söndag 31 juli 2011

Nanne Grönwall i Sommar

Nanne Grönwall ger alltid ett så positivt och glatt utseende. Överraskande blev då hennes Sommarprogram, med ett fruktansvärt jobbigt ungdomsliv. Fantastiskt att hon har kunnat bli så positiv och glad i sitt liv.
Programmet börjar med att hon berättar att det är mormor som försörjer familjen med spritlangning. Mamman verkade inte bry sig.
Berättelsen om hur hennes mormor blev hotad av tre torpeder, vars syfte var att råna hennes mormor är hemsk. Men berättelsen slutar lyckligt. Nannes beskrivningar om sin mor är också riktigt gripande.
Nanne Grönwalls Sommar får helt klart godkänt.

Henrik Larsson i Sommar

Henrik Larssons Sommar är mycket känsloladdat och tänkvärt. Han ger inblickar i sitt idrottsliv, men också tankar om sin lillebrors oroliga öde. Henke tar i ordentligt när han tacklar kvällstidningsjournalister agerande i sin sista landskamp, när hans käre lillebror dog. Med all rätt!
Henrik fyller 40 år i september. Han har spelat 106 landskamper. Som proffs har han spelat i Feyenoord (Holland), Celtic (Skottland), Barcelona (Spanien) och Manchester United (England).

Thomas Johansson i Sommar

Thomas Johansson startade EMA Telstar 1969. Nu heter företaget Live Nation och är en dominerande konsertarrangör. Hans Sommarprogram var mycket intressant, eftersom han kunde berätta om så många stora artister. Det var i och för sig ganska bagatellartade historier, men ändå kul.
Bob Marley tyckte det var jättekul att bli hämtad i en BMW. Det var ju hans initialer "Bob Marley and the Wailers".
Thomas Johansson börjar Sommar med att berättar om två avskedningar från arbetsplatser. Det var dåliga argument, men i efterhand var han glad över dem.
Thomas Johansson får godkänt för sitt Sommarprogram.

Maria Wetterstrand i Sommar

Maria Wetterstrand fick tyvärr avgå som språkrör för Miljöpartiet i år. De har ju en regel att byte ska ske efter åtta år. Jag tycker att hon har varit en färgklick i svensk politik.
Men i sommar började hon berätta att hon fått kritik över att hon ser så arg ut. Jag har mer sett det som engagemang.
Att Maria Wetterstrand inte gillar Maud Olofsson framgick ganska klart mellan raderna. Att hon inte gillar Jan Björklund framgick väldigt klart.
Överraskande var Marias lovord över Mona Sahlin. Enligt Maria har Mona Sahlin fört in Socialdemokraterna i ett mer modernt politiskt tänkande.
Mycket i Marias Sommarprogram handlar om barnuppfostran och respekt. Riktigt roligt blir det när hon och sonen ska till dagis:
- Vi har bråttom!
- Nej Mamma! Det är du som har bråttom!

Maria Wetterstrand får klart godkänt betyg för sitt sommarprogram.

Therese Alshammar världsmästare!

"Sim-mormor" slog till igen! Efter gårdagens silvermedalj var hon besviken. Hon sa då:
- Det finns ingen bättre ved än att vara revanschsugen!
Therese tog kommandot direkt, och ledde hela tiden. TV-bilderna var uselt inspelade, men slutet kunde vi följa. Vi var lite oroade över hennes målgång, men idag satt den perfekt. Glädjestrålande kunde hon se att hon vunnit VM-guld.
Hennes glädje visade lysande ögon under intervju och prispallsceremoni.

Andreas Jonsson vann Italiens GP

Äntligen lyckades Andreas Jonsson i årets Speedway GP. Italiens GP var inte den bästa, för det gällde att vara först i starten. Sen hände ingenting. Tillställningen blev därmed ganska trist. Men med svenska ögon blev det ju bra med guld och brons. Dagens vinnare var nog ändå tvåan Greg Hancock. I och med att hans värsta motståndare körde dåligt denna kväll, kunde han dra ifrån i GP totalt.
Ställningen i Grand Prix efter Italien är följande:
1. Greg Hancock 95 p
2. Tomasz Gollob 73 p
3. Jaroslaw Hampel 65 p
4. Chris Holder 63 p
8. Andreas Jonsson 53 p

