fredag 31 juli 2009

Bröderna Brööl


Oj, oj, oj! Vad ska man säga om detta märkliga verk? Kåke Eklund och hans Heby-kompisar har skapat en riktig genuin bondjazz-CD. Det är helt enkelt så dåligt, att det är bra! På skivan Bröderna Brööl får man vara med om mycket
  • Kossan Rosa mår väldigt dåligt, och man tror att hon har feber. Men när hon får sig en riktig tjur, blir hon frisk direkt. Bröderna Brööl erbjuder sina tjänster i samma ärende för svenska kvinnor.
  • Fula kärringar och lata karlar.
  • Triangeldrama i Heby

  • Mannen som hamnar fel, och blir hånad av finskorna i bastun och hans könsorgan blir döpt till lilla fiskpinnen Knut.

  • Nattliga besvär.

  • Jävlar anamma, fy fan vad vi är bra!

Som sagt; oj, oj, oj!

Nytt världsrekord av Therese Alshammar

Säga vad man vill om Therese Alshammar, men simma kan hon. Hon har ju varit kritiserad för sin självsäkra attityd. Men jag tycker hon är härlig. I VM-semifinalen på 50 meter fjäril slog hon till med världsrekord med 25.07. Hon riktigt strålade efteråt. Även Sarah Sjöström gick till final. En kul vinkel är att Therese är dubbelt så gammal som Sarah; 32 år mot 16 år.

Bröd från Gunnarssons konditori


När jag idag besökte min optiker för att hämta linser, gick jag förbi Gunnarssons konditori. Efter en blick i skyltfönstret, kunde jag inte låta bli att gå in och köpa bröd. De har så annorlunda och goda bröd. Idag fick det bli en dansk mörk råglimpa och en bayersk surdegslimpa. Bägge smakade mycket och gott.

1946 köpte Sven Gunnarsson Carl-Otto Nygrens konditori på Götgatan 92. Sedan dess har det leverats bröd med god kvalité.

Mikael Rickfors opluggad

Ikväll har vi åkt med SS Blidösund och lyssnat på ångbåtsmusik. Kvällens artist var Mikael Rickfors. Scenrummet på Blidösund är mycket trång. Vi valde istället att sitta ute på däck och lyssna på musiken. Rickfors spelade musik som jag skulle vilja benämna vis-blues. Upplevelsen att sitta på en ångbåt, och uppleva Stockholms skärgård är obeskrivlig. Hela tiden möts man av oregelbundna och vackra byggnader och miljöer.
Vi började med varsin ångbåtsbiff, stor stark och en 6:a skåne. Ölen var från Åbro och Småland. Servitrisen var också från Småland. De hade tyvärr ingen snaps som hette Småland, så det fick bli Skåne.

onsdag 29 juli 2009

Johnny Cash på Österåker

Jag visste inte ens om att Johnny Cash hade besökt ett svenskt fängelse, förrän jag såg ett erbjudande i Ginzas katalog. Den 3:e oktober 1972 gjorde han enligt uppgift sitt första framträdande utanför USA. Kändisadvokaten Olof Arvidsson lockade Cash till Sverige, och Österåker blev det naturliga valet.
Johnny Cash är lite lågmäld, men det motverkar fångarna med råge. När han drar igång San Quentin med "osteraker i hate every inch of you", då vet inte jublet några gränser. Detta är en klassisk CD, som jag ska njuta av i min MP3-spelare några pendeldagar.

tisdag 28 juli 2009

48-48

Varför åkte jag inte till Hallstavik? Matchen mellan Rospiggarna och Elit Vetlanda blev en riktig rysare, som till slut blev 48-48. Rospiggarna tog ledningen efter sju heat med sex poäng. Detta gav Elit Vetlanda möjligheten att toppa. vilket man utnyttjade. Jason Crump och Lee Richardsson tog en 5-1:a. Sen var det jämnt hela matchen. Inget lag ledde mer än två poäng sedan. Det är så här en en riktigt spännande elitseriematch ska vara. Inte oväntat var Rospiggarnas bäste förare Greg Hancock, och Vetlandas bäste Jason Crump.
Fotot är hämtat från http://www.speedwayplus.com/

Bajen lånar ut Mikkel Jensen!

Hur tusan tänker de ledande i Hammarby fotboll? Nedflyttningshotet ligger nära. Det gäller att göra allt för att få stanna kvar i allsvenskan. Vad gör Hammarby? Mikkel Jensen lånas ut till en av värsta konkurrenterna Brommapojkarna om nedflyttningsplatsen. Jag förstår ingenting.
http://www.hammarbyfotboll.se/ kan vi läsa hur bra Mikkel har varit:
- Vi mister en god arbetskamrat och ett föredöme i truppen, men hoppas på att se Mikkel på Söderstadion i framtiden, inte bara som motståndare utan som besökare på läktaren också.
Men varför göra sig av med honom nu? I detta svåra läge? Varför till en av de värsta konkurrenterna?
Tyvärr har Mikkel varit skadad mycket under de sex år han representerat Hammarby. Men när han varit på plan har han gett allt. Jag har inte sett honom göra en dålig match. Mot Örgryte förra måndagen var han den ende som fick lite fart på mittre mittfältet. Sen ska det ta slut på detta sätt?

