onsdag 30 september 2020

Mari Jungstedt : Innan molnen kommer

 


Åter igen är Mari Jungstedt i Spanien med sin deckare. Nu är det Malaga, som handlingen utspelar sig i. Som vanligt är det flera parallella handlingar, som till slut visar hela historien. Spännande och svårt att sluta läsa. 

tisdag 29 september 2020

Ivar Lo-Johansson : Socialisten

 


Ivar Lo-Johansson följer med fackombudsmän i kampen mot det förhatliga statarsystemet. Tänk att detta förbjöds så sent som 1944! I boken porträtteras bl.a. Gunnar Sträng. En bra bok, men ganska seg att bita sig igenom. 

Kvinnan som försvann

 


Mörk film fylld med tröttande musikinslag, och förutsigbar handling. Denna film kunde jag varit utan. I rollerna: Kenne Fant, Inger Juel, Åke Fridell, Felix Alvo, Dagmar Olsson, Artur Rolén m.fl. 

Valtteri Bottas vann Rysslands GP

 


Nya regler gav Lewis Hamilton 10 straffsekunder. Han hade gjort det fruktansvärda felet att provgasat på fel ställe! Första två kurvorna hände jättemycket, sen hände ingenting. Men nu när inte speedway är tillåtet för vanligt folk, får man väl låta sig nöja med formel 1!

söndag 27 september 2020

I fokus; Mede, Wallin och Schelin

 


Komediennen Petra Mede, designern Lars Wallin och fotbollsspelaren Lotta Schelin berättade om sina böcker. Lotta Schelins bok beställde jag direkt. 

Så skapar vi stämning


 Deckarförfattarna Sofie Sarenbrandt, Anders de la Motte, Rolf Börjlind och Cilla Börjlind diskuterar kring sitt författarskap. Mycket intressant att lyssna på, och jag fick en hel del svar på frågetecken kring några händelser i böckerna. 

Tom Alandh : en biografi

 


Journalisten och författaren Johan Kellman Larsson har skrivit en bok om dokumentärfilmaren Tom Alandh. Här träffas de, och diskuterar kring boken om några av Alandhs filmer. 

lördag 26 september 2020

Josas bok:min berättelse


 Marie Nilsson Lind berättar om sorgen och boken om sin syster Josefin Nilsson, samt en hel del om Ainbusk Singers. 

Crimetime Award

 


Chrimetime Award har delats ut sedan 2015. Konkurrensen i Sverige om årets deckare måste vara stenhård. 2020 fick följande pris:

Årets deckardebut: Peter Mohlin och Peter Nyström
Årets barndeckare: Petter Lidbeck
Årets hederspris: Håkan Nesser
Årets svenska deckarförfattare: Sofie Sarenbrandt

Sverige under lupp

 


Pekka Heino genomför intervjuer med författarna Johanna Bäckström Lerneby, Lina Gustafsson och Christian Rück. Boken Familjen av Johanna Bäckström Lerneby läste jag med både välbehag och olust. Lina Gustafsson berättelse från ett slakteri, gjorde mig så berörd att jag beställde hennes bok direkt efter programmet. 

Morgonmeditation

 


Ingen kan väl på ett enkelt sätt framföra budskap som Mark Levengood. Varje dag på bokmässan inleds med en underfundig betraktelse av honom..

Deckaren på terapisoffan

 


Författarna Camilla Sten, Caroline Eriksson och Lina Bengtsdotter berättar om hur man gräver i karaktärers psyke. Alla tre har i sina ordinarie jobb arbete med psykisk kontakt som psykolog och lärare. Kattis Ahlström leder samtalet. 


fredag 25 september 2020

Slutet på historien


 Jan Guillou och Johanna Gustafsson Lundberg diskuterar om utvecklingen i Sverige. Främlingshatet och högerextremismen ökar, och vi har inte lärt oss något av historien. På frågan om det blir någon mer bok, svarar Jan Guillou "Ivar-Lo Johansson skrev några av sina bästa böcker när han var över 80. Jag är bara 76!"

Hur går vi vidare efter Brexit?


 Charlotta Buxton är från Finland, men bor sedan 10 år i London. Hon har skrivit boken "Landet som äter sig självt", som handlar om Storbritannien under Brexit. Mycket handlar om svaga ledare. Hon beskriver Boris Johnson som mannen, som kollar åt vilket håll alla springer. Sen tar han täten, och skriker "följ efter mig"! Katrine Marcal intervjuar. 