Fotot är hämtat från www.speedwaygp.com

lördag 30 juli 2011

Sven Nylander i Sommar

Ständige fyran och "helyllesidrottaren" Sven Nylander blev under EM i Göteborg dramatiskt fångad i ett kokaininnehav. Hans sommarprogram är ärligt och tydligt. Sven Nylander döljer ingenting. Drevet runt hans person och familj var dock grymt.
Sven berättade om konflikten mellan hans projekt kring ren idrott utan doping, samt hans eget kokaininnehav.
"Det var bra att jag åkte dit! För det var precis vad jag behövde!"
Personligt och intressant berättar han om sin karriär som elitidrottare. I USA mötte han en helt ny värld i förhållande till droger.
"När jag tog kokain blev jag helt frånvarande och självupptagande."
Hans dramatiska berättelse om ett lopp på 400 meter häck är mycket skickligt berättad. Nordiskt rekord och två hundradelar från en medalj blev han åter igen den ständige fyran.
Sven Nylanders dramatiska Sommar får klart godkänt.

Freddie Wadling i sommar

När vi gick igenom årets sommarpratare innan säsongen tyckte vi att Freddie Wadling var det mest märkliga valet. Jag anser att vi fick rätt i det märkliga valet. Freddies hesa röst och nervösa fnissande är påfrestande.
Kul att han citerade min Sommarfavorit från förra året; Johan Rabeus med Lasse O´Månssons Korven.
Kul är också att gamle Captain Beefheart dök upp.
Freddie Wadling har valt ett udda och intressant musikval.
Men Freddie Wadling ska nog ägna sig åt det han är duktig på; nämligen tung sång.
Detta sommarprogram får inte bästa betyg.

Mark Levengood i Sommar

Av olika skäl har vi missat många Sommarprogram i år. Men tack vare Sveriges Radios hemsida fina service, kan man ju ladda ner dem i efterhand. Just nu lyssnar jag på Mark Levengood. Mark är mycket skicklig och underhållande. Allt han säger är genomtänkt. Allvar och humor blandas. Några axblock:
- Jag såg en bild av mig i tidningen, och blev förfärad. Usch vilka spår tiden har gett mitt ansikte! Men sen blev jag lugn, när jag såg att det var Fredrik Reinfeldt.
- Mina föräldrar ville inte ha en son. De ville ha en skilsmässa.
- Trots Henrys heterosexuella inställning var han mycket intelligent.
- Det är så märkligt med svenskar som sticker upp sitt huvud i sin egen rumpa, och sen klagar över att det är så mörkt!

Toppbetyg!

Fotot är hämtat från www.sr.se

VM-silver till Therese Alshammar

"Sim-mormor" tog åter igen medalj i ett stort mästerskap. Men det var en besviken silvermedaljör. Detta är hennes 70:e medalj i OS, VM och EM.
Hon ledde loppet lång tid, men missade målgången. Därmed blev hon slagen av holländskan Inge Dekker med 5/100 sekund. Otur hade också Sarah Sjöström, som för tredje gången i detta VM hamnade på fjärde plats. För Sarah skiljde det bara 1/100 sekund till en bronsmedalj.

Centralbadet

Efter en rekordlång ombyggnadstid öpppnade åter igen Centralbadet i våras. I veckan gick jag dit för att se hur det blivit. Javisst har det blivit finare. Men duscharna var dock lika dåliga som tidigare. Strilar är bättre ord. Av någon anledning har man bytt omklädningsrum mellan damer och herrar. Detta spelar egentligen ingen roll, men det är tydligen många som har gått fel. Den mysiga baren är borttagen, och istället får man gå en trappa upp till en annan bar. På barens plats finns nu ett par märkliga fotbad; en med varmt vatten och en annan med iskallt. Den bästa förbättringen är den nya bubbelpoolen. Först kändes det konstigt att ligga ner på ett antal stålrör, men efter en stund kändes det skönt.
Den stora poolen var som vanligt jätteskön att simma kring i. Vi var bara tre personer som delade på utrymmet.
Kul att Centralbadet öppnat igen, men jag hade nog väntat mig mer efter den långa ombyggnadstiden.

tisdag 26 juli 2011

Tommy Cooper

Det var längesedan jag såg Tommy Cooper. Han var lika vansinnig, som jag mindes honom. DVD:n "The best of Tommy Cooper" är så pinsamt dålig, att den är bra därför. Tommy Cooper levde ett hårt liv, och dog mitt i en TV-föreställning. Publiken trodde det tillhörde han trollerinummer och jublade och applåderade. Men på DVD och på YouTube lever han fortfarande. Här kommer några av hans skämt:
- Vet du vad den vackra flickan sa till mig?
- Nej.
- Just det!

