söndag 28 augusti 2011

Carolina Klüft femma i VM-final

En märkbart besviken Carolina Klüft tog femte platsen i Friidrotts-VMs längdhoppning. Men jag tycker intet att hon ska vara besviken, med tanke på att hon inför VM hade 32:a bästa resultatet i världen. Hela finalen blev väldigt konstig med massor av övertramp. Segrarinnan Brittney Reese hade bara ett enda godkänt hopp.

Andreas Jonsson vann Toruns GP

Andreas Jonsson radar nu upp framgångar i Speedway-Grand Prix. Efter att legat långt efter i sammandraget, ligger han nu trea. Senaste tre tävlingarna har han blivit etta-tvåa-etta. I går kväll fick han också revansch på Jaroslaw Hampel, som lurade Jonsson på segern i Målilla. Inför säsongens tre sista tävlingar är läget följande:
1. Greg Hancock 117p
2. Jaroslaw Hampel 100p
3. Andreas Jonsson 92p
4. Tomasz Gollob 88p
5. Jason Crump 79p
6. Emil Sajfutinov 79p

Fotot är hämtat från www.speedwaygp.com

lördag 27 augusti 2011

Carolina Klüft till final

Åter igen har hon lyckats att ta sig till en stor final. Längdhoppskvalet omgavs av stora svårigheter med skiftande vindar. Många hade problem. Carolina lyckades få till det i sitt första hopp med 6.60. Detta gav en åttonde plats, och därmed final. I morgon 11.15 är det final. Som den tävlingsmänniska Carolina är, kan vad som helst hända.

Kenya, Kenya och Kenya

Friidrotts-VM har knappt hunnit börja. Men redan har Kenya roffat åt sig medalj efter medalj.

Marathon damer
1. Edna Kiplagat, Kenya
2. Priscah Jeptoo, Kenya
3. Sharon Cherop, Kenya

10.000 meter damer
1. Vivian Cheruiyot, Kenya
2. Sally Kipyego, Kenya
3. Linet Masai, Kenya
4. Priscah Jepleting, Kenya

Hur ska det här sluta?

Moa Hjelmer i lyckad VM-debut

21-åriga Moa Hjelmer fortsätter att övertyga. Själv hade jag aldrig hört talas om henne innan SM, där hon slog svenskt rekord. Idag övertygade hon i ett försöksheat på 400 meter. Lugnt sprang hon in på en säker tredjeplats. I morgon är det semifinal. Går hon till final är det en jättesensation. Egentligen är denna begåvning i VM för att lära. Men hon har överraskat förut.

fredag 26 augusti 2011

Friidrotts-VM

Nu börjar det! Friidrotts-VM i Sydkorea! Tyvärr stämmer inte våra tidszoner riktigt, så det blir jobbigt om vi i direktsändning ska följa tävlingarna. Jag kommer att välja de svenska idrottarnas framsteg. Sverige har haft några otroliga år bakom sig. Nu är vi tillbaka i normal nivå. Vi har dock en del chanser till medalj:
* Marathon damer. Isabella Andersson har alla möjligheter att ta medalj med 4:e årsbästa. Hennes insats på Stockholm Marathon strax efter en svår skada var imponerande. Gå upp 02.00 i natt och följ hennes löpning!
* Stav herrar. Alhaji Jeng har haft svåra skadeproblem senaste tiden. Hans form verkar vara på uppåtgående. Vi får hoppas att han går till final.
* Längd damer. Carolina Klüft verkar vara i toppform. Men varför kan hon inte hoppa lika långt som när hon var ung? Jag hoppas att hon har dolt formen, och visar toppresultat i VM. Medaljvarning!
* Stav damer. Malin Dahlström gör ett bra jobb om hon går till final.
* Sjukamp damer. Jessica Samuelsson kan med ett bra jobb komma bland de sex bästa.
* Diskus herrar. Leif och Niklas Arrhenius kan gå till final om de har sin bästa dag i kvalet.
* Höjd damer. Ebba Jungmark och Emma Green Tregaro har haft många tuffa fighter i år. Emma har dock visat att hon skärper sig till varje mästerskap. Medaljvarning!
* Spjut herrar. Gabriel Wallin har dykt upp som en outsider. Går han till final är det bra gjort.
* Längd herrar. Michel Torneus var i storform i början av 2011. Tyvärr har skador försvårat hans säsong. Men nu verkar han vara på gång igen. Hinner han hitta formen? Finalplats borde vara målet.
* Tresteg herrar. Christian Olsson offrade sin kropp för att vinna OS. Men sen har han haft det jobbigt. Skador har förstört säsong efter säsong. I VM kan det gå hur som helst.

