tisdag 28 juli 2015

Svensk guld U19!

Svenska U19-tjejerna har gjort ett fantastiskt EM. Det är bara att fortsätta mot nästa års VM. Svenska Fotbollsförbundets överherrar verkar inte imponerade. Men jag är det! Överkörningen i finalen mot Spanien var total!

Hammarby - Norrköping 0-1

Norrköping började i ett fruktansvärt tempo, och körde över Hammarby i början. Ögmundur Kristiansson från Knattspyrnufelagio, räddade dock med flera räddningar. Tyvärr fick Norrköpings offensiv resultat med en solklar offside. 0-1.
I slutminuten av första halvleken sov hela domartrion. Norrköpings målvakt stod på mållinjen och tappade bollen. Bollen tog på backen som stod bakom mållinjen. Han tog ner bollen med sina händer. Alla undrade mål eller straff och utvisning? Domaren Jonas Eriksson var tyvärr inte påläst på dessa regler, så inget hände. DOMARSKANDAL!

Jag blir mer och mer trött på hur manliga fotbollsspelare provocerar domare med sina filmningar. Norrköpings spelare var väl intrimmade i detta. Mest pinsamt var det när Norrköpings back Andreas Johansson, slängde sig hejdlöst och "dog" vid en duell. När inte domaren reagerade studsade Johansson upp och skällde ut domaren. Pinsamt!

Hammarby har jobbat mycket för att få bort astmatiska rökar från s.k. supportrar, och verkar vara på att lyckas. Istället kommer ett gäng slödder från Norrköping, i upphov att tända eld på Söderstadion. Vem får betala dryga böter för detta? Blir det Hammarby, lär Idrottsparken i Norrköping brinna om ett år.

Magnus Falkehed i Sommar

Sex veckor i fängelse med tortyr, kyla och mycket annat, fick svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström genomlida. Varför? Fångataganden av journalister har blivit ett märkligt och extremt vapen i olika krig. Sanningen ska inte fram tydligen!

Anna Mannheimer och Peter Apelgren i Sommar

Detta Sommar-program är bland de roligaste jag hör. Anna och Peter är både galna, skickliga och roande. De lämnar ut sig själva, driver med varandra. Resultatet blir ett mycket underhållande program.

Karin Alvtegen:Fjärilseffekten

Karin Alvtegens böcker har jag alltid tyckt om. Men vad denna bok har haft för mening förstår jag inte. Tre personer med funderingar beskrivs, och det leder ingen vart.

Leila Lindholm i Sommar

Leila fick många negativa reaktioner efter sitt program, för det handlade för mycket om henne själv och om sina affärer. Självklart berättar hon om det, som folk undrar över. Själv tycker jag det enda som är spännande, när hon efter många år kontaktar sin pappa.

Arash Pournouri i Sommar

Detta sommar program är nog mycket intressant för de som gillar diskjockeymusik. Jag är inte intresserad.

Kjell Enhager i Sommar

Positive föreläsaren och konsulten Kjell Enhager gav en hel del tänkvärda tankar i sitt sommarprogram. Han lär hur man vänder negativa tankar till positiva.

Kenneth Macartney i Sommar

Kanadas ambassadör Kenneth Macartney hade mycket intressant att berätta om jämförelser mellan Kanada och Sverige. Berättelsen om hur han och hans kompis åkte över hela Kanada för att besöka OS i Montreal, var mycket intressant.

tisdag 21 juli 2015

Kalle Moraeus i Sommar

Kalle är ju hur känd som helst, men det är tydligen så att flera barn inte tror att han är på riktigt. Jag känner igen mig när han i sin uppväxt försöker utbilda sina kompisar i god musik, som t.ex. Frank Zappa. Hans stora kärlek till musiken framgår med all tydlighet. Med humor och värme berättar han också om sina goda vänner och deras fina förhållande.

Johan Rockström i Sommar

Detta Sommar-program måste bli en ledstjärna i utbildning och planering, om hur vi ska sköta vår planet i fortsättningen. Johan Rockström har så mycket tänkvärt och klokt att berätta om vår miljö. Vi håller på att under kort tid bränna ut vårt Jorden. Kollapsen är nära. Men Johan ser också alla möjligheter. Vi måste bara bestämma oss. Signaler och åtgärder sker, men det går för långsamt!

Hedi Fried i Sommar

Hedi Fried överlevde fångenskap i både Auschwitz och Bergen-Belsen under andra världskriget. Hennes berättelse är både spännande och viktig. Vi får aldrig glömma det som hänt. Hedi bodde i Rumänien, och Tyskland lät långt borta. Men i mars 1944 hände det otäcka. Hon och hennes familj forslade bort. På olika sätt försvann hennes kära mamma och pappa. Men hennes berättelse är historisk.