Boxaren som ertappades med en hästsko i handsken:
- Men den ger mig tur!

Det var en dvärg som inte alls hade framgång som ficktjuv. Han nådde inte upp till fickorna.

Oj!Oj!Oj! Så gick han på, och blandade upp detta med misslyckade trollerinummer.

Alléz! Alléz! Socialgrupp tre!

Det här är boken om Robban Ljung, en hammarbyare med svår uppväst. Han fick leva tillsammans med sin mamma och hennes alla karlar, i en miljö fylld med knark, brott och alkohol. På något sätt har han dock lyckats få ordning på sitt liv, trots alla dåliga förutsättningar. Första halvan av boken handlar om problemen, andra halvan om hur han hittar lösningar, mycket tack var samvaron hos Hammarby IF.
Varför skulle han lära sig läsa? Först när han fick Hammarbys programblad i handen förstod han varför.
Robban Ljung har skrivit boken tillsammans med Billy Rimgard. De går rakt på sak utan omsväningar.

Jan Guillou : Den enda segern

Den enda segern är den åttonde delen i Jan Guillous Hamilton-serie. I filmatiseringen heter filmen Hamilton, och huvudrollen spelas av Peter Stormare. Men denna gång lyssnade jag på ljudbok, med suveräne Tomas Bolme som uppläsare. Det är en njutning att höra honom skifta mellan olika sätt att prata och dialekter.

torsdag 21 juli 2011

Malena Ernman : Opera di fiori

Vilken röst hon har, och hur hon kan variera den! Opera di fiori är ett äventyr bland olika sångstilar på högsta nivå. Första gången man lyssnar, tycker man bäst om det man hört tidigare. Exempel på detta är Habanera ur Carmen och Mörkrets drottning ur Trollflöjten. Självklart gäller detta också de svenska inslagen som t.ex. Ack Värmeland Du Sköna. När man lyssnat ett par gånger lär man sig även de andra delarna, och allt blir bra.
Efter ett tag upptäcker man att det finns även en CD2 med ett enda spår; I det fria. Det här är den bästa låten av de alla, men varför har man placerat den på en egen CD?

SM-kval Speedway

Under onsdagen fanns flera händelser på Gubbängens IP. Totalt blev detta besökt av nära 5000 personer. Vi valde vårt favoritnöje denna kväll; SM-kval i speedway! Det var verkligen taggade förare som kom till start! 20 minuter innan första start prövade domaren signalen för 2-minutersregeln. Direkt började motorerna eka från depån, och inom en minut körde 4 förare in på banan. Molokna fick de åka tillbaka, och vänta 20 minuter. Innan tävlingen fick vi istället se ett gäng grabbar från Smederna visa upp sina kunskaper i speedway. Den äldste var 13-år och mycket duktig, men den yngste var bara 4 år! Mycket roligt att se!
Det blev en bra speedwaytävling, med flera omkörningar och överraskande utgångar i heaten. När 8 av 18 åkare går till SM-final blir det gärna omkastningar. Några känner sig säkra efter 3 heat, och andra måste då ge järnet för att gå vidare. Klaraste exemplet på detta är dagens vinnare David Ruud, som började med en nolla klart sist i dagens första heat. Han gasade värst mot slutet. Motsatsen var hemmafavoriten Magnus "Zorro" Zetterström, som efter 3 raka heatsegrar, sen drog ner på farten.
Följande gick vidare till SM-finalen i Målilla 17 september:
David Ruud, Lejonen 11p
Kim Nilsson, Rospiggarna 11p
Magnus Zetterström, Hammarby 11p
Linus Sundström, Piraterna 10p
Dennis Andersson, Lejonen 10p
Peter Ljung,Västervik 10p
Sebastian Aldén, Masarna 9p
Ludvig Lindgren, Rospiggarna 9p

Dessa möter i SM-finalen följande av SVEMO seedade förare: Andreas Jonsson, Fredrik Lindgren, Antonio Lindbäck, Jonas Davidsson, Thomas H. Jonsson, Peter Karlsson, Mikael Max och Daniel Nermark.