Det ser tufft ut. Jag hoppas att Sverige tar minst en medalj.

torsdag 25 augusti 2011

Sing-along med Peter Jöback

Vilket drag det blev i Kallhälls Folkets Hus ikväll, när allsång från Konserthuset med Peter Jöback och Marianne Mörck direktsändes. Peter Jöbacks goda sångkunskaper känner man ju till. Men Marianne Mörck? Efteråt blev jag påmind om att hon är receptionisten i många Wallanderfilmer. Hon var i denna konsert helt fantastisk som underhållare och sångerska. Hennes fnitter och skämt spred glädje i hela salongen.
Konserten spreds över hela Sverige genom Folkets Hus och Parkers biosalonger. Marianne Mörck läste upp alla orter som deltog efter hand.
Höjdpunkten kom mot slutet när Peter Jöback sjöng "När guldet blev till sand" ur Kristina från Duvemåla.
Ur programmet:
The Sound of Music
Les Miserables
Cabaret
The Phantom of the Opera
Chess
My Fair Lady
Miss Saigon
Kristina från Duvemåla
La Cage aux folles

lördag 20 augusti 2011

Levande begravd

Träkistor med levande lik är genomgående i denna Beck-thriller. Beck drabbar samman med sin härliga granne. Gunvald Larsson är grymmare än någonsin. Men totalt är "Levande begravd" en av de bättre av de senare "Beck-deckarna",

fredag 19 augusti 2011

Patrik Sjöberg i Sommar

Det märktes i Sommarprogrammet att Patrik Sjöberg är ovan som radiopratare, då hans röst var mycket forcerad. Men det han berättade var mycket intressant. Rakt och ärligt berättade han om olika episoder i sitt liv. Alldeles för ung fick han ge sig ut i världen med för mycket pengar att göra av med. Nu, 46 år gammal, har han lugnat ner sig.
En sak som påminner om Kajsa Bergqvists Sommar för några år sedan, är skräcken för löpsedlar. Jag förstår! Tänk att gå till en affär för att handla, och möts av en räcka med löpsedlar fullspäckade med lögner om sin egen person! Jag som aldrig utsätts för detta, blir bara förbannad över allt drävel dessa löpsedlar vrålar ut.

Fotot är hämtat från www.sr.se

onsdag 17 augusti 2011

Yukiko Duke i Sommar

Yukiko Duke känner jag mest som bokrecensent i Godmorgon Sverige. I början av 2011 blev hon känd som Japanexpert i samband med de olyckor som drabbade Japan, i form av Tsunami och jordbävning mm.
Hennes sommarprogram visade dock att hon har gjort mycket mer:
- Med föräldrar från Japan och Sverige har hon fått ta del av två språk och två kulturer. Hon beskrev skillnaderna på ett målande sätt.
- Hennes släkt drabbades av "andra" atombomben i Nagasaki. Hon berättade om sin mormors upplevelser.
- Japan lovade att aldrig utsätta sitt folk för liknande. Ändå hände katastrofen i början av 2011, med tsunami och jordbävning. Nu kunde inte japanerna skylla på någon annan. Av ren ekonomisk girighet hade detta kunnat ske. Hennes bästa kompis bodde i värst drabbade stad.
- I ett uppdrag i inbördeskrigets Kambodja blev hon och en kollega överfallen av gangsters. Med en AK47 i ryggen framför ett dike, kände hon livet passera revy. Men hon klarade sig med en ordentlig misshandel.
Hela Sommar-programmet var klart genomtänkt och värt att lyssna på.