Robban Broberg avliden

Allas vår Robban Broberg finns inte längre. Hans vansinniga och tänkvärda musik har följt oss i många år. Jag minns mest en av mina första skivor Helrobban blandar och ger från 1966. Här finns låtar som jag fortfarande kan texten till:
  • På listan
  • Elektrikern
  • Koftan
  • Tjofadderitan yeh yeh
  • Liftarvisan
  • Pacifisten
  • Fantomen
  • Krigsfrossaren
  • mm
Sen har han genom åren skapat en mängd roliga och dråpliga underhållningar. Framför allt minns jag Målarrock, med bl.a. Öken.

Vila i frid!

måndag 20 juli 2015

Herman Geijer i Sommar

Zombieöverlevnadsexpert Herman Geijer levererade en massa ointressant smörja i sitt sommarprogram.

Helene Anderson i Sommar

Helene Anderson är f.d. kriminalinspektör och konstexpert. Som polis blev hon expert på konstförfalskningar. Hennes sommarprogram var mycket intressant. Brott med konstförfalskningar räknas inte som stora brott hos polisen, fast värdena många gånger är mer värda än annan ekonomisk brottslighet. I programmet får vi också en del roliga berättelser från uppväxten i Karlskrona. Helene levererade också en hel del intressanta synpunkter om dagens Stockholm.

Georgios Karpathakis i Sommar

Först när Georgios var 25 år, fick han diagnosen ADHD. Efter stökiga skolår, droger, polisanmärkningar och sex självmordsförsök, fick han helt plötsliga allt klart för sig. Han ligger nu bakom en digital plattform, där diagnotiserade barn, anhöriga, skola och sjukvård får hjälp.
Hans berättelse är medryckande och intressant. Han beskriver sitt elände med stor knutta humor.

Edvard Moser i Sommar

Hjärnforskaren och nobelpristagaren Edvard Moser, verkade ju intressant. Men av Mosers märkliga norska förstod jag ingenting. Efter fem minuter gav jag upp.

söndag 19 juli 2015

Sensation av Ellen Ekholm

Svenskarna fortsätter att överraska i Junior-VM i friidrott. Ellen Ekholm gick in i höjdhoppsfinalen med ett personligt rekord på 1.80. Hon var den enda hopparen som klarade alla höjder fram till 1.83 utan rivning. Detta gav till slut en sensationell bronsmedalj.

J-EM-guld till Sverige på 4x100 meter

Sverige fortsätter att nå framgångar i Junior-EM i Eskilstuna. Emil von Barth, Austin Hamilton, Thobias Nilsson Montler och Gustav Kjell vann en överlägsen seger på 4x100 meter, och slog samtidigt nytt svenskt juniorrekord.

Karl-Petter Thorvaldsson i Sommar

LO-ordföranden Karl-Petter Thorvaldsson hade många intressanta händelser att berätta om, i sitt Sommarprogram. Han har ju verkligen levt ett händelserikt liv. Tyvärr innehåller inte programmet något av hans härliga humor. Det hade behövts, för att sätta riktig fart på programmet.

Tråkig GP-tävling i Lettland

Lettlands GP blev en tråkig och orättvis tillställning. Regnet förvandlade banan till rena lervällingen. Starterna blev helt avgörande. Till slut var banan så dålig, att finalheaten inte kunde köras. Till slut vann polacken Maciej Janowski före Nicki Pedersen och Troy Batchelor. Årets GP-tävling kommer inte att gå till historien, som en av de bättre.

Nytt Junior-EM-silver!

Sverige verkar vara på gång inom friidrotten igen! Med en fantastisk avslutning på 3000 meter hinder, kunde sensationen Carolina Johnsson spurta om flera av sina motståndare som var långt för med ett varv kvar. Övriga svenskor blev femma och sexa.

lördag 18 juli 2015

Junior-EM-silver till Simon Litzell

Simon Litzell är en mycket stor lovande junior i kastgrenar. Sedan några år tillbaka satsar han på spjut. Även bland seniorer är han i år Sverige-etta. I sitt första kast nådde han 78.34; inte långt från personligt rekord. Tyvärr fick slovenen Muhar på ett jättekast i sitt tredje försök med 79.20. Det ska bli intressant att följa Simon i fortsättningen.