Fotot är hämtat från http://www.hammarbyfotboll.se/

Dålig planering

Ikväll är det perfekt väder för speedway. Elitseriespeedway körs knappt två timmars bilväg bort. Elit Vetlanda är på besök i Hallstavik. Ulf Hansson visste inte om detta förrän 19:05 idag. Om jag hade haft koll på detta i helgen, så hade jag kunnat funderat och planerat över en resa till Hallstavik denna kväll. Snacka om dålig planering när man har så dålig koll, att man inte ens har gett sig själv chansen att planera. Jag kan se att Greg Hancock och "Henke" Gustavsson startade med 4-2 i första heatet. Men jag skulle ju vilja vara där på Orionparken i Hallstavik!

måndag 27 juli 2009

Sarah Sjöström världsmästare!

Hon slog till igen! Pressen på 15-åriga Sarah Sjöström var stor inför dagens final på 100 meter fjärilsim, efter gårdagens världsrekord. Till en början såg det inte så bra ut. Efter en dålig start låg hon vid halva sträckan på 7:e plats. Men sen kom hon! Det verkade som om många av de övriga gått ut alltför hårt. Mot slutet var det bara Sarah och Jessicah Schipper från Australien, som orkade hålla tempot. Sarah lyckades sträcka fram sin arm först, och återigen blev det nytt världsrekord; 56,06. Detta är helt otroligt! Frågan är om någon har chans att konkurrera om bragdguldet efter detta.
Fotot är hämtat från http://www.dn.se/

söndag 26 juli 2009

Sarah Sjöström slog världsrekord!

Vilken sensation! 15-åriga Sarah Sjöström spås en framgångsrik simarkarriär. Men att hon redan i årets VM skulle visa såna här resultat, det kunde vi aldrig ana. Inge de Bruijs världsrekord på hundra meter fjärilsim sedan 9 år tillbaka, nosade Sarah på i försöken i morse. I semifinalen slog hon dock till med 56.44; nytt världsrekord! Helt otroligt! Vad säger Sarah då:
- Jag plaskar runt lite i bassängen, och har det skönt!
Jo, jo.

Fotot är hämtat från http://www.aftonbladet.se/

fredag 24 juli 2009

Christian Olsson hoppade 17.24

Christian Olsson ger aldrig upp! Jag led verkligen med honom förra året, när han haltade av DN-galan med ett brustet lår. Vi trodde att hans karriär var slut. Visserligen sa både han och Yannick Tregaro att satsningen skulle fortsätta, men detta var få som trodde på. Frågan är om de trodde på det själva?
Men under Örgrytes öppna klubbmästerskap ställde Christian upp och hoppade 17.24! Helt plötsligt har vi fått ett hopp inför VM. Detta är otroligt! Var hämtar denne man sina krafter från? Nu är det bara att hoppas på att hans ben håller denna gången.

Simhoppning med Joakim Andersson

VM i simhopp pågår i Rom. Förutom när Ulrika Knape vann olympiskt guld 1972, har jag aldrig tyckt att denna sport varit speciellt spännande. Jag kan helt enkelt för lite. Men parhoppning har medfört en ny dimension i sporten. Det är otroligt hur samspelta hopparna är. Framför allt kommer mitt nya intressen från Joakim Anderssons kommentarer. Han beskriver på ett enkelt och humoristiskt sätt vad som händer. Han kan ju verkligen simhopp. Efter tre VM och tre OS under 80- och 90-talet, är han en av Sveriges bästa manliga simhoppare genom tiderna.

Kan sändningarna från Rom inspirera till att vi får flera bra simhoppare i framtiden?

Fotona är hämtade från www.sok.se och www.mollis.se

torsdag 23 juli 2009

Filmstjärnornas Stockholm

I tisdags deltog vi i en stadsvandring i filmstjärnos spår i Stockholm. Vandringen leddes av filmexpert Mikaela Kindblom från Stockholms Stadsmuseum. Starten skedde vid PUB på Hötorget. Det var ju här Greta Gustafsson (Garbo) fick sitt första jobb. Via en liten omväg tog vi oss sen till Dramaten. Detta tog ca. två timmar. Vi fick lära oss om Stockholms stora biografer. Mikaela berättade en hel del om Greta Garbo, Gösta Ekman, Sickan Carlsson, Ingmar och Ingrid Bergman m.fl. Mycket intressant! Det märks att Mikaela verkligen är intresserad av film. Stockholm är dock en ganska högljudd stad, vilket tyvärr innebar att det ibland var svårt att höra. Denna promenad kostade 1/3 av priset för en biljett på Söderstadion dagen innan, och var mångfaldigt mer intressant.