Fotot är hämtat från www.sr.se

söndag 14 augusti 2011

Stadsvandring i Per Anders Fogelströms fotspår

Stockholm har senaste åren blivit överbelastat med stadsvandringar. Med all rätt! Det är mycket intressant att höra en guide berätta om Stockholm, som denne läst in sig på. Dagens ciceron heter Ulf Bagge, som berättade om Per Anders Fogelström, Stig "Slas" Claesson med flera. Bagge visade oss många väl bevarade gamla gränder.
Per Anders Fogelström föddes 1917 och dog 1998. Han är vår mest kände Stockholmsskildrare. Sommaren med Monica blev genombrottet, som genom Ingmar Bergmans film blev symbol för den svenska synden. Mest känd är serien om fem böcker där vi följer Henning Nilsson och hans barn och släkt. Mina drömmars stad är mest känd.
Stig "Slas" Claesson föddes 1928 och dog 2008. "Slas" är känd som en riktig södergamäng. Hans böcker, konstverk har särskilda egenskaper som berör. Bagge tipsade om en av "Slas" böcker, som sker i de områden som vi gick i. Så "Döden heter Konrad", kommer jag att jaga.
Bagge visade miljöer på Södermalm, som jag aldrig upplevt förr. Efteråt funderade jag över varför jag inte går flera stadsvandringar.

Fotot är taget av den kända mästerfotografen Ruth Andersson.

Midnattsloppet

Över 24.000 löpare var anmälda till årets Midnattslopp. Mina dåliga knän har gjort det omöjligt för mig att springa. Men vad jag längtade att vara med i denna fest! Det är kul att stå vid sidan om, men upplevelsen att springa söder runt med alla roliga upplevelser går längt därutöver.
Numer är det inte så roligt att titta på Midnattsloppet, eftersom alla motionärer bär likadana tröjor. Man hittar inte sina kompisar längre.

Fotot är hämtat från www.midnattsloppet.com

söndag 7 augusti 2011

Lena med döttrar

Numer är det inte så ofta man träffar Lena tillsammans med bägga döttrarna. Men i lördags hände det. Kul!

Don Giovanni

Årets operafestival på Drottningholms Slottsteater går mot sitt slut. Idag såg vi Don Giovanni. 1787 skrev Wolfgang Amadeus Mozart denna opera, som spelats många gånger. När vi dessutom satt i en teater som byggdes 1766, kändes det som om vi var några hundra år tillbaka i tiden.
Don Giovanni är en adelsman, men samtidigt en riktig slusk. Han förför/våldför sig på kvinnor i parti och minut. Dramat börjar även med att han mördar en kommendör. Men Don Giovanni får till slut sitt straff.
Don Giovannit spelas med den äran av barytonen Loa Falkman. Men jag tycker faktiskt att han denna dag överträffas av två andra. Betjänten Leporello spelas av basbarytonen Lars Arvidson och Donna Anna av sopranen Marika Schönberg. Lars och Marika var de två som verkligen lyfte kvällens opera.
Musiken i Don Giovanni upplever jag som ganska enahanda. Handlingen är länge oförändrad med en snuskhummer som far runt och förför kvinnor. Det här är inte den bästa opera jag sett. Men det blir spännande att se hur Metropolitan gestaltar denna opera 29 oktober.
En upplevelse var det också att se en hel föreställning på Drottningholms Slottsteater. Men det var varmt, och till slut gjorde det lite ont i rumpan av de korta träbänkarna.

lördag 6 augusti 2011

Stockholm Cruising

På kvällen kom bilar från en fest på Barkarby flygfält cruisande på Sveavägen. Många mycket välbevarade veteranbilar blandades med de mest märkliga fordon.

Stockholm Pride Festival

Vilken fest! Beräkningar säger att det var ca. 50.000 personer som gick i paraden och ca. 500.000 som tittade på. Bland de sistnämnda var vi. Det var verkligen en fest med blandat innehåll. Lastbilar, motorcyklar, transar, bögar och gud vet allt.
Politiska partier och andra organisationer som polisen, militären, brandkåren mm. var representerade.
Jag tycker råbögarna är roligast, för de är så extrema. Extrem var också en naken äldre kvinna, som visade upp sig. Men hennes mage hängde ner, och dolde det väsentligaste.

Besök från Huskvarna

I veckan har vi haft besök från Huskvarna. Min systerdotter Åsa med hennes döttrar Rebecka och Sofia har härjat runt i Stockholm. 9 timmar på Gröna Lund i torsdags. En heldag med shoping i Stockholms city på fredagen. Idag har det varit Stockholm Prides Festival och Stockholm Cruising. Snacka om att det har varit full fart.

