söndag 29 maj 2011

Skönt besked från Kungahuset!


Hovets informationschef Bertil Ternert har kommit med ett skönt besked till oss svenskar:
- Journalister ska bara skriva om Hovet, när det gäller relevant information som rör deras yrkesroll! I övrigt är det inte av intresse för svenska folket!
Bra! Förra året blev vi pådyvlade en massa dynga kring ett prinsessbröllop, som var helt ointressant. Detta ska vi alltså slippa i fortsättningen. Jag undrar om inte Ternert har missuppfattat sin yrkesroll?

Greg Hancock vann Tjeckiens GP

Årets Speedway GP har helt börjat i veteranernas tecken. I Prag skulle det enligt experterna vara slut med detta. Här skulle nya generationen visa upp sig, för denna snabba bana skulle passa dem. Hur gick det då?
Finalen bestod dock av följande förare eller "riders", som det numera kallas i speedwaykretsar:
Greg Hancock 41 år
Jaroslaw Hampel 29 år
Thomasz Gollob 40 år
Jason Crump 36 år
Möjligen skulle väl Hampel kunna ingå i en ny generation. Men åter igen var det alltså veteranerna som dominerade. Greg Hancock var enastående. Han verkar i år ha fått en nytändning. Jaroslaw Hampel trivs verkligen i Prag. Det har han visat flera gånger tidigare. Thomasz Gollob började tävlingen bra, men avslutade sämre. Med lite tur gick han till final. Jason Crump började också bra, men som i tidigare tävlingar i år verkar han inte orka en hel tävling.
Efter 3 av 12 tävlingar är GP-ställningen:
1. Greg Hancock 47p
2. Tomasz Gollob 41p
3. Jaroslaw Hampel 36p
4. Nicki Pedersen 30p
5. Chris Holder 28p
6. Emil Sayfutdinov 28p
7. Fredrik Lindgren 26p
8. Jason Crump 24p
Övriga svenska placeringar:
10. Andreas Jonsson 19p
13. Antonio Lindbäck 16p
15. Thomas H. Jonasson 8p
19. Simon Gustafsson 1p
Lördag 11 juni går Grand Prix vidare på Parken i Köpenhamn.

lördag 28 maj 2011

Kåre Anderssons 33:e

Idag har han gjort det igen. Kåre Andersson har fullföljt sitt 33:e Stockholm Marathon. Sedan 1979 har han alltså startat och fullföljt alla loppen. Före dagens Marathonlopp var de 28 löpare, som klarat av de 32 loppen. Frågan är hur många det är nu, som klarat 33?
Kåre såg pigg och stark ut vid både 4 km och 16 km. Även vid Slussen efter 30 km, såg det bra ut. Men nu började han klaga på sitt onda knä. 8 km senare strax efter Centralen, märktes det att han hade ont. Men som vanligt ångade han på. Mot slutet hade han till och med en spurt, till tonerna av Roy Orbison. Syster Lena hade ordnat, så att Kåre fick höra sin favoritmusik på Stockholms Stadion.
Årets Stockholm Marathon satte rekord med 15.471 fullföljande löpare. En otrolig siffra!

fredag 27 maj 2011

Sjöwall/Wahlöö:Polis, polis, potatismos

Mina genomlyssningar av de 10 klassiska Sjöwall/Wahlöö-romanerna fortsätter. Polis, polis, potatismos handlar mycket om usla poliskonstaplar. Denna polisroman är mycket politisk, eftersom det bara är småskurkarna som åker dit. En av de stora skurkarna blir mördad, men de andra lämnar boken rikare än någonsin.
Många poliser gör bort sig ordentligt. Åter igen är Zackrisson, Kristensson och Kvant igång. Jag hoppas verkligen att dessa personligheter är påhittade överdrifter.

tisdag 24 maj 2011

Vart är svensk fotboll på väg?