onsdag 22 juli 2009

Hård förlust för Hammarby

Hammarby-Örgryte var en typisk allsvensk bottenmatch. Ett smart spelande Örgryte kunde enkelt vinna matchen på Söderstadion med 0-1. Hammarbys publik är vanligtvis mycket trogen, och stöttar sina spelare i vått och torrt. Men när fem minuter återstod av denna bedrövliga match, haglade buropen och busvisslingarna. Redan i Örgrytes första anfall kunde Marcus Allbäck alltför enkelt göra matchens enda mål. Därefter bestod matchen mest av bollförflyttningar sidledes och bakåt, samt ett och annat tjongande framåt.
I första halvlek försökte ungdomarna Emil Johansson och Simon Helg, att ta sig fram på vänsterkanten. De lyckades flera gånger. Men var var de andra spelarna. Hammarbys innermittfält med de två rutinerade Fredrik Söderström och Andreas Dahl var totalt misslyckade. Enda positiva i Hammarby var när 20-årige nyförvärvet Linus Hallenius kom in en bit in i andra halvlek. Han satte verkligen fart, men var alldeles för ensam.

Var det de två nedflyttningslagen vi såg denna kväll? Mycket talar för att det blir så. Örgryte tog visserligen tre poäng, men har halkat långt efter i tabellen. Hammarby har tappat allt spel framåt efter förlusterna av Charlie Davies och Lollo Chanko. Nu har Hammarby tappat 22 spelare på tre år! Två hela lag! Styrelsen borde nog fundera över om man använder rätt strategi. Ordföranden Jan Friedman har tydligen gjort det, för han avgick i veckan. Hoppet ställs nu till två inhyrda brasilianare.

söndag 19 juli 2009

Polen vann Lag-VM

Efter mycket om och men kunde favoriterna Polen ta hem lag-VM-guldet på hemmaplan i Leszno. Om Polen nu är världsmästare i att köra speedway, så är de definitivt inte världsmästare i att sköta speedwaybanor. Efter 19 heat kom en ordentlig regnskur. Arrangörerna hade inget material att lägga ut på banan. Sättet att behandla vätan var minst sagt klantigt. Det tog två timmar att få banan i ordning. Eller var det bara klantigt? Det kanske var beräknande? Polen hade nämligen många innerbanor i starten mot slutet. Denna bana var överlägsen de andra efter regnuppehållet.
Regnet var tråkigt, för det var en mycket kul och spännande tävling innan dess. Polen tog snabbt initiativet, varefter Sverige tog över efter några heat. Ryssland låg långt efter. Australien tog sen mer och mer över hela tävlingen. Efter halva matchen tog även Ryssland fart med flera heatsegrar. Vid avbrotten efter 19 heat var det därmed väldigt jämnt. Polen vann tack vare att Australien var det enda laget som inte fick utnyttja "joker-regeln". Det är tveksamt om detta var rättvist. Sen kan man fundera över detta med hur bra innerbanan verkligen blev efter regnavbrottet?
Sverige blev till slut bronsmedaljörer. Men detta lag borde gett mer. Läget var bra innan avbrottet, men efter detta verkade svenskarna uppgivna med undantag av Antonio Lindbäck. Antonio var dock mycket ojämn denna dag. Ibland verkar det som om han vill för mycket. Andreas Jonsson blandade strålande körningar med klantiga, riskfyllda varianter. Fredrik Lindgren började bra, men föll tillbaka. Jonas Davidsson var rent ut sagt dåligt. David Ruud kämpade väl, men plockade för få poäng.
Resultat:
Polen 44: Jaroslaw Hampel 18, Krzysztof Kasprzak 10, Adrian Miedzinski 7, Tomasz Gollob 6, Piotr Protasiewicz 3.
Australien 43: Leigh Adams 12, Jason Crump 12, Chris Holder 10, Davey Watt 5, Troy Batchelor 4.
Sverige 36: Andreas Jonsson 11, Fredrik Lindgren 9, Antonio Lindbäck 7, David Ruud 5, Jonas Davidsson 4.
Ryssland 35: Emil Sayfutdinov 18, Grigory Laguta 9, Renat Gafurov 7, Roman Povazhny 1, Denis Gizatullin 0.
Bilden är hämtad från www. speedwaygp.com

Arto Paasilinna: De hängda rävarnas skog

Var Arto Paasilinna hittar fantasin till sina böcker är svårt att förstå. Men hans böcker är underbara att läsa. I "De hängda rävarnas skog" samlas en mängd med olika personer i en stuga långt ute i finska skogen. Det är den hänsynslöse skurken Oiva Juntinen, den försupne majoren Remes, 90-åriga samekvinnan Naska Mosnikoff, hororna Agneta och Cristine samt handelsteknikern och den ständige mördaren Hemmo Siira. Märkliga saker händer hela tiden. Räven "femhundralappen" har också en huvudroll. Detta är inte den bästa Paasilinna-bok jag läst, men den är absolut läsvärd.

