Norske skidåkaren Martin Jonsrud Sundby blev ertappad med otillåten doping för 1,5 år sedan. Straffet? Avstängning 2 sommarmånader? Jag kanske är dåligt påläst. Men hur många viktiga skidlopp pågår under juli-augusti?
Svenske ishockeyspelaren Nicklas Bergström åkte dit under OS i Sotji 2014. Han blev omedelbart avstängd, och fick inte spela OS-finalen.
Bägge fallen är lika. Två stora men ändå klantiga nationsförbund i stora idrotter klantar sig. Enskilda idrottsmän drabbas. Norska Skidförbundet och Svenska Ishockeyförbundet borde ha kolla på detta. Visst är det synd om idrottsmännen.
Men varför reagerar man direkt på en idrottsman, och dröjer 1,5 år med en annan? Har det med nationalitet att göra?
onsdag 27 juli 2016
tisdag 26 juli 2016
Rättvisa ?
Jelena Isinbajeva har testats korrekt mot doping i många mästerskap. Hon har vunnit 2 OS-guld, 3 VM-guld och klarat 30 världsrekord i stavhopp. Nu får hon inte var med i årets OS, därför att andra ryssar fuskat med doping.
Men amerikanske sprintern Justin Gatlin, som varit avstängd två gånger pga. doping är välkommen att delta.
Rättvisa? NEJ!
Men amerikanske sprintern Justin Gatlin, som varit avstängd två gånger pga. doping är välkommen att delta.
Rättvisa? NEJ!
Sverige till VM-final
I lördags gick Polen till VM-final, och Danmark och Ryssland fick tävla vidare. Vem skulle det bli i Västervik idag? I praktiken stod det mellan Sverige och Australien. USA och Tyskland ligger ju en bit efter. Men direkt ställer Fredrik till det, och kör över startbandet och ger Sverige 0 poäng i första heatet. Sverige kommer dock igen, och plockar poäng heat för heat. Halvvägs in i tävlingen är vi förbi. Antonio Lindbäck kör stundtals vilda omkörningar. Andreas Jonsson kör tryggt. Trotts att de andra tre lagen kan utnyttja s.k. jokrar blev ställningen:
1) Sverige 48
2) Australien 37
3) USA 22
4) Tyskland 19
Sveriges jämnhet var nog styrkan i laget; Andreas Jonsson 13, Antonio Lindbäck 13, Fredrik Lindgren 11, Peter Ljung 11.
1) Sverige 48
2) Australien 37
3) USA 22
4) Tyskland 19
Sveriges jämnhet var nog styrkan i laget; Andreas Jonsson 13, Antonio Lindbäck 13, Fredrik Lindgren 11, Peter Ljung 11.
lördag 23 juli 2016
Andreas Jonsson svensk mästare
För sjunde gången vann Andreas Jonsson SM-finalen i speedway. Detta var mycket rättvist. Jag såg finalerna 2012 och 2015. Andreas var klart poängbäst i bägge finalerna. Men han fick se sig slagen i det lotteri, som nu sker i finalerna. Det var nära även denna gång, när Antonio Lindbäck låg på hårt i finalen. Antonio, som kört som en kratta fram till slutomgångarna. En positiv överraskning av Kim Nilsson, som tog bronset. Det var strålande sol, och mycket bra speedway.
1. Andreas Jonsson
2. Antonio Lindbäck
3. Kim Nilsson
4. Peter Ljung
5. Linus Sundström
6. Fredrik Lindgren
7. Pontus Aspgren
8. Jacob Thorsell
1. Andreas Jonsson
2. Antonio Lindbäck
3. Kim Nilsson
4. Peter Ljung
5. Linus Sundström
6. Fredrik Lindgren
7. Pontus Aspgren
8. Jacob Thorsell
fredag 22 juli 2016
Matias Varela i Sommar
Jag hade ingen aning om vem Matias Varela var. Men när han nämnde Jorge i Snabba Cash, visste jag direkt. Hans sommarprogram är blandat och bra, med episoder om honom själv och kloka tankar. Vart är Sverige på väg efter att vi sålt ut allting?
Speedway Racing nr.5 årgång 8
Tommy Rander förnekar sig inte. Speedway Racings senaste nummer är mycket intressant. Läs bl.a. om:
- Granskning läget i elitserien.
- Special om Rospiggarna.