Åter igen har det hänt. S.k. fotbollssupporters har tagit över i en allsvensk match. Helsingborg tog ledningen med 1-0 över Malmö, vilket inte vissa element kunde acceptera. Ett knallskott exploderade nära Helsingborgs målvakt Pär Hansson, som sjönk ner på gräsmattan. En hulligan såg sin chans och sprang ut på planen, och knuffade omkull honom. Givetvis avbröts matchen. Snart får nog inte fotbollsspelarna plats på planen i trängseln mellan poliser och hulliganer.
Svenska Fotbollsförbundet verkar inte lägga två strån i kors för att lösa problemen.
Fotot är hämtat från www.aftonbladet.se

Hammarby - Vetlanda 50-40

Hammarby vann förvånansvärt enkelt mot svenska mästarna Vetlanda. I matchen deltog flera Grand-Prix-förare. Men det var märkligt nog Hammarbys reserv Rory Schlein som tog flest poäng. I hemmalaget utmärkte sig också Grzegorz Walasek. Däremot var Magnus Zetterström (5p) och Tomasz Gollob (6p) besvikelser.
I Vetlanda svek framför allt fjolårets sensation Janusz Kolodziej. Efter att fått två nollor fick han inte köra mer. Det märktes också på Jason Crump, att han inte var riktigt iform efter kraschen i Grand Prix senast. Jaroslav Hampel och Thomas H. Jonasson var bäst i Vetlanda.
Thomas H Jonasson höll på att ställa till det ordentligt i 12:e heatet. Han låg strax efter Tomasz Gollob, när han fick en okontrollerad resning på cykeln. I full fart åkte han mot Gollob, som tvärstannade. Där fick Vetlanda märkligt nog en fem-etta, men var egentligen aldrig i närheten av Hammarby.
Matchstatistik:
Hammarby: Rory Schlein 13, Grzegorz Walasek 11, Robert Kosciecha 7, Tomasz Gollob 6, Magnus Zetterström 5, Andriy Karpov 5, Alexander Edberg 3.
Vetlanda: Jaroslav Hampel 12, Thomas H Jonasson 11, Jason Crump 9, Peter Karlsson 5, Christian Agö 3, Janusz Kolodziej 0, Jakob Thorsell 0.
Publik: 2.640

måndag 23 maj 2011

Sjöwall/Wahlöö:Brandbilen som försvann

Detta är den femte boken av de tio, som Sjöwahl/Wahlöö gjorde i sin boksvit. Brandbilen som försvann, är väl inte den bästa av dem. Men den har sina poänger. Mest rolig är den sävlige kommisarien Månsson från Malmö, som enkelt löser ett problem som Stockholmspolisen går bet på. Kristensson och Kvant är givetvis igång igen, och gör bort sig.

lördag 21 maj 2011

Metropolitansäsongen som gick

11 operor på drygt 7 månader har jag upplevt via satellit från The Met denna säsong. Det började med Wagner 9 oktober och slutade med Wagner 14 maj.

Wagner:Rhenguldet. Här blev jag imponerad över ett fantastiskt scenbygge. Pampig musik och duktiga aktörer gjorde Rhenguldet till en mycket sevärd opera.

Mussorgskij:Boris Godunov. En för mig helt okänd opera visade sig helt fantastisk!. Ryska själen med mutor, korruption, inbördeskrig och annat jävelskap beskrevs på ett mycket dramatiskt sätt. Musiken dånande, och huvudrollens Oleg Balashov sjöng med en dånande röst.

Donizetti:Don Pasquale. En rolig opera, där en ung kvinna lurar upp en inbilsk gammal gubbe. Anna Netrebko övertygade som vanligt.

Verdi:Don Carlos. En femtimmars opera med hög klass. Totalt blev detta en stor upplevelse. Tyvärr höll inte en av huvudrollsinnehavarna måttet.

Puccini:Flickan från vilda västern. Puccini fick uppdraget att göra en opera med amerikanskt innehåll. Detta gör denna opera lite speciell. Men som vanligt när det gäller Metropolitan, var det högt tempo och dånande musik. För första gången fick jag uppleva Deborah Voigt som operasångerska. Vilken röst! Vilken utstrålning!

Gluck:Ifigenia på Tauris. Bra, men ojämn opera. Det var för mycket opera och långa sorgearior. Paul Groves, Susan Graham och Placido Domingo sjöng enastående bra.