fredag 17 juli 2009

Albert Engströms årsbok 2009

I veckan damp den ner i brevlådan; Årsbok 2009 i Albert Engström-sällskapet. Jag är nog inte en av de mer aktiva medlemmarna i detta sällskap. Men jag tycker så mycket om Albert Engströms gubbar! Berättelserna är jag inte så förtjust i. Gubbarna innehåller dock så mycket härlig humor, som passar mig. Trots att det är snart 60 år sedan han dog, är hans teckningar alltid aktuella.
Typiskt för Albert Engström är t.ex. denna konversation:
"Vid ett årsmöte med en handelsförening på landet uppläste ordföranden styrelsens och revisorernas berättelser samt tillfrågade de närvarande om någon hade något att anmärka mot desamma. Då reser sig en ung man och säger: - Jag hör att min far skrivit under revisionsberättelsen och att denna var daterad 5 juni i år. Men då min far dog i februari är det ju omöjligt. Varpå ordföranden barskt svarade:
- Det kan inte fan hålla reda på när alla revisorer dö!

2008 års Albert Engströmpristagare blev Babben Larsson, som faktiskt har en hel del Engström i sig. Ta bara citatet:
- Politiker är som IKEA-möbler. Dom verkar så himla bra när man väljer dom, men snart märker man att det fattas skruvar både här och där."


tisdag 14 juli 2009

Thomas Bodström:Rymmaren

Förre justitieministern Thomas Bodströms debutbok Rymmaren är en mycket lättläst och intressant bok. Här ges på ett tokroligt sätt inblick i både politikerliv och kriminalvård. Här kan man läsa om den totalt obegåvade justitieministern Gerd Lundin, som helt styrs av sin pressekreterare. Här finns också Susanne Dahlgren, som "bytte sida" från advokatjobbet till polisjobbet. Utöver dessa två hittar man andra politiker, tjänstemän och brottslingar. Boken är väl inget direkt mästerverk, men som sagt en lättläst och god underhållning.

måndag 13 juli 2009

Vansbrosimningens framtid

Efter att besökt Vansbro och åsett olika delar av Vansbrosimningen har jag lite funderingar. Enligt Vansbrosimningens ordförande Marie Svan ligger fokus vid att komma upp till totalt 10.000 simmare nästa år. Jag är dock lite tveksam till denna fokusering. Vansbrosimningen måste se över hela beräkningen av simmare. 400 löpare varje kvart innebär "korvstoppning" vid sista kilometern. Det som förvärrar är att det blandas med duktiga simmare och mindre duktiga "klassikersimmare". När jag tittade på målgången under söndagen, märkte jag hur irritationen steg efter hand. Simmarna kom helt enkelt inte fram!
När jag senast sam Vansbrosimningen 1994 fick jag plats. När jag kom ifatt någon, kunde jag enkelt simma om. Men nu kommer simmarna i både sju och åtta led, vilken innebär att strömmarna blir allt värre för de som vill simma om. Jag kände inte en dugg lust att ge mig ut i detta. Hur kände de som sam för första gången? Hur kände de som gradvis känt försämringen?Jag tror inte att lösningen på detta problem, är att visa upp en TV-reporter som sakta men säkert på rygg vilar sig in i mål.

Istället handlar det om att se till att alla simmare får gott om plats. Hur detta ska gå till, vet jag inte. Men avstånden mellan starterna och antalet simmare i varje start måste öka. Startgrupperna måste skiljas åt mer, så att vana simmare och icke vana simmare hamnar i olika grupper. De "icke vana" bör starta senare, även om de ska komma hem fort. Jag tror att lösningen kommer att bli att Vansbrosimningens 3.000 meter ska ske under två dagar. Låt klassikeraspiranter som inte kan simma plaska genom sitt sim under lördagen!
Något måste göras. Annars kommer denna härliga tävling att tunnas ut, istället för den målsättning för ständig uppgång som Marie Svan vill ha.

Fotot på Marie Svan är hämtat från www.vansbrosimningen.se

söndag 12 juli 2009

Ett blött Vansbro både i åarna och på land

Först och främst ska sägas att jag inte är någon tältmänniska. Men jag har haft en del trevliga upplevelser på Vansbro AIKs fotbollsplaner i samband med tidigare års Vansbrosimning. Årets camping var dock ingen höjdare. Det var blött överallt. När vi kom fredagskvällen fick vi dock lite hopp. Solen sken och blötan vek undan. När jag var uppe på natten och "nattpinkade" sken fullmånen mot mig. Även lördag morgon verkade hyfsad. Men vid lunchtid satte det igång. SMHI hade spått enstaka skurar. Enstaka skurar? Det regnade ju timmar i streck. För mig är det ihållande regn. Men det är väl någon konsult på SMHI som tjänat hundratusentals kronor på, att hitta på mer positiva benämningar.

