalia)
Claes Månsson (Ebbe)
Johan Wahlström (Fyllbulten)
Brasse Brännström (Hovmästaren)
Henrik Hjelt (Tränaren)
Henrik Dorsin (Knohultarn)
Johan Rabaeus (Sjökvist)
Stig Grybe (Greven)
Annika Andersson (Lärarinnan)
Hanna Lindblad (Fröken Anna)
Johan Glans (Mårten Dagelid)
David Batra, Johan Wester, Måns Nilsson (Styrelsen, Skånska Petroleum)
Rikard Ulvshammar (Prästen)
Patrik Larsson (Tysken)
Mikael Spreitz (Säpoman 1)
Jugge Nohall (Lufs)
Mikael Jansson (Snor-Anders)

lördag 9 oktober 2010

Rhenguldet

Das Rheinguld gjorde premiär 22 september 1869 i München. Det är den första av Wagners fyra operor, som ingår i Nibelungens ring. Denna opera är ett mäktigt skådespel i en akt. Problemet är att akten håller på i nära tre timmar. Varför lägger de inte in en paus mitt i? Både tankarna och ryggen tog stryk.
Dagens visning från Metropolitan var dessutom verkligen seg, innan den började. Långa förhandsvisningar gjorde, att föreställningen blev 20 minuter försenad.
När äntligen operan satte igång, gick tiden fortare. Rehnguldet och berättelsen om Nibelungens ring är spännande. Det går illa för alla som äger ringen.
Musiken är pampig, och aktörerna från Metropolitan är som vanligt oerhört skickliga. Scenbyggnaden är bland det bästa jag sett. Rhenguldet är verkligen sevärt!

San Jose - Columbus 3-2

NHL-premiär i Globen, kan det vara något? Jag bestämde mig för att pröva på när Swedbank bjöd. Till att börja med var det irriterande, att inte veta när matchen började. Det var bud mellan klockan 20 och 21. Efter mycket preludier började matchen 21.15. Det var hårdrocksband, och ett löjligt extra nedsläpp med Marcus Näslund.
När väl matchen började tog det dock fart. Reklamavbrotten är påfrestande, men å andra sidan var det inte många avblåsningar. Icing-regeln tycktes inte domarna bry sig om. Skönt! Columbus Blue Jackets började bäst, men San Jose Sharks målvakt Anti Niemi var som en vägg. Efter 2:11 kunde istället San Jose göra 1-0, tack vare en riktig tavla av Columbus målvakt Steve Mason. Han stod och sov, när Torrey Mitchell lugnt från läge bakom målet, köra runt och peta in pucken. Nåja, Columbus försvar var inte heller så aktiva. När sen San Joses storstjärna Joe Thornton gjorde 2-0 efter 10:57, trodde man på en promenadseger för San Jose. Men Columbus tog sig dock in i matchen, och kunde under 15 sekunder kvittera till 2-2. Målskytt var bl.a. Kristian Hyselius. Första perioden var ganska snäll med få tacklingar. Ett slagsmål utbröt, men verkade vara ett skådespel. Slagskämparna såg inte ens arga ut. NHL-spelarna visade sig dock vara oväntat tekniska. Passningsspelet var av högsta klass. Försvarsspelet gav dock en hel del att önska.
I andra perioden höjdes tempot, och försvarsspelet blev bättre. Försvarsspelet var så bra, att perioden blev mållös. Åter igen blev det slagsmål, men även denna gång verkade inte spelarna ens arga. Det var ett så tamt slagsmål, att den blodtörstiga publiken buade. Matchen var annars mycket snäll, men det tyckte inte domarna. De lyckades hitta 10 utvisningar! Det var rent löjligt ibland. Ishockeyspelare måste få röra vid varandra!
Tredje perioden började lite försiktigt. Columbus hittade fram med många finurliga anfallskombinationer, men Anti Niemi var omutlig. Han räddade kvar San Jose i matchen. Avgörandet i matchen kom i mitten av perioden. Åter igen måste målet betecknas som en måltavla. San Jose kunde sen hålla undan, och vinna matchen med 3-2.
Av svenskarna var Douglas Murray mycket omskriven innan matchen. Han var bra, men överglänstes av teknikgeniet Kristian Hyselius.
Totalt var det bra underhållning. Mindre preludier och domare med högre toleransnivå hade gjort det ännu bättre.
Statistik:
1-0 Torrey Mitchell (2)
2-0 Joe Thornton (11)
2-1 Kristian Huselius (17)
2-2 B.J. Umberger (17)
3-2 Lougan Couture (50)
Publik: 11.324
Utvisningar: San Jose 2x5min, 8x2min, Columbus 2x5 min, 9x2 min.

torsdag 7 oktober 2010

Bort med Karin Hübinette?