- Best Pairs.
- Horsens GP
- Prag GP
- Tidningen Speedway Sport
- Inför SM i Hallstavik
- Inför lag-VM.
Johan Olsson i Sommar
Johan Olsson överraskar verkligen. Han kan verka dryga och innesluten. Men han har humor och känsla, och kan verkligen beskriva sitt liv som idrottsman och familjefar. Att denna kombination går ihop verkar helt bero på frun Anna. Kärleken till henne går som en tråd genom hela programmet.
Annika Lantz i Sommar
Annika Lantz sommarprogram blev en stor besvikelse. Det var mycket snack om viktiga saker, men det gjordes på ett tramsigt sätt. På något sätt försökte Annika att vara seriös, men var bara flamsig.
onsdag 20 juli 2016
Yrsa Stenius : Tills vingen brister
Yrsas Stenius beskrivning om Jussi Björlings liv är tung att läsa. Man får verkligen en inlevelse om hur mycket han offrade för sin sång. Hur man än vänder och vrider på det, så är han en av världshistoriens starkaste sångare. Ju mer jag lyssnar och läser om Jussi och hans liv, blir jag allt mer intresserad.
Ebbas namngivning
Lördag 16 juli hade vi vår ceremoni för Ebba Tilly Lava Andersson. Mary ordnade ceremonierna på ett perfekt sätt. Ebba var också nöjd. Sen blev fyra generationer fotade.
onsdag 13 juli 2016
CTH Fabriksmuseum
Besöket på CTH Fabriksmuseum var en fullträff för Mary. Jag var inte lika imponerad. Det var travar av hattar, symaskiner och annat. Museet är absolut en viktig dokumentation av denna fabrik.
Jussi Björling museet
Vad gör man när man kommer till Borlänge? Jo, man besöker Jussi Björling museet! Här får man historien om en av Sveriges största artister genom tiderna. Totalt sjöng han i 931 operaföreställningar världen över. 119 uppträdanden på Metropolitan är stort. Men museet visar också hur hårt denna framgångssaga slog. Jussi Björling museet är verkligen värt ett besök.
EM-sömnpiller
EM-finalen i fotboll är bland det mest tråkiga jag sett. Både Frankrike och Portugal har så duktiga fotbollsspelare, så de borde kunnat prestera mer. Stordivan Ronaldo tyckte det var så tråkigt, att han skyllde på ett gammalt slitet knä. Då slapp han spela färdigt. Det stod 0-0 efter full tid. Jag valde att lägga mig för att sova. Det kändes som ett mer aktivt agerande, än det fransmän och portugiser höll på med. Portugal vann till slut med ett mål i slutet av förlängningen. Men jag hoppas att samtliga spelare får ett ordentligt löneavdrag för sitt uppträdande i denna match.
Tjejsimmet
Vansbrosimningens tävlingar avslutas numer med Tjejsimmet. Mary kunde som vanligt inte hålla sig på land. Hon fick också med sig systrarna Sara och Hanna.
Lovisa Lindh vann EM-brons
Vad var det som hände denna kväll i Amsterdam? Svenska framgångar gjorde att den ena efter den andra gjorde starka prestationer. Angelica Bengtsson och Meraf Bahta var ju förväntade medaljörer, men Lovisa Lindh? Lovisa sprang ganska otaktiskt, och kom en bra bit efter på sista upploppet. Men där kämpade hon sig fram till en bronsmedalj. Detta medförde också en plats i OS i Rio de Janeiro.
Meraf Bahta vann EM-silver
Meraf vann EM-guld för två år sedan i Zürich. Förra året var tyvärr fyllt av skadeproblem. Men nu verkar hon vara på gång igen. Efter en stark spurt blev det silver. Hon var dock besviken på sig själv, och menade att hon kunde vunnit om hon vågat mer.
Angelica Bengtsson tog EM-brons
Angelica Bengtsson har länge varit lovande inom stavhopp. Nu är det dags att kliva fram. Vilket hon visade i EM med en bronsmedalj. Nu får hon åka till sin mammas hemland Brasilien och tävla i OS.
Antonio Lindbäck vann GP i Cardiff
Vansbrosimningen
De blev mer blöta efter simningen än under simningen. En enorm hagelskur överföll Vansbro. Men Mary, Ulla, Åsa och Johan klarade alla bedriften att klara 3 kilometer simning.