Motiveringen att inte nominera "Zorro" bland de åtta skulle jag vilja se. Hur man kan seeda "speedwaymarodören" Nermark och föredettingarna Karlsson och Max före "Zorro" är obegripligt.

söndag 17 juli 2011

Sverige tog VM-brons

Oj, vilken rysare det blev när svenska damerna tog VM-brons i matchen mot Frankrike. I första halvlek verkade allt lugnt, men övertaget var bara 1-0 i halvtid efter att Lotta Schelin gjort Sveriges mål.
Tyvärr släpptes Frankrike in i matchen och kunde kvittera. Sen kom Josefin Öqvists olycksminuter. Först träffade hon stolpen, och strax efter blev hon utvisad. Utvisningen var solklar, men domarna missade att det var fransyskan som sparkade först.
Men när det bara var åtta minuter satte inhopparen Marie Hammarström ett fantastiskt mål, som redan nu är fotbollshistoria. Svenska segern med 2-1 var sen ett faktum. Starkt jobbat efter alla motgångar!

Fotot är hämtat från www.aftonbladet.se

lördag 16 juli 2011

Sala Silvergruva

Det är något visst med att bli guidad i gamla gruvor. Förra året besökte vi Falu koppargruva. I år var det Sala silvergruvas tur. Guiden visade oss runt i 1,5 km av de dryga 2 milen som finns framsprängda under jord. Vi gick Drottning Ulrika Eleonoras Botten 155 meter under marknivån. Totalt sprängde man fram 318 meter under jord, men vatten har fyllt mer än hälften.
När driften vid Sala Silvergruva startades är okänt.
· 1512 skrev Sten Sture d y ett privilegiebrev, där han omtalar att Silverberget har upptäckts.
· 1526 utfärdade Gustav Vasa nya privilegier och rigorösa bestämmelser.
· 1607 kallade Karl IX gruvan för ”Svea rikes förnämsta clenodium.
· 1892 400 man anställda. 10 090 ton silver och blymalm bryts.
· 1908 Brytningen i Storgruvan upphör.
· 1988 Gruvan köps av Sala kommun

Anna Jansson : Drömmen förde dej vilse

Denna thriller/deckare griper direkt tag i en. Det är väldigt svårt att sluta läsa, när man väl börjat. Kriminalinspektör Maria Wern råkar direkt illa ut. Sen kommer den ena mystiska handlingen efter den andra. Suspekta mord pekar på den ene efter den andre. Men slutet blir överraskande. Anna Jansson har här verkligen lyckats med en spännande bok.

Smidstugan i Fryksås

Strax utanför Orsa ligger den mysiga orten Fryksås med en mängd av gammeldags fäbodar. Här bodde vi två nätter i Smidstugan. Denna stuga på 40 kvm från 1857 varvar verkligen gammal dalastil med moderna bekvämligheter. Utsikten över Orsasjön är fantastisk.
Efter att tältat några dygn i Vansbro, njöt vi verkligen av att sova några nätter i riktiga sängar.

Orsa Björnpark

Björnparken fyller i år 25 år, och visade sig vara mycket större än jag förväntade. I broschyren över parken skriver man att Orsa Björnpark inte är ett vanligt zoo, eftersom djuren lever i naturliga hägn. Under en lång vandring fick vi se isbjörnar, snöleoparder, amurtigrar, kamtjatkabjörn och brunbjörn.

· Isbjörnar kan bli upp till 700 kg tunga och 3,5 meter långa. De är idag utrotningshotade.
· Snöleoparden är 120-150 cm (plus 1 meter svans), och väger mellan 35 och 55 kg.
· Amurtigern kallas även Sibirisk tiger. Detta är världens största kattdjur. En fullvuxen hane kan väga över 350 kg, och bli upp till 4 meter lång.
· Kamtjatkabjörnen är en utrotningshotad underart av brunbjörn. Hanen kan bli över 700 kg tung och över 3 meter lång.
· Brunbjörnen kan bli upp till 40 år och en fullvuxen hane kan väga 300 kg.

Raymond Khoury : Isens gåta

Raymond Khoury skrev en fantastisk bok i ”Den siste tempelriddaren”. Men nu verkar det som om att han vill överträffa sig själv, vilket leder till ganska otroliga skeenden. ”Isens gåta” börjar omständligt, sätter fart i mitten, och avslutas tamt.
Det här var inte årets semesters bästa bok!

Marys trippel

Mary tycker inte att det är nog med att bara simma 3 km Vansbrosimning. Nej, hon måste simma varje dag. Fredag var det Halvsimmet 1500 meter, och lördag var det Tjejsimmet 1000 meter. Själv nöjde jag mig med att duscha varje morgon.
Flera andra i släkten var i farten. I fredags simmade syster Ulla och svåger Bo Halvsimmet. Ulla sam också Tjejsimmet på lördagen, samt stora Vansbrosimningen på söndagen. Där sam också min systerdotter Åsa.
På lördagen sam Sofia 50 meter på ett rejält sätt i Vansbroplasket.