Sveriges skickligaste debattledare har blivit utkastad av SVT. Varför? Jo, hon kan bli orsakad av att intervjua sin syster Hillevi Engström, nyutsedd arbetsmarknadsminister.
Det finns enligt SVT, högrisk att Karin Hübinette skulle behöva möta sin syster i en debatt. Lösningen är enkel, precis som praxis borde vara i hela svenska näringslivet. När man i enskilt ärende är personligen berörd, lämnar man sammanträdesrummet. SVT borde ha fler än Karin, som kan genomföra en intervju med en arbetsmarknadsminister.
Eller är det återigen ett klassiskt problem? Karin Hubinette var visat sig vara en duktig kvinna. Då ska "gamla gubbar" göra allt för att få bort denna skadliga variant.
Till slut; varför har ingen ifrågasatt "alliansfanset" Mats Knutsson?

Jason Crump

Världsmästaren 2004, 2006 och 2009 har i år visat sig som en myckligt driven lagkapten. Jason Crump har verkligen fått sina lagkamrater, att utföra mer än deras förmåga. I finalen hade Lejonen man för man bättre lag. Men lagkaptenen för Vetlanda Jason Crump körde för sitt lag, medans Lejonens lagkapten Nicki Pedersen körde för sig själv.
Sedan 2000 har aldrig Jason Crump varit sämre än plats 3 i Grand Prix. Om det är någon speedwayförare som är profil för sporten idag, så är det denne man.

Janusz Kolodziej

Elit Vetlanda vann i år åter igen SM-guld i speedway. Starkt bidrag till detta var bidraget från Rospiggarna; Janusz Kolodziej. Som han körde! Bland det värsta jag sett i speedway, var när han i Gislaved fick tvärstopp efter ett halvt varv. Trots detta tog han fart och kämpade ner bägge Lejonförarna.
Janusz är född 27 maj 1984 i Tarnow, Polen. Enligt uppgift väger han bara 48 kilo. Det är klart att motorcykeln går fort med så lätt last!
När jag var i Vetlanda i somras, blev jag redan då imponerad av hans körning. En gammal kompis kommenterade:
- Han kör som en jävel, den!
Klokt sagt!

Martin Lidberg årets superstar

Trots skador har brottaren Martin Lidberg dominerat årets superstar i TV3. Här kommer en sammanfattning av finalen med småländska kommentarer.

Kanot. Jonas Claesson var fundersam:
- En sån här båt har ja aldri åkt förr. När en står still flyttar sig ju båten!
Jonas Claesson har faktiskt varit med och vunnit en klass i Gotlands Runds segling. Han borde vara van vid att båtar rör sig, när det blåser.
Pernilla Wiberg tog en snabb ledning, men Martin Lidberg tog med kraft segern med marginal. Värst hade Björn Ferry, som var nära att drunkna. Men han tog sig upp i kanoten och kom i mål.

Spjut. Jonas Claesson tog en titt över Stockholms Stadion och sa:
- Klarar en 30 meter får en va j-t nöjd!
Jonas kastade 30.01, så han borde vara nöjd.
Kenneth Andersson var värst med sina 38.94. Martin Lidberg hade sett Finnkamper och lärt sig hur man laddar upp inför ett spjutkast:
- Pärkälä! Saatana!
Men han var ändå en dryg meter efter Andersson.

Bågskytte. Programledaren hetsade Jonas Claesson:
- Bågskytte borde väl vara något för en bandyspelare? (Oerhört konstig fråga)
- En kan ju värkligen höppas dä! (Oerhört smart svar)
Jonas visade sen sin koncentrationsförmåga och satte 10+10.