Jag och Mary hade investerat i nytt tält. Åke och Lena experimenterade med ett partytält kopplat till bilen. Vi fick alla våra nyheter testade på ett grymt test. Regnet det bara öste ner. På lördagskvällen hade jag svårt att sova, för jag var rädd att det skulle regna in. Efter hand insåg jag dock att tältet gick att lita på. Jag blev inte blöt, men så värst många sömntimmar blev det inte. Simningen då? Fredagens halvvansbro fixade min syster Ulla och min svåger Bo. Lördagens tjejsim fixade Ulla, hennes dotter Åsa och Mary. Dessa tre sam också stora Vansbrosimningen med den äran. Vattentemperaturen låg runt 16 grader. Sista kilometern var det också rejält motströms i år.
Regnet gjorde att det inte blev speciellt kul denna helg. Själv lät jag bli att dricka öl sista kvällen, för jag var rädd att det skulle bli för många blöta pinkevandringar under natten. Dessutom blir hela målområdet en lervälling, som inte är rolig att klampa runt i.
Vad var bra då? Jo, det känns väldigt skönt att vara hemma och få börja jobba igen. Vi fick också testa vårt nya tält, och se att vi gjort en godkänd investering.
Men nästa år hoppas jag på bättre väder.




torsdag 9 juli 2009

Historisk vandring i Vetlanda

För den som är intresserad av städernas stad är denna lilla trycksak ett måste. Här finns mycket fakta om hur denna fantastiska stad växte upp. Det började runt kyrkan på 1100-talet, sen växte metropolernas metropol upp. 1909 blev Vetlanda köping, och 1920 blev Vetlanda stad. 1963 invigdes nya Domus. Detta är exempel på historiska viktiga händelser i Vetlanda. Trycksaken innehåller mycket mer. Innehållet består av:
Vetlanda kyrkby och juridisk administration
Externa kommunikationer och postväsende
Bankväsende
Vetlanda torg och offentlig förvaltning
Inre kommunikationer och samhällsbyggnad
Skola och undervisning
Vård och omsorg
Hantverk och industriell utveckling
Handel
Kultur, nöjen och fritid
Idrottsrörelsen
Tänk vad mycket som har hänt i Vetlanda genom åren!

Gubbar i Eksjö

I tisdags besökte vi Eksjö, för att titta på gubbar. Eksjö museum har mellan 9 maj till 13 augusti en utställning av gubbar, gjorda av Döderhultarn, Albert Engström och Ulf Lundkvist.
Axel ”Döderhultarn” Petersson (1868-1925) var småländsk träskulptör. Han gjorde tillyxade skulpturer. Min favorit av hans verk är ”beväringsmönstring”. Denna är enkel, men säger väldigt mycket om hur beväringarna mådde.

Albert Engström (1869-1940) var konstnär, författare och tecknare. Framför allt är det hans tecknade gubbar med tillhörande text vi minns. I Eksjö museum finns också en hel våning tillägnad hans verk. Vill man veta ännu mer kan man åka till hans uppväxthem i Hult, strax utanför Eksjö.

Ulf Lundkvist (1952-) är en konstnär, tecknare, målare och illustratör. Han verk är mycket omskrivna och diskuterade. Många tycker om Ulf Lundkvists verk, men jag tror att det finns lika många som inte tycker om dem. Jag gillar dem, eftersom de oftast är kontroversiella.

Smederna i konkurs

På plats i Vetlanda hade jag idag tänkt se speedwaymatchen VMS Elit mot Ikaros Smederna. Men när jag kollade in Vetlandaposten fick jag en ordentlig kalldusch. Matchen var inställd, för Smederna hade begärts i konkurs dagen innan. Bosse Wirebrand i VMS Elit hade jobbat hårt för att hindra sina förare att ta sig till Vetlanda. Jason Crump hade tyvärr hunnit nå Köpenhamn. Men VMS Elit förlorade både seriepoäng, samt flera hundra tusen i förlorade intäkter. Frågan är hur SVEMO kommer att justera elitserietabellen efter detta?
Jag tycker detta är jättetråkigt, med tanke på det fina arrangemang vi fick se i Eskilstuna förra tisdagen. Denna match blev tydligen historisk, då det blev Smedernas sista hemmamatch. Det hade varit roligare att slippa denna historiska händelse, och fått se VMS Elit med Jason Crump i spetsen.
Hur kunde det gå så här? I tre års tid har Smederna drivit sin verksamhet med närmare 1 miljon i underskott per år. En ny styrelse tillsattes med goda ambitioner, men ju mer de grävde desto värre blir det. Till slut fanns bara en konkurs som enda alternativ.
För ett år sedan hade vi fyra alternativ för att se elitserien i speedway inom 1-2 timmar. Nu finns bara ett kvar. Masarna i Avesta gick i konkurs förra året. Hammarby speedway varvade ner och drog sig ner i allsvenskan pga. ekonomiska problem. Nu försvann alltså Smederna i Eskilstuna. Endast Hallstaviks Rospiggar finns kvar. Men både Rospiggarna och störste finansiären Holmens Bruk lider av finansiella problem. Måste man i framtiden åka till Småland för att se elit-speedway? Idag hjälpte ju inte ens det.