Att skriva för unga vuxna

 


Ett samtal från Bokmässan mellan två unga författare. Melody Farshin har jag jobbat tillsammans med, och jag var nyfiken över hur hon agerade. Nicoosha Shams är en annan ung författare. Bägge berättade om sitt författarskap. Melody har just gett ut sin andra bok, och Nicoosha har kommit ut med sin första. 

torsdag 24 september 2020

Vad kan vi göra för Gui Minhai

 


Det första jag tittade på i Bokmässan var en diskussion om den svenskkinesiske Gui Minhai, som varit fängslad i Kina i 5 år, för att ha gett ut böcker. I diskussionen deltog Guis dotter Angela Gui, Kurdo Baksi och Grethe Rottböll. Trots att Sverige under dessa 5 år har haft 9 olika utrikesministrar, har ingen av dem besökt Gui Minhai. Mycket intressant diskussion. 

Årets bokmässa i Göteborg

 


I flera år har jag tänkt och velat besöka Biblioteksmässan i Göteborg. Tack vare Coronaspridningen körs denna digitalt i år, så jag får delta för första gången. Kulturminister Amanda Lindh skötte invigningen på ett bra sätt. 

onsdag 23 september 2020

Military wives


 Åter igen en av många mycket bra engelska "feelgood-filmer". Handlingen börjar på en militärförläggning, där många av männen ger sig iväg till Afghanistan. Fruarna startar en sångklubb, för att kunna tänka på annat. Roligt, underhållande men även dramatiskt. 

Regi: Peter Cattaneo. I rollerna: Sharon Horgan, Kristin Scott Thomas, Amy James Kelly, Gaby French m.fl. 

Island - Sverige 1-1

 


Sverige hade verkligen tur, som fick oavgjort i bortamatchen mot Island. De svenska damerna inledde bäst, och verkade ha matchen i kontroll. Mycket följdriktigt tog Sverige ledningen med 1-0. Men mot slutet av första halvlek, och framför allt i andra, så tog isländskorna över. De hade flera stora chanser att vinna matchen. Nu gäller det för Sverige att vinna returen i Sverige.

Matchfakta:
(33) 0-1 Anna Anvegård
(61) 1-1 Elin Mette Jensen

måndag 21 september 2020

Moln över Hellesta

 


"Moln över Hellesta" bygger på Margit Söderholms bok, och är en riktig rysare. Modisten Margareta Snellman förlovar sig med greve Anckarberg, och allt börjar väl. Men när hon besöker Hellesta börjar konstiga saker hända. 

I rollerna: Anita Björk, Birger Malmsten, Doris Svedlund, Isa Quensel, Olof Sandborg, Brita Öberg, Dora Söderberg, Sif Ruud, Birgitta Andersson m.fl. 

söndag 20 september 2020

Orientering - en TV-sport!

 


Tack vare GPS-sändare, har nu orientering blivit en bra TV-sport. Svenska mästare blev Tove Alexandersson på medeldistans och långa banan Sanna Fasth. På herrsidan vann Gustav Bergman dubbelt. 

Dubbla segrar för Bartosz Zmarzlik

 


Vetlandasonen Bartosz Zmarzlik har kopplat ett litet grepp över världsmästartiteln 2020, efter två segrar i Prag. Men nu väntar Torun, där han hittills inte varit så framgångsrik. Tyvärr sänds ju nu Speedway GP på en okänd kanal, så jag vet inte riktigt hur det gått till. Bevakningen från www.speedwaygp.com var dessutom mycket slarvig. 

Ställning efter 6 av 8 deltävlingar:
1. Bartosz Zmarzlik                   99
2. Fredrik Lindgren                   92
3. Tai Woffinden                       89
4. Maciej Janowski                   71
5. Leon Madsen                        70
6. Jason Doyle                           69

Ruth Bader Ginsburg avliden

 


En av Amerikas viktigaste jurister, Ruth Bader Ginsburg, har avlidit. Hon har i många år kämpat för kvinnors friheter och rättigheter. På sin dödsbädd bad hon speciellt, att ingen ersättare skulle tillsättas före valet. Men hon hinner inte i graven, förrän Trump jagar ersättare. Detta kan ju ge republikanerna makten i Högsta Domstolen i många år. När Obama försökte något liknande, stoppades detta för att det var för nära valet (9 månader innan). Nu är det alltså 2 månader kvar. 