400 meter löpning. Det var bara Björn Ferry som inte hade chans att bli årets superstar inför detta lopp. Men här visade han sin klass och vann loppet. Martin Lidberg var strax efter, och blev därmed årets superstar.

Slutställning:
1. Martin Lidberg
2. Kenneth Andersson
3. Björn Ferry
4. Jonas Claesson
5. Pernilla Wiberg

onsdag 6 oktober 2010

Elit Vetlanda Svenska mästare

De gjorde det! Vetlanda Elit har varit på toppen hela säsongen. De två senaste säsongernas mästare Lejonen har på ett taktiskt sätt toppat slutet av säsongen åter igen. De kunde utnyttja landslagsföraren David Ruud som reservförare, vilket de utnyttjat i hela slutspelet. I finalen hemma i Gislaved kände han nog för stor press. Men i Vetlanda var han på hugget. Vetlandaförarna satte dock emot, och lyckades åter igen vinna med 10 poäng. Till slut blev resultatet för finalen 106-86 i Elit Vetlandas fördel. Inget snack om vem som är värdig mästare.
6.018 åskådare fanns på plats. När Janusz Kolodziej och Jason Crump i fjortonde heatet flög från Nicki Pedersen och Chris Holder, skakade hela TV:n av jubel från läktarna i Vetlanda.
Elit Vetlandas poäng:
Janusz Kolodziej 15
Jason Crump 12
Jaroslaw Hampel 11
Thomas H Jonasson 8
Martin Vaculik 3
Patrick Hougaard 3
Robin Aspegren 1

Kallhälls Prima Ballerina

Min fru Mary har en förmåga att överraska folk. När hon skulle presentera Svansjön i Kallhälls Folkets Hus kom hon inhoppandes i svandräkt med tyllkjol och allt. Salongen fylldes med jubel. I pausen fick jag höra:
- Vilken modig fru du har!
Jag hade en annan åsikt:
- Hon har ingen skam, helt enkelt!
Men jag erkänner att hon gav färg inför föreställningen.

Pjotr Tjajkovskij

Min debut som åskådare till balett gav ingen mersmak, men däremot fick jag mersmak för Pjotr Tjajkovskijs musik. Han föddes 1840 i Votkinsk i Ryssland, 100 mil öster om Moskva. Han är ansedd som baletternas mästare genom storverken Svansjön, Törnrosa och Nötknäpparen. Men i hans produktion fanns också operor och pianokonserter.
Min favorit är 1812 (ouvertyr opus 49). Detta verk åskådliggör vändpunkten i Napoleonkrigen. Man hör kanoneld, hästmarsch uppblandat med Marseljäsen dånande.
Detta njuter jag av i min MP3-spelare när jag pendlar denna vecka.

tisdag 5 oktober 2010

Lejonen - Vetlanda 43-53

Första halvan av SM-finalen i Speedway gav en klar fördel för Vetlanda. Inför hemmamatchen leder nu Vetlanda med 10 poäng. Men Vetlanda får inte slappna av, för Lejonen har en rad av elitförare med i laget inför onsdagens andra halva av SM-finalen i Vetlanda. Det var flera av Lejonens förare, som inte var på hugget ikväll. Men i morgon lär de laddat för något annat. Då måste Vetlanda-förarna vara lika mycket på hugget som ikväll.
Kvällens höjdpunkt var heat 9. Janusz Kolodziej tappade helt kontrollen på första varvet och kom 40 meter efter övriga. Mot slutet av heatet flög han förbi bägge Lejonen, och tillsammans med Martin Vaculik gav han Vetlanda en viktig 5-1.
Nu blir det spännande i morgon onsdag i Vetlanda. Tyvärr kan jag inte vara där.
Förarpoäng i första delfinalen:
Vetlanda:
Janusz Kolodziej 13
Jaroslaw Hampel 12
Jason Crump 11
Thomas H Jonasson 5
Martin Vaculik 5
Patrik Hougaard 5
Robin Aspegren 2
Lejonen:
Nicki Pedersen 11
Leigh Adams 9
David Ruud 8
Chris Holder 7
Dennis Andersson 5
Mikael Max 3
Artur Mroczka 0

Fotot på Janusz Kolodziej är hämtat från www.sccigach.pl

söndag 3 oktober 2010

Dear John

Varje filmfestival i Kallhäll brukar ha en dålig film. "Dear John" blev årets miss. Jag har svårt att tycka synd om en mllitär som sviker sin älskarinna, för att han tycker det är mer intressant att kriga. Den töntiga avslutningen när de möts och kramar om varandra är pinsamt dålig. Huu!