Allsång

I flera veckor har svenska tidningar byggt upp kriget mellan Göteborg (TV4) och Stockholm(SVT) om allsångspubliken. Att kalla det krig är ju rent löjligt. Bägge programmen stöttar ju intresset för det andra. Men hur står då årets första program i jämförelse? Och hur står de i jämförelse med allsången i Heby Folkets Park och Forngården i Vetlanda?

Första programmet med Lotta på Liseberg var rent pinsamt flåshurtigt. Lotta Engberg och hennes medhjälpare var påtagligt nervösa. Det blev t.o.m. så att reklamavbrotten kändes befriande. Den ende som höll måttet var Brolle jr. Vem kom på att man skulle mitt i allsångsprogrammet lägga in en bingoutlottning? Tempot sjönk från ingenting till ännu lägre! På en 10-gradig skala ger jag Lotta på Liseberg –1 poäng. Hade inte bingo varit med så kanske denna bedrövliga tillställning nått upp till minsta poäng 1.

Allsång på Skansen startade mycket bra med Tomas Ledin. Inledningen var inte alls lika flåshurtig som i Göteborg dagen innan. Men Anders Lundin verkade trots flera års rutin mycket nervös. Tempot sjönk stort med en märklig tingeling-låt. Tönten som framförde denna, fortsatte sen med en märklig tolkning av något ofattbart som tog mycket lång tid. Måns Zemmerlöv höjde sen tempot. Owe Thörnqvist skulle sen höja tempot ännu mer. Istället kördes en lång, tröttande, tramsig rapsodi av hans låtar. Efter lång tid kom han då äntligen in på scenen. Allsång med Owe Thörnqvist måste innehålla Alptoppens ros. Till slut kom den! Sen kom Sveriges stora sommarhit; Sommaren är kort. Men det tyckte SVT var så ointressant, så man bröt sändningen! Skandal! Tack vare Owe Thörnqvist ger jag Allsång på Skansen 2 poäng på en 10-gradig skala. Annars hade det blivit 0. Tyvärr kom massakern av ”Sommaren är kort”, vilket sänkte betyget till 1 igen.

Allsång i Heby innehöll varken bingo eller långa, tråkiga inslag. Här var det full fart hela tiden med allsångsledaren ”Kåke” Eklund. Direkt sattes det fart med kända hits som ”Heby i mitt hjärta” och ”Heby ba be riba”. En mängd lokala begåvningar visade upp sina kunskaper. Bl.a. gjordes ett bra framförande av ”Gabriellas sång”. Kommunens ekonomichef spelade och sjöng Rolf Wikströms-låtar. Avslutningen var ett härligt ABBA-potpurri framfört av tre syskon från Sala. Heby Folkets Park var en riktigt liten guldklimp. Här känner man verkligen av riktig Folkparkskänsla. På en 10-gradig skala ger jag Allsång i Heby 7 poäng.


Allsång i Forngården i Vetlanda, hade tempomässigt tagit efter Lotta på Liseberg. Flera tidskrävande utlottningar och en lång intervju med någon Robinson-Erik, gjorde detta till en ganska långtråkig tillställning. Så länge det var allsång var det bra. Framför allt imponerade den 10-årige Adam Szegedi, med ett framförande av en ganska svår sång. Även sångerskorna Jessica Taylor och Rebecca Lundin gjorde bra ifrån sig. Det bästa med denna allsång, var att den framfördes uteslutande på småländska. På en 10-gradig skala ger jag Allsång i Forngården 2 poäng.

lördag 4 juli 2009

Malena Ernman:La voix du nord

Malena Ernmans dubbel-cd är uppdelad i en popdel och en ariadel. Början av popdelen kändes lite seg första gången jag lyssnade. Det kändes som om vilken hygglig sångerska som helst, kunde uppnå detta. Men redan andra gången kände jag att det här var av bättre klass än det vanliga. Den klassiska ariadelen är helt suverän. Här märks det att hon är på hemmaplan. Malena är mezzosopran, som tydligen är ganska ovanligt. Det speciella med en mezzosopran är att hon kan växla mellan bas- och mjuka röstlägen. Detta kontrollerar Malena Ernman perfekt. Min favorit bland låtarna är "Un bel di", en aria skriven av Puccini och textad av Malenas radarkamrat Fredrik Kempe. I CD-paketet ingår också ett litet häfte med många fina bilder. Det jag inte förstår är varför omslaget ska visa upp en plastig och onaturlig Malena Ernman.