Emil von Barth vann brons på 100 meter i junior-EM

Att en svensk vinner en mästerskapsmedalj på 100 meter löpning, tillhör inte det vanliga. Dessutom är Emil von Barth bara 18 år, och har alltså 1 år kvar som junior. Sverige hade dessutom tre löpare med i finalen. Austin Hamilton blev femma och Gustav Kjell sexa. Tittar man på listan över svenska löpare som nått medalj på 100 meter i EM, är den inte lång:
1938 Lennart Strandberg, brons i Paris
1978 Linda Haglund, silver i Prag
2015 Emil von Barth, brons i Eskilstuna

Clara Henry i Sommar

Jag hade aldrig tidigare hört talas om bloggaren Clara Henry, men hon är tydligen stor kändis inom blogg- och schlagervärlden. Hennes sommarprogram är småroligt, tänkvärt, men aningen forcerat.

Bengt Baron i Sommar

Sommar i P1 med Bengt Baron, visade en person med stor vilja och passion. Mest känd är han ju för sitt OS-guld på 100 meter ryggsim OS Moskva 1980. Efter idrottskarriären har han gjort civil karriär med div. chefsjobb inom Coca Cola, Frionor, Kodak, Vin & Sprit samt Cloetta.
Givetvis var det mest intressanta hans upplevelser som simmare. De enkla förhållande som simmare i Finspång, men där vilja och bra ledarskap, ledde till olympiskt guld. Men mycket intressant var också hans erfarenheter från svenskt näringsliv. Han var inte lika imponerad av försäljningen av Absolut Vodka, som då självgoda politiker.

tisdag 14 juli 2015

Speedway Racing nr 5 årgång 7

Åter igen har Tommy Rander skapat ett innehållsrikt och underhållande speedwaymagasin. Ekonomi balanserar tydligen på en skör tråd, men jag tror och hoppas att Speedway Racing överlever. I detta nummer kan man bl.a. läsa om:
  • Månadens förare : Tai Woffinden
  • Månadens svensk: Antonio Lindbäck
  • Avesta-killarnas år
  • Speakerns funktion
  • Lag-VM
  • GP-kval
  • GP Cardiff
  • Historik Barry Briggs
mm

Lars Kepler : Stalker

Detta är nog en av de mest rysande thrillers jag läst! Det ena fasansfyllda mordet följer efter det andra. Huvudpersonerna drabbas hårt, och det är länge omöjligt att veta vem som är Stalkern. I tidigare böcker har man ju lärt känna flera personligheter, och i denna bok tvingas man känna några av dem alltför mycket. Upplösningen är brutal och överraskande.

Hammarby - Falkenberg 3-0

Årets Hammarby är kända för att ha svårt att göra mål, samt att ta kontroll över matcher i ett tidigt skede. Idag blev det helt annorlunda. Efter 3 minuter satte Nahir Besara 1-0 på ett långskott, som totalt lurade Falkenbergs målvakt. Två minuter senare gled Erik Israelsson igenom, och satte 2-0. Efter hand sänkte Hammarby tempot i första halvlek. Men i andra halvlek var det full ös hela tiden. Chanserna var många, men det dröjde till 75:e minuten, innan Besara kunde göra sitt andra mål. Falkenberg hade inte många chanser, och när de hade det så var ett oftast Hammarbys målvakt Tim Markström, som låg bakom. Men Hammarby kunde hålla undan, och vinna med klara 3-0 inför 21.337 åskådare.

måndag 13 juli 2015

Historisk pubvandring i Gamla Stan

Stockholm historic pub tour, är ett nytt påfund. Guiden Tiffany tar oss runt i Gamla Stan, och berättar svenska dryckesvanor. Det blir också besök med provsmakning på olika ställen. Mjöd i Aifur, snaps i Gyllene Freden samt öl i Mowitz och Monks. Givande och lärande!

Åke Edwardson :Marconi Park

Åke Edwardssons senaste deckare med kriminalkommisarie Erik Winter, är som vanligt en psykologisk thriller. Det händer inte så mycket i Edwardssons böcker, men när det händer går det fort. Det ena mordet efterlöser det andra. Till slut börjar man ana en viss logik i morden. Spännande!

onsdag 8 juli 2015

Rospiggarna - Dackarna 52-38


Rospiggarna verkade inte vara förberedda inför denna match. I första heatet betedde sig Andreas Jonsson, som en sladdande nykomling, och blev klart sist. Tredje heatet blev avgörande. Domarnas lilla gullplutt Nicki Pedersen slängde sig, och fick Grzegorz Zengota utesluten. Sen kom Rospiggarna inte igen, trots toppningar.
Dagens sista heat måste kommenteras. Dackarna hade redan vunnit, men Hans Andersen gjorde ändå en fullkomligt vansinnig omkörning. Om inte hans landsman Mads Kornellusen hade strypt motorn, hade något allvarligt hänt.