Halvsimmet
Mary, Lena och Sara fixade Halvsimmet. För Lena var det speciellt för hon blev därmed en Halvklassiker. Det låter kanske lite halvt, men innebär stor insats i löpning, skidåkning, cykling och simning.
fredag 8 juli 2016
EM-silver till Michel Torneaus
Hammarbys egen Michel Torneaus slog till på EM-finalen i längdhopp direkt. Med 8.21 i första hoppet, ledde han länge. Till slut blev det en silvermedalj. Han får dock inte åka till OS för Svenska Olympiska kommitéen, för gränsen är satt till 8.15. Men byråkraterna på SOK hade konstaterat att det blåste 0.1 sekmeter för mycket i medvind. Otroligt!
onsdag 6 juli 2016
Viveca Lärn : Värmebölja
Viveca Lärns berättelser från Saltön är verkligen roliga att läsa. Man riktigt känner verklighetsförankringen, med roliga episoder. Mycket lättläst och kul att läsa!
tisdag 5 juli 2016
Hembiträdesboxen vol.2
Idag har jag gjort ett riktigt bra inköp; Hembiträdesboxen vol.2. Boxen består av filmer gjorda mellan 1932-1949. Jag var alltså inte ens född när den senaste gjordes. Det här är KULT!
Bland världsskådespelarna finns:
Tutta Rolf, Sickan Carlsson, Rut Holm, Dagmar Ebbesen, Emy Hagman, Inger Juel, Karin Swanström med flera.
Bland världsskådespelarna finns:
Tutta Rolf, Sickan Carlsson, Rut Holm, Dagmar Ebbesen, Emy Hagman, Inger Juel, Karin Swanström med flera.
Skärgårdstur
Idag har vi kopplat av med en skärgårdstur. Det var bra guidning och god mat. Mycket avkopplande. Varje gång man tar en sån här tur, lär man sig något nytt.
måndag 4 juli 2016
Cilla&Rolf Börjlind : Springfloden
Springfloden är en riktigt bra deckare, som innehåller allt vad en deckare ska ha. Spänning och överraskningar. Flera gånger tror man att man vet sanningen i mordgåtan, men man kastas hit och dit. Huvudpersonen Tom Stilton är värt ett kapitel för sig.
lördag 2 juli 2016
Hemfärd
Så var det då dags att ta färjan hem till Sverige igen. Som vanligt sprang vi och handlade innan bildäcket var stängt, så var det gjort. Därefter blev det en rejäl måltid. Mary fortsatte sen att handla. Jag satte mig i baren och tittade på underhållningen.
Bodegan vid Käringssund
Vi har en tradition att avsluta vårt Ålands-besök vid en bodega nära där färjan lägger till. Bodegan ligger mycket mysigt till vid ett fiskeläge.
Lars Keppler : Playground
Vilken jävulsk bok! Man mår ju riktigt dåligt av att läsa
denna hemska historia i ett ruskigt gränsland mellan liv och död. ”Playground”
är bra skriven, men jag vill trots detta inte rekommendera någon att läsa denna
bok. Jag hoppas att Lars Kepler återgår till ”normala” thillers.
Håkan Nesser : Elva dagar i Berlin
Håkan Nesser har verkligen förmågan att skapa
människobeskrivningar som ingen annan. I ”Elva dagar i Berlin” byggs en märklig
historia om en ensam, snäll svensk man, en galen professor och en kvinna i
rullstol. Även om det inte händer så mycket, är det hela tiden intressant, och
man vill veta hur det går i slutänden.
Elise Lindqvist : Ängeln på Malmskillnadsgatan
Elise Lindqvist har en fantastisk och hemsk historia att
berätta. Hennes arbete med Stockholms prostituerade kvinnor är beundransvärt.
Men boken ”Ängeln på Malmskillnadsgatan” känns lite tom i förhållande till den
enorma insatsen hon gör.
Ronja Rövardotter
Amatörteater är alltid lika kul att se. När det dessutom är
utomhus och i strålande väder, mår man jättebra. Vi var lite nyfikna över hur
man skulle åskådliggöra de olika djuren i Astrid Lindgrens berättelse Ronja
Rövardotter. Det blir extra roligt när hälften av publiken består av barn, som
skrattar och kommenterar hela tiden. Regissören Petronella Wester och hennes
skådespelare och andra medhjälpare, har gjort ett stort jobb.