Donizetti:Lucia di Lammermoor. Våldsam tragedi med förräderi, olycklig kärlek, vansinne, mord och självmord. Dessa ingredienser fick Donizetti ihop till en mycket bra opera. Det går inte att gå oberörd från en tillställning som denna.

Rossini:Greve Ory. Mitt mellan alla tragiska operor var det skönt med en komedi. Vi fick höra många häftiga arior. Svenska mezzosopranen Susanne Remark debuterade på Metropolitan.

Strauss:Capriccio. Trots att Renee Fleming för en stor insats, måste jag utse Capriccio till denna säsongs sämsta opera. Det var alldeles för lång tid, för att utreda om musikerns eller poetens konstart var bäst.

Verdi:Trubaduren. Av någon anledning är Trubaduren en av Verdis mest okända verk. Det förstår inte jag, för det här är en riktig bra opera. Musiken varierar mellan enskilda soloarior till dånande körsånger. I Zigenarnas sång rycktes man verkligen med! Dmitri Hvorosovskys barytonröst var fantastisk.

Wagner:Valkyrian. Vilket mästerverk! Jag har blivit Wagnerian! Allt är så perfekt och medryckande! Andra akten kunde varit något kortare. Denna asagudshistoria är enorm! Vilka scener! Åter igen är Deborah Voigt med och hänför.

Premiärfrukost

För första gången i år åt vi frukost på balkongen. Det kändes skönt!

fredag 20 maj 2011

Johan Theorin : Blodläge

Johan Theorins Blodläge når inte riktigt fram, som föregångaren Nattfåk gjorde. Historien är intressant, men tempot är alldeles för lågt. Det händer en hel del i ett kort avsnitt i början på boken, men sedan dröjer det till sista 100 sidorna av drygt 400.
Intressanta Ölands-bilder höjer boken, samt intressanta personbeskrivningar. Deckarintrigen är bra och oväntad. Läsvärd bok alltså, men något trögläst.

onsdag 18 maj 2011

Målade naglar

Min kära fru Mary och jag har varit gifta i snart 10 år. Vi har varit tillsammans i 22 år. Jag har aldrig sett att hon haft lagernack på sig. Eftersom jag tycker detta är onödigt klet, har jag tyckt detta varit bra. Men när vi besökte Nådendal hände det något som jag inte förstod. Hon hade fått sina tånaglar målade, och var jättestolt över detta. Vad är det som händer? Eller rättare sagt fötter!

Viking Amorella

På Viking Amorella möter man olika händelser:
* Finland slog Sverige i VM-final i ishockey. Finländarna (10 st.) verkade inte engagerade. Själva gick vi och la oss efter två perioder. Tur var väl det.
* Däremot pågick dunka-dunka fram till klockan 12.
* Hela första natten blev störd av olika oljud. Mary fick stopp på det värsta, genom att stoppa in en kil på min översäng.
* Det gick lugnt för oss att ta oss till land. Det var bara en kvinna, som ställde till det. Hon trängde sig fram, för att komma först. Men när rulltrappan tog slut, ställde hon sig bara och glodde. Bra vakter ordnade dock upp det hela.
På hemvägen hände andra saker:
* Eftersom vi gick upp tidigt denna dag var det skönt att lägga sig och slumra en stund. Förvånad insåg jag att jag sovit i två timmar. Vi läste en stund och sen gick vi på rundvandring.
* Vi handlade i shopen.
* Vi tog en öl i puben.
* Jag tog ett bastubad, medans Marys läste bok.
* Middagen blev för mig gösfile, och Mary tog en bufféblandning. Vi var mycket nöjda.
* Hela eftermiddagen blev ett stort skådesspel, när vi åkte genom Stockholm skärgård.

