lördag 27 juni 2009

Två veckor på Åland

För 16:e året i rad har vi nu firat semester på Åland. Vi skrattade när vi närmaste oss årets stuga. Vi hade nämligen bott i grannhuset två år tidigare. Då hade vi stort umgänge med de får som gick fram och tillbaka utanför stugans staket. I år fick vi istället sällskap av en familj med svalor, som bodde ovanför vår altan. Ibland fick svalorna för sig att de bodde inne i vårt hus också, när de flög rätt in.
Under de två veckorna hann vädret förändras en hel del. Första dagen vräkte regnet ner, och efter att varit i Mariehamn och handlat, satt vi och planerade veckan. Vi hittade flera intressanta museer och utflyktsföremål, som vi inte hade sett tidigare. Med det vädret vi upplevde denna måndag, gällde det ju att ha reservplaner. Men vad hände? Tisdag morgon sken solen, och det fortsatte den med i två veckor. Enda avbrottet var under själva midsommarafton, då det var grått och trist. Sen sken solen, och vi stannade kvar vid stugan nästan hela tiden. Bilen fastnade bildligt talat i gräset.

Vi fick besök, som såg till att inte försoffades totalt. Först kom Mia och Ruth över midsommarhelgen, och sen avlöstes de av Olle och Inger. När vi åter igen var ensamma försjönk vi i sol, bad och bokläsning. Enda undantaget var en cykeltur på Norra Hammarland. Där besökte vi Hembygdsmuseet Södergårds.
Cykelturen blev lite kortare än tänkt, då cyklarna inte var de bekvämaste. Jag hade ordentligt med ”kulvärk” efteråt.

Hemma igen!

För 16:e året i rad har vi firat semester på Åland. Idag såg Eckerölinjen till att vi kom till Sverige igen. Det är intressant att se hur effektivt bilar och personer byter plats från färjan och till färjan. Det tar faktiskt bara en halvtimme att tömma ECKERÖ, och sen fylla den igen.
Vi var också effektiva när vi inhandlade våra behov. Därefter åt vi pannbiff och grönsakssallad. Sen delade vi upp oss. Mary ville gå och handla.
Själv ville jag ta en öl och koppla av i solen. Det var intressant att lyssna på de märkliga diskussioner som föregick. Det var flera unga grabbar, som iklädda nerhängda långa badbyxor visade klassen på sina kalsonger. Jag fick höra kommentarer av äldre kvinnor om kalvkött, och yngre grabbar om "60-taggare". Detta hände alltså mitt på dagen.
Men soldäckets Bodil höll kontroll på läget. Hon var van vid dessa märkliga diskussioner. En ordentligt berusad pojke fick nej. Hon tyckte att han hade fått tillräckligt. Trots protester fick han inte mer att dricka. Det tyckte jag var rätt, för han behövde inte mer.


lördag 13 juni 2009

Jason Crump vann GP i Köpenhamn

Köpenhamns GP visade en bra och spännande tävling. Banan verkade hålla måttet hela tävlingen, även om ytterbanan skiftade markant från första heaten till de sista. Tyvärr bar sig hemmapubliken sig väldigt illa åt under presentationen, när den ene efter den andre föraren buades ut.
Heat 1: Emil Sayfutdinov imponerade direkt, när han vann klart trots en dålig start.
Heat 2: Greg Hancock och Andreas Jonsson hade en härlig fight om andra platsen.
Heat 4: Nicki Pedersens cykel gick sönder innan start, så han fick ta reservcykeln. Trots detta vann han överlägset.
Heat 5: Andreas Jonsson gjorde en urusel start från ytterspår. Nollpoängaren var sen given.
Heat 6: Fredrik Lindgren upprepade Andreas dåliga start från ytterspåret.
Heat 7: Nicki Pedersen tappade fullständigt kontrollen över sin cykel i utgången från startkurvan. Med sig i kraschen fick han Emil Sayfutdinov. Pedersen blev utesluten, och låg länge kvar på banan. I omstarten var Sayfutdinov suverän.
Heat 10: Vetlandasonen Jason Crump körde från både danskar och norrman, så det skrek om det.
Heat 15: Vetlandasonen Jason Crump visade vem som bestämmer för uppstickaren 19-årige Emil Sayfutdinov.
Heat 16: Ett mycket viktigt heat för de två svenskarna. Tyvärr missade de bägge starten. Andreas Jonsson kämpade sig dock fram till en andraplats i sista kurvan.
Semifinal 1: Årets sensationsman Emil Sayfutdinov visade sig alldeles för ivrig, och körde på tejpen och blev därmed utesluten. Tomasz Gollob var överlägsen i omstarten. Nils Christian Iversen tog sig till sin första GP-final.
Semifinal 2: Jason Crump tog starten. På första varvet fick Nicki Pedersen punktering. Greg Hancock tog den sista finalplatsen.
Final: Jason Crump chockade Gollob vid lottningen, genom att ta Gollobs favoritbana i ytterspåret. Gollob såg smått chockad ut, och visste inte riktigt hur han skulle bete sig. I finalen var Jason Crump överlägsen. Gollob låg tvåa, men blev omkörd av gentlemannen Greg Hancock.
Bilden är hämtad från www.svt.se