Sveriges Järnvägsmuseum

Vi visste att detta museum var stort, men att det var så stort? Snabbt såg vi till att vi fick en överblick över detta enorma museum. Besöket tog flera timmar, men vi hade behövt mer. Sveriges Järnvägsmuseum måste vi besöka flera gånger, men då ha mer tid på oss.

Joe Hill

Joe Hill - martyren från Gävle! Så heter en mycket stark utställning på Länsmuseet Gävleborg. Utställningen och ett mycket informativt program, ger en översiktlig bild över vad som hände. Det fanns egentligen inga riktiga bevis, men han var väldigt besvärlig med sina sånger. Var det därför han avrättades? Jag kommer att i fortsättningen läsa mer om Joel Hägglund, som han egentligen hette.

Gefle - Hammarby 1-1

Kommande semestrar måste vi planera bättre! Här kommer vi till Gävle, och självaste Hammarby ska spela! Slutsålt för länge sedan! Ny arena med bara 6 000 platser? Vi var cirka 10 000 Hammarbyare, som inte fattade någonting. När vi besökte Gavlevallen dagen efter insåg vi, att detta var bara en liten del av en okontrollerad byggnadsplats.
Fotbollsbilder fick vi bara summariskt se på TV.

Vansbro Tjejsim

Vansbrosimmet avslutades på söndagen med Tjejsimmet. Nu var åter Sara och Mary i vattnet. Det var märkbart trångt och irriterat i vattnet. Märkligt! Tjejer brukar ju alltid tycka att det är män som stör. Både Sara och Mary var trots allt bök och krångel, till freds med sitt lopp. När vi skulle ta kort, bevisades, hur ivriga tjejer är på att ta sig fram.

Lawen Mohtadi : En bok om Katarina Taikan

Boken heter egentligen "Den dag jag blir fri". Titeln säger mycket om Katarinas liv. Tyvärr verkade det som om hon inte riktigt blev fri. Lawen Mohtadis är mycket välskriven, och lätt att ta åt sig. Detta trots att handlingen är både gripande och svårbegriplig. Varför utfördes s.k. "zigenarinventeringar" i Sverige 1943? Var detta i maskopi med Nazi-Tyskland? Många liknande frågor dyker upp, när man läser denna bok. Idag, när främlingsfientligt parti växer obehindrat i Sverige, kan man känna igen signalerna.

Vansbrosimningen

På traditionella Vansbrosimningen hade vi tre kompisar, som sam. Mary, Ulla och Johan fixade detta med galans. Glada efteråt var de också.

Vansbro halvsim

Så var det då åter dags för Vansbrosimningen. Vansbro halvsim inledde på fredagen. Det kära paret Sara och Stefan var först ut i vårat gäng. Allt gick enligt planerna, förutom att Stefan blev väldigt hungrig.

onsdag 1 juli 2015

Nytt nummer av Speedway Racing

Det är alltid en höjdpunkt, när man får ta del av en färsk Speedway Racing. Nummer 4 är ingen undantag. Det är fyllt med fakta:
  • Aktuellt om elitserien och allsvenskan.
  • Gubbängen lever vidare
  • Utförligt matchreferat Piraterna - Rospiggarna
  • Grand Prix Tammerfors (Hur länge till?)
  • Grand Prix Prag (Verkar vara en höjdare som måste upplevas!)
  • Hans Nielsen
  • mm

EM-guld till Sverige

Om det var något som svensk fotboll behövde nu, så var det detta. EM-guld för U21-laget. Jag är inte så förtjust i att viktiga matcher ska avgöras med straffsparkar. Men OK! för denna gången då. Den tidigare så kritiserade Patrik Carlgren, svarade för två snygga straffräddningar, och guldet gick till Sverige.

Trevligt folk

Trevligt folk är verkligen en "må-bra-film"! Idén att som integrationsprojekt starta ett bandylag med bara somalier, är ju helt otrolig. Borlänge har haft problem med invandrare. Vad gör man då? Jo, man ser till att aktivera dem, så de blir en del i samhället. Per Fosshaug gör ett jättearbete som tränare. Entreprenören Patrik Andersson hittar hela tiden utvägar från alla problem. Somalierna är bara glada leenden.

Lars Kepler : Spindeln

Paret Lars Kepler har som vanligt svarat för en spännande och otäck thriller. Men tyvärr tycker jag att de har lite svårt med variationen. D...