Torvbehandling

För mig är torv en sorts mossa. När vi skulle åka till Nådendal fanns det med i paketet en behandling. Torvbehandling lät spännande tyckte jag. Skulle de lägga mig i mossa?
Det gick fel direkt. Kvinnan i receptionen förstod inte ordet behandling. Hon ville ge mig en handduk istället. Jag förstår att det blir problem mellan finska och svenska språket, men jobbar man på ett SPA-hotell borde man lärt sig ordet behandling!
Behandlerskan var mer bestämd:
- In där! Duscha! Torka inte!
Hur torkar man utan handduk?
Naken blev jag beordrad att ligga på mage i en plastbädd. Behandlerskan smöjde in mig med nästan kokande gegga.
Sen fick jag lägga mig på rygg. Det kändes lite utlämnande att ligga spritt språngande naken inför en främmande kvinna. Hon fortsatte att kleta in gegga. Sen virade hon in mig i plasten och en värmande filt.
Där låg jag i 30 minuter. Först kändes det obehagligt, men efter några minuter var det bara skönt.
Torven skulle sen bort. Behandlerskan hjälpte mig med ryggen, sen fick jag skrubba själv. Problemet var att duschutrymmet var ganska mörkt, och geggan och mitt kroppshår verkade ha samma färg.
Kändes huden lenare efteråt? Jag vet inte. Nästa gång får jag känna efter så jag vet vad jag ska jämföra med.

Lars Kepler : Paganinikontraktet

Denna bok sätter full fart från början till slut. Det är knappast att man orkar hitta andan mellan sidorna. En generaldirektör hittas hängd, och en kvinna hittas mördad på en båt i Stockholms skärgård. Men detta är bara början. Olika händelseutvecklingar beskrivs, och smälts till slut ihop. Hjältarna i boken är kriminalkommisarie Joona Linna och säpoagenten Saga Bauer.
Jösses vilken rysare!

Kukko

I Nådendals hotell har vi vår favoritrestaurang; Tammikellari. De har god mat och vägrar att servera Lapin Kulta. Den unga servitrisen sa till mig:
- Lapin Kulta smakar inte gott!
Det finns alltså hopp om ungdomen i Finland. Vi drack istället Kukko, som betyder tupp. Bryggeriet heter Laitilan Wirvoitusjuomatehdas. (Stackars representanter för detta bryggeri, när de ska berätta var de kommer ifrån.)
All öl från Kukko tillverkas med hjälp av vindkraft. Ölen är ofta även glutenfri. Tuppen kommer från Letalas kommunvapen.

En "runda" i Nådendal Spa

På morgonen placerade vi oss på varsin solstol vid poolen. Med oss hade vi var sin bok. Vi läste, sov och badade om vartannat. Min standardrunda för bad tog ca. 45 minuter och såg ut så här:
1. Dusch och tvagning.
2. Turkisk bastu. Detta är en mörk ångbastu, som är gemensam för män och kvinnor. Men eftersom man inte ser varandra i mörkret spelar det ingen roll.
3. Dusch och tvagning.
4. Simning i stora bassängen 27 grader. Simningen innehåller en del stopplatser där olika delar av kroppen kan masseras av vattenstrålar. Framför allt gillar jag när jag står på vattenstrålar, som är så starka att jag lyfts upp.
5. Avkoppling i utomhusbassäng 30 grader. Via en port kan man sen simma ut. Dagarna i Nådendal gav olika väder. Första dagen småregnade det. Andra dagen sken solen. Jag vet inte vilket som var skönast. Jag njöt bägge dagarna.
&. Avkoppling i romerska bubbelbad i 33 grader. Här njöt jag verkligen i en bubbelpool med olika möjligheter med massagestrålar.
7. Dusch och tvagning.
8. Pilsner.
SKÖNT!

Naantali Kylpelä

Nu har vi åter igen besökt en av våra favoritplatser; SPA-hotellet i Nådendal utanför Åbo. Efter en natt med dålig sömn på MS Viking Amorella, kom vi lite trasiga fram till Naantali Kylpelä. Som vanligt gick det fort att hamna i ett lugn, iklädd morgonrock. Vi låg vid poolen, och läste, sov, badade om vartannat. Det kommer på denna blogg flera händelser som beskriver vad vi upplevt.