Mats Strandberg : Färjan
Att denna bok fått såna stora lovord av kända svenska
bokkritiker, är för mig en gåva. Början är ganska kul, med levande
beskrivningar hur färjan Baltic Charisma fylls med passagerare. Det är bra
beskrivningar om anställda och passagerare. Men när boken urartar med vampyrer,
som ser till att färjan blir blodfylld, så blir det bara pinsamt. Gärna en
vampyrbok, men då ska det vara med finess.
Henning Mankell : Kvicksand
”Kvicksand” ska väl ses som Henning Mankells testamente
efter ett långt författarskap.
”Kvicksand är hans 46:e bok. Det är en mängd korta noveller om hans liv och
tankar inför framtiden. Hans svåra cancer ger hela boken en deprimerande
stämning. Men tankarna om framtiden är mycket tänkvärda.
Uffe på berget
Ett besök på ett av Ålands största sevärdheter Uffe på berget ingår alltid i en Ålands-semester. Utsikten över Saltvik är mycket sevärd.
Stallhagen
Bryggeriet Stallhagen är alltid trevligt att besöka. Idag fick
vi avnjuta en guidad vissning och provsmakning tillsammans med Christian
Ekström, som startade Stallhagen. Han har alltid mycket intressant att berätta
om. Framför allt var Ebba mycket intresserad över det han berättade om.
Christian beskrev Lapin Kulta som en kemikalietillverkad
cocktailöl. Puben Stallhagen byter meny hela tiden, beroende på vilka råvaror
från närområdet som kommer in. Provningen av öl var en intressant blandning.
Först kom Neil Young, ett mycket mild öl bryggt på potatis främst gjort för den
japanska marknaden. Givetvis var Stallhagen standard med. Sen kom Pale Ale,
Black Ipa och Baltic ale. Min favorit av dessa blev Black Ipa med stark
kaffesmak.
Mari Jungstedt : Det andra ansiktet
Detta är den 13:e boken om kriminalkommisarie Anders Knutas
och hans kollegor vid Visbypolisen. Har man väl börjat läsa denna bok, går det
inte att sluta. Mari Jungstedt har förmågan att avsluta varje kapitel, så man
känner sig tvingad att fortsätta med nästa.
Kjell Eriksson : Smärta
Detta är en lite ovanlig bok från Kjell Eriksson. Det är en
blandning av deckare och fotbollsskildring. Fotbollskunnaren Roland Nilsson
från Svenska Fotbollsförbundet, hamnar på en ö i Brasiliens urskogar för att
granska pojkfotboll. Sen händer allt slag i slag.
Brexit
Så hände det, som hela finanseuropa befarade. Engelska
folket röstade för att Storbritannien ska lämna EU. Inte någon större marginal,
men tillräckligt klart för att det ska vara ett faktum. Visserligen är
folkomröstningen formellt bara rådgivande. Men för premiärminister John Cameron
fanns bara ett var; att avgå. Hur det går till att lämna EU vet nog ingen. Men
det handlar om många avtal och kontrakt som ska skrivas om. För att inte tala
om alla handelsavtal som ska skrivas om!
Joakim Palmkvist : Seriemördaren Peter Mangs
Kriminalreportern Joakim Palmkvist gör ett allvarligt
försök, att sätta sig in i seriemördaren Peter Mangs motiv och orsaker kring de
mord och mordförsök han begick. Här ger inte boken något riktigt svar, eftersom
Mangs är en så kluven person. Däremot får man en noggrann och bra beskrivning
över alla händelser i Malmö under flera år.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
Lars Kepler : Spindeln
Paret Lars Kepler har som vanligt svarat för en spännande och otäck thriller. Men tyvärr tycker jag att de har lite svårt med variationen. D...
-
Mannen bakom Oscars-belönade dokumentärfilmen "Searching for sugar man", har avlidit, 36 år gammal. Malik har senaste tiden drab...
-
En mycket bra idrottsbok! Hammarbyiten och landslagsmannen Albin Tingsvall berättar om alla de vedermödor som en elitidrottsmans vardag bär...
-
Detta Sommar-program är bland de roligaste jag hör. Anna och Peter är både galna, skickliga och roande. De lämnar ut sig själva, driver med ...