fredag 12 juni 2009

Arbetets museum i Norrköping

Vi stannade till i Norrköping för att se utställningen EWKs bilder (Ewert Karlsson). EWKs bilder är verkligen mycket tänkvärda. Tänk vad man med små pennsträck kan åstadkomma! Mao Tse Tung ritade han med hela kroppen fylld med kineser. Gorbatjovs födelsemärke fick istället formen av ryska skäran. På flera sätt målade han om världen och Sverige. Arbetets museum visar detta på ett mycket tydligt sätt.
Arbets museum har flera utställningar. Den utställning vi mest fastnade för denna gång var "Industriland - när Sverige blev modernt". För att åskådliggöra detta, hade man upprättat ett stort rullande band. Decennium efter decennium beskrevs med olika tidstypiska produkter.

KDs ungdomssatsning

KD bestämde sig inför detta EU-val, att det var dags att föryngra. Ungdomssatsningen började med Ella Bohlin 30 år, och slutade med Alf Svensson 70 år. Enligt Alf själv var det inte meningen att han skulle bli valbar. Inte heller satsades runt 100 tkr på hans personkampanj, för att han skulle bli vald?
Denna kampanj ledde dock till att Alf körde bort Ella Bohlin från EU-parlamentet. Hon får väl besöka Arbetsförmedlingen istället. Alf tjänar dock bra med pengar på sin kupp mot ungdomen i KD:

Lön 83.000 + Allmänna utgifter 44.000 + Traktamenten 22.833 = 149.833.

"Bosätter" sig Alf också i Monaco kan han tjäna ännu mer pengar, och givetvis främja svenska intressen bättre?

Hyckleri! Skam! Svensk media hyllar Alf Svensson, istället för att åskådliggöra hur unket han agerat för att rensa bort ungdomen från KD.

Piraterna-Smederna

Speedway är alltid kul att se. Det är dessutom kul att uppleva en speedwayarena, man inte tidigare besökt. Dunteberget i Motala är en verkligt intim arena. Något märkligt var det dock att det första man fick se efter entrén, var förardepån. Detta innebar att det blev trångt med folk direkt efter insläppet.
Speedway har mycket konstiga regler. Bl.a. innebär dessa regler att svensk speedway just nu bäste förare får åka som reserv. I och med detta kan man plocka in Antonio Lindbäck precis när det passar. Smederna överraskade med 1-5 i första heatet, men sen tog Piraterna över. Med jokern Antonio Lindbäck gick detta lätt. Piraterna tänjde verkligen på speedway-reglerna i 10:e heatet. De verkade både övertända och dumtaktiska i en ledning med 10 poäng. Först prejade Daniel Nermark ner Magnus Zetterström och blev utesluten. Då tvingade Piraterna den unge reserven Linus Sundström till en tjuvstart, för att mygla in "reserven" Antonio Lindbäck. Fy skam, lagledare Stefan Andersson! En längre avstängning för Piraternas lagledare borde vara skäligt.
Smederna skärpte sig mot slutet och Piraternas seger slutade med 53-43.
Wieslaw Jagus var Smedernas bäste förare med 13 poäng. Han borde vara en av speedwayens kortaste förare med sina 1.53. Men kvällens förare var Antonio Lindbäck med 16 poäng.


Matchfakta:
Piraterna:
Antonio Lindbäck 16
Jonas Davisson 10
Damian Balinski 8
Daniel Nermark 8
Rafal Dobrucki 4
Rafal Okoniewski 4
Linus Sundström 3

Smederna:
Wieslaw Jagus 13
Magnus Zetterström 9
Krzysztof Kasprzak 9
Mikael Max 8
Krzysztof Buczkowski 4

Publik: 2.563

Lithobadet i Motala

För ett år sen fanns ett hot om att cementera igen bassängbadet vid Folkets Park i Motala. Tydligen blev det inte så. Jag har själv simmat i poolen, och insett att det var vatten jag simmade i och inte cement. Det har varit så roligt att sitta vid vår stuga och lyssna på småklasser, när de tjoar och stimmar. Jag tänkte på den lyx jag upplevde. Vättern på ena sidan om stugan och en pool och bastu på andra sidan.

Patrik Nilsson till Hammarby!