Morgondopp

Sommarsemester innebär förhoppningsvis många utomhusbad. Framför allt föredrar jag morgondoppen.
Efter några dagars ledande hittade vi ett bra badställe vid årets Ålandsboende. En gammal brygga visade sig ha en trappa. Via denna kunde man snabbt komma ner i ett skönt bad. Bäst är på morgonen, när man knappt är vaken. Så fort man hamnar i vattnet vaknar man omedelbart, och blir jättepigg. Efter ett bad på detta badställe kan man sitta länge och bara njuta av natur, fåglar, vågors skvalp och att bara må bra. Det känns som om man äger hela världen när man har allt detta för sig själv!
Hemma vid Smedvägen har vi ju faktiskt närmare till ett bad, än vi hade på Åland. Tyvärr var mitt tidigare badställe fullt med krossat glas, men min granne visade ett bättre ställe. Klipporna har formerat sig till trappsteg, så det är lätt att ta sig ner i vattnet. Tyvärr har några mindre nogräknade slängt ölburkar i en hög. Men det är ju i och för sig bättre än glas.Vid Mörtsjön utanför Enköping, visade Mary mig ett bra morgondoppställe. Trappan ner i vattnet var klart bättre än den på Åland. Vattnet var dessutom varmare.

fredag 3 juli 2009

Peter Robinson: I djävulens sällskap

Två mord på två unga kvinnor beskrivs i denna deckare med tidigare radarparet Alan Banks och Annie Cabbot. Trots att de jobbar på två olika ställen med varsitt mord, hamnar de tillsammans flera gånger. Deras bakgrund med ett hett förhållande, ställer till det för dem och samarbetet blir kärvt.
Efter hand bygger handlingen i boken på en tidigare mordserie av unga män, som eskalerar med ytterligare ett mord i ett affärscentrum. Upplösningen blir både abrupt och överraskande. Denna bok ska Du läsa!

Erik Eriksson: Flickan från Moldavien

Flickan från Moldavien bygger på en verklig händelse. Erik Eriksson träffade en sjöman, som berättade om att man träffat på en ung död flicka i havet utanför Ryssland. För att slippa bli inblandade med ryska polisen, slängde man tillbaka liket i havet. Där fick Erik Eriksson idén till denna bok, som handlar om traficking, unga flickor och utnyttjande.
Boken är lättläst, men samtidigt ruggig i och med att man vet att det finns mycket sanning bakom dessa händelser. Kriminalaren Verner Lindgren gör comeback efter att blivit värvad av sin tidigare kollega Margret Mattsson. Denna bok vill jag verkligen rekommendera.

Raymond Khoury: Ormens tecken

Med stor förväntan tog jag mig an nästa bok av författaren av ”Den siste tempelriddaren”. Förväntningarna var kanske för stora. De historiska tillbakablickarna ihop med nutidens händelser är jättespännande. Men hela handlingen blir totalt så otrolig, så att hela boken tappar betydelse. ”Ormens tecken” är en bra deckarunderhållning, men är ingen höjdare i mitt tycke.

Stockholms historia under 750 år

Lars Ericsons Wolkes ”Stockholms historia under 750 år”, är en intressant bok. Men mitt intresse för bokens olika avsnitt skiftar. Dels är det givetvis så att olika ämnen intresserar mer eller mindre. Dels är det jobbigt att streckläsa en faktabok som denna. Men har man tuggat genom denna bok en gång, så har man en bra uppslagsbok att leta fakta i.

Helene Tursten: Nattrond

Nattrond är en av böckerna om kriminalinspektör Irene Huss. Intrigen med flera mord i sjukhusmiljö, är mycket oviss och spännande. Samtidigt är det en intressant beskrivning om polisarbete. Detta är den första boken om Irene Huss jag läst. Det kommer säkerligen inte att vara den sista.

Stefan Holm HÖJDHOPPARE

Boken om Stefan Holm är en intressant beskrivning av hur en person med mycket vilja och medvetenhet kan nå långt. Att ”bara” vara 181 cm lång, och ändå bli olympisk mästare i höjdhopp borde vara omöjligt. De flesta motståndarna har ju en fördel på mellan 15 och 20 centimeter! Det intressanta i boken är hur hans hjälptränare Christian Augustsson får Stefan att strunta i sina motståndare, och istället koncentrera sig på sig själv och sitt eget hoppande.
Beslutet efter Sidney-OS 2000 efter en fjärdeplats är grunden i hela boken. Då bestämde sig Stefan för att i Aten 2004 bli olympisk mästare. Mycket i boken handlar sen om vägen dit. Roligt är att läsa om Stefans halvgalna idéer om statistik. Tänk bara att ha en tradition, att inleda nyårsdagen så tidigt som möjligt med höjdhopp! Varför? Jo, då kunde han ståta med att ha världsårsbästa även i unga år!
Tyvärr blir boken lite tröttsam med en ständig flora av tävlingar och dess resultat. Väldigt lite handlar om träningsmetoder, vilket vore mer intressant. Totalt är dock ”Stefan Holm – HÖJDHOPPARE” en intressant och läsvärd sportbok.