Filmen om Ruth Bader Ginsburg, en kvinna bland män, är mycket bra och ger en bra bild över vilken fantastisk kvinna hon var. 

fredag 18 september 2020

Jonas Jonasson : Hämnden är ljuv AB


Så har han då gjort det igen! En totalt vansinnig bok! Hela läsningen är ett stort skratt. Ibland i Afrika och i bland i Sverige. Kulturer möts, och misstag görs. Onda och snälla människor blandas. Konsthistoria hinns också med. 

Världsrekord av Mondo


 Världsrekord utomhus på 6,15! Armand "Mondo" Duplantis slutar aldrig att imponera. Visserligen har någon friidrottspamp beslutat att ta bort stavhopp utomhus från världsrekordlistan, men det struntar jag i. Ingen utom Mondo har hoppat så högt utomhus!

Sverige - Ungern 8-0


 Ungerska damlandslaget var svårt drabbat av coronavirus. Till råga på allt blev deras målvakt utvisad i slutet av första halvlek. När Sverige sen glänste i fasta situationer var saken klar. Bl.a. gjorde svenskorna 5 mål under 7 minuter i andra halvlek. Det måste vara något slags rekord.

Matchfakta:
38 1-0 Lina Hurtig
59 2-0 Anna Anvegård
64 3-0 Anna Anvegård
67 4-0 Magdalena Eriksson
69 5-0 Lina Hurtig 
71 6-0 Amanda Ilestedt
72 7-0 Anna Anvegård
91 8-0 Linda Sembrandt

torsdag 17 september 2020

Mjölkkriget

 


Isländsk film om ett hårt bondeliv. Kooperativet byggdes upp för att störta monopolet. Nu har kooperativet blivit monopolet. Ingas man gör självmord, för att han inte orkar. Men Inga bestämmer sig för att kämpa. "Mjölkkriget" är en hård, men bra film. 

Regi: Grimur Hakonarson

Roller:

onsdag 16 september 2020

Miriam Bryant 2020 års Ulla Billquist-stipendiat

 


Varje år delar Folkets Hus och Parker ut ett stipendium till årets Ulla Billquist. I år blev det mycket välförtjänt Miriam Bryant. Motivering: ”När hon sjunger så lyssnar man. Det finns en styrka, en tydlighet, som ibland nästan övergår i vrede för att strax förvandlas till något skört och sårbart. Det ärliga och personliga anslaget bidrar till det starka uttrycket och gör att vi som publik upplever något bortom det traditionella och vardagliga. I olika sammanhang har hon visat ett stort socialt engagemang och tydligt tagit avstånd från missförhållanden vilket stärker bilden av en unik person som skapat sig en plats i den svenska musikhistorien. Detta och mycket mer gör Miriam Bryant till en självklar mottagare av 2020-års Ulla Billquist-stipendium.”

Fredrik Lindgren i VM-ledning

 


När hälften av deltävlingarna i GP körts, leder Fredrik Lindgren totalt. I Gorzow tog han sin femte GP-seger. Den andre svensken i GP, Antonio Lindbäck har tyvärr inte alls lyckats. Nu går GP vidare med tävlingar i Prag och Torun.

Resultatställning:
1. Fredrik Lindgren              66
2. Bartosz Zmarzlik              59
3. Maciej Janowski               57
4. Tai Woffinden                   53
5. Leon Madsen                    50
6. Artem Laguta                    45
7. Jason Doyle                       42
8. Emil Sajfutdinov               36
17. Antonio Lindbäck             6

måndag 14 september 2020

Farligt löfte

 


En riktigt bra thriller från 1955. Att ett lite barn är i farozonen gör det ännu mer spännande. Det roligaste i filmen är en ung Lena Nyman, i rollen som den hotade lilla flickan. Detta lär ha varit hennes filmdebut. 

söndag 13 september 2020

Johanna Bäckström Lerneby : Familjen


En dokumentär om familjen, som styr Angered utanför Göteborg. Totalt rör det sig om ca. 200 personer, flertalet mycket unga pojkar. Men de sätter skräck i en hel stadsdel. Bäckström Lerneby skriver mycket insatt om familjen samt polisens arbete. Man har svårt att tro, att handlingen de facto är sann och finns i Sverige. 

Katarina Wennstam : Dockorna

 


"Dockorna" är en kriminalhistoria, som utspelar sig på Södermalm. Mestadels rör det sig om våldtäkter och kvinnomisshandel. Mycket spännande bok, som är svår att släppa. Hur många duktiga kvinnliga deckarförfattare har vi i Sverige?