Vanåvallen

Vansbrosimningen är en riktig folkfest. Det är fantastiskt hur en liten ort som Vansbro, snabbt kan fyllas med folk, och sen tömmas. Flera år har vi nu campat vid Vanåvallen; VAIK:s hemmaplan. Folklivet lördag kväll var helt fantastiskt. Det hände saker över allt med fotboll, sällskapsspel, grillning mm.

Nynäshamn

Nynäshamn är en riktig semesterort. Dess centrum är som vilken stad som helst, men hamnläget är speciellt med alla hamn- och fiskbutiker. Kyrkan ligger högt och ger en speciell prägel över hela Nynäshamn.

Nynäs havsbad

Avkoppling nära havet upplevde vi verkligen vid vårt besök på Nynäs Havsbad. Det var grått och eländigt när vi kom dit, men sen kom det fina vädret. Vi njöt av att blanda bastu, kallt havsbad, solbad och hett poolbad. Skrikande måsar och en östgöte störde ron, annars var det perfekt.

måndag 4 juli 2011

Arne Dahl : Viskleken

A-gruppen, som vi lärt känna från Arne Dahls tidigare böcker, är nu nedlagd. Globaliseringen har medfört att internationellt samarbete har blivit nödvändigt. Därför att Europol bildat gruppen Opcop. Flera av huvudpersonerna från A-gruppen känner vi igen. Dessa har kompletterats med poliser från andra europeiska länder.
Arne Dahl ägnar alldeles för lång tid att beskriva denna nya grupp. Det tar därför lång tid innan boken tar fart. När den väl gjort det, är den svår att släppa. Brutal kriminalitet på tre olika nivåer smälter samman.

Segelkungen Gustaf Erikson

I samband med att Mariehamn 2011 fyller 150 år firas den store redaren Gustaf Erikson, med ett skådespel ”Gustaf Erikson, segelkungen”. För att åskådliggöra detta på bästa sett, spelas teatern på Gustaf Eriksons bevarade skepp Pommern. Pommern ligger ju sen flera år som ett populärt museiföremål vid Mariehamns Västra hamn. Ärligt sagt finns det inte så mycket att besöka vid Västra hamnen mer utöver ett sjöfartsmuseum, för de passagerare som varje dag passerar med flytande hyreshus.
Regissören Robert Liewendahl har gjort stora utforskningar om familjen Erikson. Skådespelet handlar mest om familjen, och mindre om rederiet GE. Det är en bra blandning av historik och komik, vilket gjorde att vi fick både skratt och historia till oss.
Åter igen blev jag positiv imponerad av mångsyssleriet, som flera ålänningar visar prov på. Några timmar innan föreställningen blev vi guidade av Christian Ekström, på en förevisning på Stallhagen. Strax efter mötte vi honom igen som huvudrollsinnehavaren Gustaf Erikson.

Fredrik Paulun : Sanningen om GI

En gång blev jag helt fast vid TV:n, när Fredrik Paulun talade om näring. Han var helt fascinerande. Därför blev jag nyfiken om hans bok om GI. Tyvärr blev jag besviken, eftersom jag anser att denna bok är alldeles för teknisk och detaljrik.

Carin Gerhardsen : Helgonet

Carin Gerhardsens kriminalserie om Hammarby polisen har nu kommit till fjärde boken. Jag anser dock att ”Helgonet” är den sämsta av dem. Trots detta är boken mycket underhållande. På en dag läste jag ut den.
De två inledande 200 sidorna är något tempolösa och ointressanta. Först i bokens sista 100 sidorna sätter det riktigt fart, och blir riktigt bra. Hade Carin för bråttom att få fram sin fjärde bok?

Stallhagens bryggeri

2004 startades Ålands första ölbryggeri med hjälp av EU-bidrag. Verksamheten har sedan dess ökat för varje år. ”Handmade, slow beer” är deras slogan. Med detta vill Stallhagen säga att de sysslar med hantverk, och därför tar ölet lång tid att ta fram. En årstillverkning på Stallhagen motsvarar en dagstillverkning av Lapin Kulta.
Pubvärdinnan och guiden beskrev detta på ett bra sätt. ”Det är skillnad på massproduktion och hantverk!”
Flaggskeppet Stallhagen III är ett mycket gott mellanöl med frisk och maltig smak. Etiketten har ett snyggt och åländskt utseende.
Vår guide informerade om att senaste åren har produktionen utökats med flera sorter. Jag testade Baltic Porter. Denna porter var mycket välsmakande. En porter kan ibland vara sträv och ojämn i smaken. Men Baltic Porter har en rund och behaglig ton.