Bilden på Stefan Holm är hämtad från http://www.dn.se/

Roslund och Hellström: Flickan under gatan

Flickan under gatan är en hemsk berättelse. Enligt författarnas eftertext, finns det mycket sanning i det som skrivs. Min Stockholmsbild har genom denna bok fått en ordentlig störning. Speglingen av Stockholms undre värld är mycket tydlig och dramatisk. Boken handlar om två parallella kriminalfall. Den ena handlar om ett mord av en kvinna i Stockholms tunnlar. Den andra om utnyttjande av barn från Rumänien. Denna bok är mycket bra, men man bör se till att inte vara för deprimerad när man läser den. För man blir verkligen omskakad.

Smederna - Vargarna 50-46

Det är alltid kul att besöka en speedwayarena för första gången. Tisdagen 30 juni besökte vi Eskilstuna Motorstadion, för att se Smederna-Vargarna. Detta blev en spännande match med olika ansikten. Bortalaget Vargarna började bäst, och ledde efter fem heat med 11-19. Efter halva tävlingen vände det dock över till Smedernas fördel. Toppförarna Magnus Zetterström och Wieslaw Jagus bytte till reservcyklarna, och detta visade sig vara klokt. Efter två överraskande femettor, vände man underläget till ett överläge fyra poäng efter 11 heat. Verklige matchvinnaren blev Mikael Max, som jag inte sett så här bra på flera år.
Eskilstuna motorstadion påminner i sin banform om Vetlandas motorstadion. Dvs. ganska lång. Arrangemanget var proffsigt genomfört. Starten blev försenad, pga. att inte alla hann fram till Stadion eftersom trafiken satte stopp. Trots detta var matchen slut inom idealtiden två timmar. Organisationen kring parkering och utpassering imponerade. Allt flöt smidigt.

Matchfakta:
Smederna: Mikael Max 17, Wieslaw Jagus 10, Magnus Zetterström 7, Krzysztof Kasprzak 6, Martin Vaculik 6, Krzysztof Buckowski 2, Linus Eklöf 2.
Vargarna: Adrian Miedzinski 10, Scott Nicholls 10, Adam Shields 10, Adam Skornicki 8, Tai Woffinden 5, Kim Nilsson 3.
Publik: 3.183.

Sala

Vi hade tänkt att denna sommar besöka Sala Silvergruva. Men vädret var alltför bra. Det varma vädret denna dag tog nästan knäcken på oss. Men mat (och öl) måste man ju ha. Därför kände vi oss ändå tvungna att åka till Sala för att handla. Systembolaget var inget problem att hitta. Men var fanns en livsmedelshandel? I Konsums gamla lokaler var det nu en tråkig, glassig specialvaruhandel. Vi var tvungna att gå till Turistinformationen för att veta var man skulle köpa mat. En mycket trevlig turistguide visade oss dock hur man skulle hitta till Konsum Extra. Det är viktigt att hitta sprit i Sala, men ska man ha mat får man leta lite mer!

Eskilstuna

Syftet att besöka Eskilstuna var egentligen att se en speedwaymatchen Smederna-Vargarna. Men när vi ändå var på plats gjorde vi en rundtur i Eskilstunas centrum. För ca. 20 år sedan jobbade jag en hel del i Eskilstuna med utveckling av ett datoriserat ekonomisystem. Mycket har hänt sedan dess. Jag hade svårt att hitta. Tydligen har många svårt att hitta både i och till Eskilstunas centrum, för det var ganska tomt med folk vart vi gick. När vi sen åkte runt i ytterområden, såg vi att flera stormarknader etablerats och därmed fick vi förklaringen varför centrumet var så tomt på folk. Tråkigt!
Vi hade egentligen komma tidigare, för att även kunna besöka Parken Zoo. Detta är en av Sveriges största folkparker. Men vi var som sagt på väg till en speedwaymatch.
Lunch intog vi på Åhléns. Vi var så hungriga att tom deras brödiga, tunna fiskpanett smakade. Förutom vi två, dök det upp tre tonåriga tjejer på Åhléns restaurang. De köpte var sin mer, och betalade med var sitt betalkort. Men expediten såg inte ett dugg irriterad ut. Det är tydligen så det går till numer.

Du skall inte vittna falska mot din nästa

Göran Hägglund säger sig vara företrädare för ett kristet parti. KD har i alla fall tidigare varit detta. Men vad är det som händer? I Almedalen jämförde han Lars Ohly med en pyroman! Skärpning Hägglund! Läs åttonde budet! Du skall inte vittna falskt mot din nästa!

Lars Kepler : Spindeln

Paret Lars Kepler har som vanligt svarat för en spännande och otäck thriller. Men tyvärr tycker jag att de har lite svårt med variationen. D...