I ryttarolympiadens spår

Min svåger Kåre Andersson har verkligen gjort ett jättejobb, för att utforska vad som hände och var Ryttarolympiaden 1956 skedde. Han har intervjuat folk som var med, läst och sökt upp viktiga platser. Sina rön visade han upp för 11 deltagare i söndags. Vandringen tog fyra timmar, men vi fick lägga till en halvtimme för att försöka hitta en bortsprungen kamrat.
Jag har bott i Kallhäll i över 20 år, men hade inte en aning om att fältritten gick så nära.
Det var ju så att Melbourne arrangerade OS 1956. Men Australiens karantärbestämmelser var så stränga, att ryttardelen inte var möjlig. Istället ansökte Sverige att ta över den delen. SOK ansökte november 1953, och beräknade omsättningen till 690 tkr. I maj 1954 kom beslutet från IOK. Det blev alltså två år i förberedelser. Omsättningen blev klart högre än beräknat; 2.500 tkr. Överskottet blev 300 tkr. (Omräknat till dagens priser enligt konsumentprisindex 3,8 mkr.
Det enda jag kände till innan om ryttarolympiaden, var att en häst skadat sig så svårt att man tvingades att skjuta honom. Kåre visade oss platsen där detta hände. Hästens ryttare har placerat en gravsten där. Hinder 22 har blivit legendarisk. Det fanns flera hinder, som ansågs som svårare än denna. Men natten före ritten ösregnade det i Stockholmstrakten, och detta hinder blev förstört av gyttja. Johan Asker fastnade med sin häst Iller.
Olympisk mästare blev Petrus Kastenman med hästen Illuser.

söndag 15 maj 2011

Wagner : Valkyrian

Richard Wagners mästerverk Valkyrian, är bland det mäktigaste jag sett. Fem och en halv timme direktsänt från Metropolitan visade en opera med mäktiga scener, stora sångprestationer och fantastisk musik.
Gudahistorien som stundtals utspelas i Valhall, där ridande vampyrior håller hus. Guden Wotan styr med järnhand. På jorden blir syskonen Siegmund och Sieglinde kära i varandra.
Deborah Voigt, Jonas Kaufmann och Bryn Terfel imponerade med sina sånginsatser. Första scenen i sista akten med åtta ridande valkyrior med en av operavärldens mest kända riff är den bästa i hela operan. Chefsdirigenten James Levine firade 40 som dirigent i Metropolitan. Enligt uppgift har han dirigerat 2.648 operor.
Det här var mycket bra!
I rollerna:
Brünnhilde: Deborah Voigt
Sieglinde: Eva Maria Westbroek
Fricka: Stephanie Blythe
Siegmund: Jonas Kaufmann
Wotan: Bryn Terfel
Hunding: Hans-Peter König

lördag 14 maj 2011

Batman - the movie

Slash! Bang! Ploosh! Det smäller i denna film från 1966 hela tiden. För att ytterligare förstärka intrycken skrivs smällarna ut som i en serietidning. Batman - the movie är helt enkelt så dålig, att den är rolig för det. Batman och Robin jagar de fruktansvärda skurkarna Pingvinen, Jokern, Gåtan och Kattkvinnan. Hela tiden skiftar deras insatser mellan genialitet och ren dumhet.
Kattkvinnan alter ego heter miss Katka, och är en kopia. Det enda som skiljer är en liten mask kring ögonen. Trots detta blir Batman över öronen förälskad i henne. Batmans slagsmål mot en haj är oförglömlig.

torsdag 12 maj 2011

Sjöwall/Wahlöö:Den skrattande polisen

Det måste varit längesen jag läste Sjöwall/Wahlöös böcker. Förmodligen bodde jag då i Småland och kände inte igen de platser som besöks. Nu ges handlingen en helt annan rymd. "Den skrattande polisen" kommer jag över huvud taget inte ihåg.
Samhällskritiken, knivig deckargåta och humorn finns där. En massmördare härjar i Stockholm och mördar bl.a. en av de poliser som stått huvudpersonerna närmast.
Torsten Wahlund är som vanligt enastående som inläsare av talböcker.

söndag 8 maj 2011

Anna Karenina

Stockholms Stadsteaters uppsättning av Anna Karenina har fått många lovord. Med all rätt, för den är bra! Tyvärr var ljudet inte så bra i första akten. Framför allt hördes inte Anna Karenina (Helena af Sandeberg) så bra. Det märkliga var att norskan Petronella Barkers röst hördes tydligast. Jag blev också imponerad av hennes ben, som var mycket vackra.
Scenen är av någon anledning mycket udda, med ett antal trappsteg. Skådespelarna hoppar mellan stegen upp och ner, och jag begrep inte meningen.
Tiden gick fort, vilket brukar tyda på en bra pjäs.

fredag 6 maj 2011

Var ligger Knohult?