Speedway Racing årg.12 nr.5-6

 


Detta dubbelnummer innehåller mycket; bl.a.:

  • Dominik Kubera vann silverhjälmen.
  • Krönika om Bauhausligan.
  • Matchreferat från Bauhausligan.
  • Mängder av debutanter.
  • Indianerna.
  • Maratontabell svenska serier.
  • Oliver Berntson klar för GP 2021.
  • GP Wroclaw x 2
  • Intervju Armando Castagnia.
  • Antal förare/land 2009 2019
  • Polska ligan
  • Världsranking

Lina Bengtsdotter : Beatrice


 En kriminaldeckare med en ovanlig kriminalinspektör. Charlie Lager är mycket duktig i sitt gebit, men har stora problem själv. "Beatrice" är mycket spännande, och svår att sluta läsa. Men vill få svar på alla underliga saker som händer. 

Peter Englund : Jag kommer ihåg

 


En mycket märklig bok, skriven av en ledamot från svenska akademin. Englund rabblar upp en mängd (658 st.) minnen från sin barndom. Eftersom vi är ungefär lika gamla, delar vi många av dessa minnen. 

Björn Hellberg : Likspett


 I den 24:e Sten Wall-deckaren, blandas en trafikolycka, en skrämmande clown och ett brutalt mord. Vem eller vilka ligger bakom? Björn Hellberg har förmågan att skriva intressanta intriger, som man inte kan sluta läsa. 

Berättelsen om kevinfallet

 


En ryslig dokumentär, skriven av Andreas Slätt samt drabbade familjen Karlsson-Dahlén. Kevin hittas mördad, och en polis får för sig att två små bröder, sju och fem år gamla, ska vara skyldiga. Behandlingen av småpojkarna är vidrig, och de tvingas att erkänna något de inte gjort. Första 20 år senare får de upprättelse. Men både polismyndigheter och sociala myndigheter har betett sig under all kritik. Välskrivet och intressant!

Danderyds sjukhus

 


Så var det då dags igen för besök på akuten i Danderyds sjukhus. Denna dag var det lång kö, med två meters lucka. Men det gick ganska fort, och jag fick snabbt komma in för registrering. Nästa anhalt hände det något. När blodtrycket skulle tas, dök en sköterska upp och viskade "covid" flera gånger. Skötaren, som skulle utföra blodtrycket slet snabbt fram två masker, och satte på oss. Jag började få panik. När jag kom in på comid-avdelningen undrade en skötare vad jag gjorde där. "Du har ju inga symtom!" Jag kunde därmed pusta ut. Efter kontroll hamnade jag på hjärtavdelningen. Diagnosen var hjärtsvikt. Men efter ett drygt dygn konstaterade man istället njursvikt, så jag fick flytta till njuravdelningen. Eget rum! Där fick jag Furix (vätskedrivande) injicerat direkt i blodet. Efter några dagar hade man tömt min kropp på åtta kilo vatten. Jag hade krav på att kissa minsta tre liter om dagen.

söndag 6 september 2020

Peter Englund : Söndagsvägen


En mycket annorlunda deckare! Boken är inte tjock, men faktaspäckad. Mordet är autentiskt, och skedde i Hökarängen 1965. Utöver morddramat speglar Englund svenska samhället under denna tid.  

Dubbelseger i Finnkampen


 Trots att Finland tog till de mest märkliga åtgärderna, kunde Sverige vinna dubbelt i årets Finnkamp. Damerna vann klart med 35 poäng. Herrarna avgjorde i avslutande 800 meter.

För att svenskarna skulle få tävla, lade Finland tvång på Coronatester. Dessutom fick inte svenskarna sova över i Finland, utan var tvungna att flyga fram och tillbaka. Väl i tävlingen gjorde finnarna allt för att vinna, genom en mängd anmälningar för diskningar. Dessa åtgärder var nära att lyckas, men till slut blev det som hände på arenan det som avgjorde. 

Roligast under kampen var 19-årige Emil Millan de Oliva, som klart vann 10 000 meter. 


Sömnmedel mot Frankrike


 Sverige fick stryk mot Frankrike 0-1 i Nations leauge. Matchen är bland de tråkigaste jag sett. Jag somnade flera gånger. Sov gjorde också svenska försvaret när fransmannen Kylian Mbappé enkelt kunde jogga fram, och göra matchens enda mål.

Lars Kepler : Spindeln

Paret Lars Kepler har som vanligt svarat för en spännande och otäck thriller. Men tyvärr tycker jag att de har lite svårt med variationen. D...