Arto Paasilinna : Fabrikör Liljeroos luftskepp

Historien om luftskeppet börjar mycket bra, överraskande och roligt. Men tyvärr blir denna bok efter hand ganska tradig i sin detaljrikedom om hur man bygger ett luftskepp. Denna bok är ingen av Arto Paasilinnas bästa böcker.

Katarina Wennstam : Dödergök

Efter en trevande inledning där huvudpersoner i denna bok presenterade, var det svårt att släppa boken Dödergök. Två kriminalbrott beskrivs. Dels hustrumisshandel, dels s.k. hedersbrott. Dödergök handlar mer om följderna av brotten än om själva våldshandlingarna. Boken är mycket välskriven och tänkvärd.

Årets Ålandsstuga

Sedan 1994 har vi firat delar av vår sommarsemester på Åland. I år blev det Tjudös tur. Tjudö är mest känt för äppelodlingar och vintillverkning. Äppelbrännvinet heter Ålvados och Päronbrännvinet heter Pärkelä. Stugan ligger 40 meter från en egen strand, där man kan ta sitt morgondopp. Kring stugan och stranden är djurlivet på för fullt. Ekorrar, trollsländor, änder mm ”störde” hela tiden i vårt bokläsande.

Efter två veckor vid denna stuga, känns det nu lite vemodigt att åka hem.

Patrik Sjöberg : Det du inte såg

Jag har alltid tyckt om Patrik Sjöberg, men ofta ifrågasatt hans beteende. Efter att läst ”Det du inte såg”, förstår jag mer. Hans tränare utnyttjade honom sexuellt som ung i flera år. Detta har satt djupa spår hos Patrik.
För två år sedan läste jag Stefan Holms bok. Vilken skillnad! Patrik Sjöberg verkar mer normal än Stefan Holm, som bara verkade leva för sitt höjdhopp. Men hur kunde Patrik idka elitidrott med sitt liv med alkohol och sena kvällar?
Hur som helst! Patrik Sjöberg är en levande legend.
Att bli far har tydligen blivit ett lyft för denne ”slarver”.

Kvarndammens vandrarhem

Här har jag bott under två omgångar senaste tiden. Kvarndammens vandrarhem är jättemysigt, även om trappan upp till rummen är jobbiga. Närheten till min mammas boende gör att det blir bra att bo här.

Syjuntan

Det är alltid kul att träffa mina klasskamrater Annika, Desirée, Monica, Monica och Ulla samt deras respektive. Under många år träffades vi inte, men efter en klassträff 2004 har vi träffats flera gånger och haft kul tillsammans. På Vetlanda Stadshotell upplevde vi många gamla minnen och nyheter om tidigare kompisar. Kul!
Roligt är också att tjejerna är sig lika. De ser ut som jag minns dem när vi gick i skolan för många år sen. Bilden på Monica, Monica och Annika är bevis på det.

Kosta

Ett smålandsbesök innebär ofta att vi besöker Kosta för att besöka glasbruk, och numer handla i stort sett allting. För några år sen var det bara glasbruket vi besökte, men nu är det så mycket mer.

Kvarndammen

Här har jag varit med om flera roliga saker som ung. När vi flyttade till Vetlanda 1966, åkte vi ofta hit och solade och badade. Då var vattnet tjänligt, som det heter. Sen missköttes badet och förbjöds.
Men jag minns många roliga händelser. Första hoppet från ”femman” är ett minne med förskräckelse. Trots att jag inte tyckte om det, var jag tvungen att försöka igen.
Det är kul att se, att Vetlanda kommun åter igen satsar på att få fin miljö kring Kvarndammen.

Tjejvättern 2011

Tradition är för oss att i början av juni åka till Motala, där min fru år efter år avverkar Tjejvättern. Detta cykellopp på 10 mil, är en skön avkoppling för mig. Då kan jag vila, ta mig till Motala centrum och handla, ta en öl mm.
Roligt är också att träffa anhöriga som ger allt de kan i detta lopp. Förutom min fru, är det hennes syster Lena med döttrarna Hanna och Sara, svågers dotter Mia samt min syster Ulla och hennes dotter Åsa.

Lars Kepler : Spindeln

Paret Lars Kepler har som vanligt svarat för en spännande och otäck thriller. Men tyvärr tycker jag att de har lite svårt med variationen. D...