Detta frågar sig Anders Nordqvist i sin bok om Åsa-Nisse från 2008. Han är så oförskämd att han påstår att Täby är centralorten för svensk storhets filminspelningar. Visst var det lantisscenerna som spelades in i Täby, men stadsscenerna spelades in i Staden Vetlanda.
Boken beskriver var många av scenerna i storfilmerna spelas in. Mycket intressant! Dessutom finns en komplett historik över Åsa-Nisse, som ger vad man behöver för att forska.

Sjöwall/Wahlöö:Terroristerna

Maj Sjöwall och Per Wahlöö bestämde sig för att göra 10 kriminalböcker. Alla dessa blev klassiker. Den sista var Terroristerna. Denna bok borde gå till en av de mest misshandlade när den blev film, som kallades Stockholm marathon. De ryckte bort en ointressant del av boken, förändrade denna del negativt, och gjorde en tråkig film.
Boken Terroristerna har två olika handlingar, som bägge är mycket spännande.
Det finns en rättegång, som är helt otroligt rolig och juridisk pinsam. Det finns en terroraktion, utan dess like.
Vad jag inte minns från när jag läste boken för många år sedan, är att Sjöwall/Wahlöö var så samhällskritiska. Kritiken håller än idag, 36 år senare.

torsdag 5 maj 2011

Pernilla Andersson årets Ulla Billqvist

Mycket välförtjänt gick årets Ulla Billqvist-stipendiat till Pernilla Andersson. Folkets Hus och Parker har verkligen hittat rätt. Hennes "Ö" är en annorlunda, melodiös skiva med underfundiga texter, som gör att man grips med. Det märktes på Pernilla att hon var väldigt rörd och tacksam över utmärkelsen. Hon hittade helt enkelt inte ord.

Motiveringen löd:
Med stor integritet berör Pernilla Andersson de känsligaste bitarna i mångas uppväxt. Det kan handla om hur ett miljonprogramsområde i en skånsk stad sätter avtryck och gör oss till de människor vi blir, somliga stärkta, andra trasiga. Men över alltihopa finns en blinkning, en humor, en värme som gör texterna till en spegling av en samtid som vi alla känner igen oss i. Pernilla Andersson vill man vara kompis med, utbyta erfarenheter och le tillsammans med. För hon sätter ord och musik till det som vi alla ibland funderar på men inte är i närheten av att kunna formulera.

Tidigare stipendiater är:
1984 - Inga Lill Johansson
1985 - Peter Tillberg
1986 - Jörgen Magnusson
1987 - Sofia Källgren
1988 - Meta Roos
1989 - Anne-Lie Rydé
1990 - Lisa Nilsson
1991 - Louise Hoffsten
1992 - Josefin Nilsson
1993 - Towe Jaarnek
1994 - Lisa Ekdahl
1995 - Lotta Engberg
1996 - Rebecka Törnqvist
1997 - Helen Sjöholm
1998 - Viktoria Tolstoy
1999 - Cajsa-Lisa Ejemyr
2000 - Remedeeh
2001 - Carola Häggkvist
2002 - Sanna Nielsen
2003 - Jill Johnson
2004 - Pernilla Wahlgren
2005 - Robyn
2006 - Nanne Grönvall
2007 - Jessica Andersson
2008 - Annika Norlin
2009 - Marit Bergman
2010 - Sofia Karlsson
2011 - Pernilla Andersson

Lars Kepler : Spindeln

Paret Lars Kepler har som vanligt svarat för en spännande och otäck thriller. Men tyvärr tycker jag att de har lite svårt med variationen. D...