Fantastiska räven

Efter en mycket seg början, blev det faktiskt fart i denna film. I början somnade jag flera gånger. Men när det mot slutet började hetta till, blev det mer intressant. Räven är verkligen en intressant personlighet, men totalt är detta en ganska sömnig historia.

Hachiko

Det var länge sen jag grät för en film. Men ikväll rann tårarna, när Hachiko år efter år väntade på sin husse. Filmens värde blev större, när jag fick reda på att detta hade hänt i verkligheten. På Smedvägen skaffar den ene efter den andre hund. Var fanns de denna bioafton.

Den nakna mannen

"Den nakna mannen" är en både grym och humoristisk berättelse om den finske mannen. Vackra bilder blandas med tragiska berättelser. När jag såg denna film längtade jag till Åland och sommarsemester.

Snygga halsdukar

Ibland blir jag förtjust i kläder. Oftast är dessa kläder färgade i grönt och vitt. Ordet Hammarby stärker värdet. SM-guld stärker värdet mer. Hammarby Bandys nya halsduk är ett bevis på dtta.

Levande begravd

"Levande begravd" är en hård rysare och thriller av stora mått. Deckarfilmerna om kriminalkommisarie Beck blir allt hårdare och grymma. Samarbetet mellan bra skådesspelare och en spännande handling för denna film till en av de bättre deckarfilmer som Sverige gjort.

Svansjön

Min debut som åskådare av balett gav en liten delad känsla. Tjajkovskijs musik är helt fantastisk. Ibland blundade jag bara, och njöt av musiken. Aktörerna är otroliga i sin vighet. Hur de står och snurrar på bara fötterna begriper jag inte.
Men totalt är inte balett något för mig. Det är för mycket "druttlande" hit och dit.
Hela föreställningen är imponerande, men Kungliga Operas måste investera i nya tvättmaskiner. Männens långkalsonger har krympt, så både baksidans skinkor och framsidans organ syns alltför bra.

lördag 2 oktober 2010

Hur kunde hon?

Denna dokumentär är en skildring av ett människoöde, som verkligen berör. När Lillemor var 19 år åkte hon till Frankrike, och blev kär. Konsekvensen av denna kärlek blev aids. Lillemor fick stora psykiska problem, men tack vare bromsmediciner fick hon ett normalt liv. Hon träffade en man och tillsammans bildade de familj med två döttrar. Lillemor berättade dock aldrig om sin HIV-smitta. Efter hand kom sanningen fram. Vare sig mannen eller döttrarna hade smittats. Men Lillemor blev dömd till 2,5 års fängelse. "Hur kunde hon" är skickligt filmad. Lillemors fruktansvärda livsöde blir tydligt granskat.

fredag 1 oktober 2010

Dagens citat

"Hammarby är min älskarinna! Jag hatar att se henne lida!
(Alexander Skarsgård)

Så vackert! Så intelligent!

En italiensk familj på gränsen till sammanbrott

Vilken underbar film! Familjeföretaget Cantones är framgångsrika i pastatillverkning. Med två duktiga söner tycks framtiden för detta företag lyckad. Men sönerna vill inte riktigt som föräldrarna.
Filmen innehåller härliga dialoger och roliga personligheter. Tempot är högt, så det blir aldrig långtråkigt.
Egentligen händer inte mycket, men italienarna har gjort flera liknande filmer som fascinerar. Jag kommer att besöka fler filmer med konstiga italienska titlar i fortsättningen.

Lars Kepler : Spindeln

Paret Lars Kepler har som vanligt svarat för en spännande och otäck thriller. Men tyvärr tycker jag att de har lite svårt med variationen. D...