fredag 5 augusti 2011

Ultimate b-boys

Nu har de varit i Kallhäll och gjort succé igen! Vem! Jo Ultimate B Boys. Måndag till torsdag har de utbildat ungdomar mellan 6-10 år, i konsten breakdance. Ett till bredden fullsatt Folkets Hus gav mitt på fredagen världens ös! De 40-tal ungdomarna som tränat under veckan visade nu upp vad de lärt sig.
Tränarna Rabi, Elias och "Gurkan" retade upp den något tystlåtna publiken, att höja sina stämmor och applådfrekvenser.
Eleverna visade upp tre shower, som var och en var mycket underhållande. Jag tycker det är roligast med de yngsta, även om de inte är så duktiga som de äldre. Men det märks på dansarna hur roligt de tycker det är att visa upp sig på scen. Det strålar verkligen om barnen!
Som avslutning visade även ledarna upp vad de kunde. Det var imponerande! Framför allt var jag förvånad över hur de kan snurra runt på sina huvuden varv efter varv. Rabi visade också s.k. frezze. Han stannade helt enkelt upp i en rörelse, ibland stående på en enda arm.
När dansare och publik lämnade biosalongen hade alla ett leende på läpparna. Det var inte riktigt så, när dansarna skulle säga adjö till sina kära ledare. Även jag blev rörd när jag såg hur tårarna började komma på barnen, när de kramade om Rabi och Gurkan.
Elias sålde magnetband, som skulle ge extra bra balans. Jag ska efter att skrivit färdigt testa detta.
Jättekul!

torsdag 4 augusti 2011

Fredrik Gertten i Sommar

Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten blev rejält känd, efter att han blivit stämd av multijätten Dole. Förmodligen hade han hellre förblivit lite lagom känd. Filmen "Bananas" skapade ett ordentligt rabalder för två år sedan. Filmen i sig visade bara fakta, men dessa var negativa för multijätten och drevet mot Gertten och hans företag satte igång. Trots att de inte hade någon som helst grund för sina stämningar, lyckades de förstöra livet för Fredrik Gertten med kollegor.
Givetvis handlar Sommar mycket om detta, men också mer om hur Gertten farit runt världen och gjort dokumentärer om krig och elände. Överraskande fick jag veta att han även låg bakom fotbollsdokumentären "Blådårar".
Sommarprogrammet med Fredrik Gertten är rakt på, och mycket spännande att lyssna på. Det kändes som om denne man har mycket mer att berätta. Jag skulle gärna vilja lyssna på ett längre föredrag.

tisdag 2 augusti 2011

Sylvia Schwaag Serger i Sommar

Sylvia har levt ett innehållsrikt och intressant liv, för att bara vara 43 år. Med kinesiskt ursprung, född i USA och uppväxt i Tyskland träffade hon sin svenske man och flyttade hit. Idag jobbar hon som internationell chef för Vinnova, som har till uppgift att öka konkurrensen för forskare och företag i Sverige.
Hon berättade bl.a. om skillnaden att uttrycka sig som tysk eller svensk. I Tyskland sa man vad man tyckte på ett dramatiskt sätt. Desto tydligare, desto bättre. I Sverige säger man:
- Jag håller med dig, men.......
Sylvia blev en överraskande och intressant nykomling i Sommar.

Pia Sundhage i sommar

Pia Sundhage är Sveriges mesta landslagsspelare med 146 A-landskamper. Hennes meritlista är gedigen. Efter sin aktiva karriär som spelare har hon varit ledare för Sveriges, Kinas och USA:s landslag. USA ledde hon framgångsrikt fram till OS-guld 2008.
Hennes Sommar var både intressant och roligt att lyssna på. Givetvis ägnade hon mycket tid åt det VM, som nyss avslutades. Hennes USA var ju bara minuter från VM-guld. När hon berättade om detta, förstod man med vilken lidelse hon ägnar sig åt sin sport.
Roligt var det när hon berättade om sina föräldrar, som var helt ointresserade av fotboll. Det viktigaste var att Pia hade roligt. När Pia skulle debutera i landslaget, frågade mamman vart hon skulle.
- Jag ska iväg och spela fotboll.
Dagen efter var Pia i tidningen, och mamma visade glädjestrålande en bild på Pia.
- Titta vad fin du är! Vad roligt!
Pia trodde att ett groende fotbollsintresse var på väg, tills mamman frågade.
- Men du, det här laget? Landslaget? Vad är det?

Hammarby - Manchester C 1-2

Publikrekord för seriefotboll för damer; 20.428 åskådare. Fantastiskt! Vilken stämning! Hammarby blev stulna på en straff i början av matche...