Vad är det som händer? Inför kommande säsonger meddelade Hammarby Bandy att det var dags att skära ner ordentligt på spelarnas löner. Föreningens ekonomi krävde detta. Och vad händer? Helt plötsligt faller en bomb ner 8 juni. Hammarby har värvat Sandvikens skyttekung Patrik Nilsson. Är detta bra, eller dåligt? Visst är det spännande med stjärnor i ett bandylag, men vart tog den spännande ungdomssatsningen vägen?
Bilden är hämtad från http://www.kvp.se/

EU-val

Resultatet av EU-resultatet växte fram i valvakan. Ganska snart blev det klart att enfrågepartiet Piratpartiet gått framåt ordentligt. Detta är en märklig företeelse, för det verkar som om alla partier numer är överens om hur fildelningsproblematiken ska lösas. Visserligen har inget parti klart för sig hur de som jobbar med musik, konst, film mm. ska få betalt. Men det spelar väl ingen roll, bara man fångar väljarröstar. Vad blir nästa enfrågeparti? Hundpartiet? Låt varje hund skita var den vill! Spritpartiet? Låt folk supa och smuggla så mycket de vill!Feministisk Intitiativ (FI) svarade för en våldsam spurt. De var egentligen uträknade, när man de släppte nyheten om att Benny Andersson hade sponsrat med 1 milj.kr. Men denna intressande nyhet att flera röstade på FI. "Benny Andersson är ju så duktig musiker. Då måste han ju vara politisk kunnig också." Eller hur tänker de väljare som snabbt valde sida efter denna nyhet?
Tyvärr visades en negativ tendens över hela Europa, när flera rasistiska partier tagit mandat i EU-parlamentet. Kommer EU att på sikt bli en sluten stat?
När valresultatet i stort sett var klart dök den ene glade politikern efter den andre upp i studion
  • Mona Sahlin var mycket nöjd över de 24,6% som socialdemokraterna fick. Jag kände direkt skakningarna i Sveriges mark, när Tage Erlander vände sig i graven.
  • Maud Olofsson var trots centerpartiets bakgång mycket nöjd. Hon var så glad över att det var så många svenskar som röstade i valet. Vi hade tydligen läst olika siffror. Enligt vad jag erfarit hade inte ens hälften av svenska folket röstat.
  • Fredrik Reinfeldts moderater hade enligt publikomröstningar över 30% av rösterna. Det blev 18.8%. Vad tyckte då Fredrik om det? Jo, han var jättenöjd över Folkpartiets framgångar! Till Fredriks fördel ska dock sägas, att han verkade inte riktigt ärligt nöjd.

Vem jag själv röstade på? Jo, jag röstade på Marita Ulvskog. Hon vågar tyckar till, och har en egen profil. Dessutom är jag liksom Marita tveksam till vad egentligen EU-projektet ska leda till. Min åsikt om Marita delas dock inte av flera gråsossar. Hon är verkligen kontroversiell. Men jag är också en gammal gråsosse, och jag önskar Marita lycka till i EU-parlamentet.

Tjejklassikern Sara Larsson

Det var i Vansbro 2008 det satte igång. Sara sam Tjej-Vansbro, och tankarna på att klara en Tjejklassiker tog form. Det största problemet med att klara simningen, var att hålla badmössan på plats. Till slut lösta Mary problemet med att stoppa in Saras badmössa i sin egen baddräkt. Sara fick sin Pommac-flaska, och grattades av moster Mary.
Värre blev det i och med Tjej-Lidingö. Men hon tjuvtränade med Tjejmilen och Grimstamilen. Hon visade att övning gav färdighet. Trots att Lidingös mil är bra mycket tuffare än de andra, kapade hon 10 minuter på två veckor.
Sen kom det värsta. Tjejvasan var hon någon månad för ung för att delta i, så det fick bli Kortvasan. Problemet var att hon aldrig åkt skidor. I början av året såg Sara en skidtävling på TV, då hon utbrast:
- Åker man i såna där spår?
Till slut var det ju "bara" 10 mils cykelåkning i Tjejvättern kvar. Förutom ett starkt ösregn verkade detta inte vara något problem.
Grattis Sara! Starkt jobbat! Jag är imponerad!

Minivättern

Senaste åren har det blivit tradition att vi ska se Minivättern en söndag i Motala vid Vätterns strand. Det är så kul att se hur stolta och glada ungarna är när de ger sig ut på en kort cykeltur. Tidigare år har det varit väldigt välordnat och ordentligt. Men i år gick det lite fel. Före varje grupp kör en något äldre ledare, som håller ordning på de andra. I år släppte ledarna kontrollen 75 meter före mål. Tro tusan att det blev vild jakt om första platsen då! Ungarna for med full fart mot mållinjen, där livrädda vuxna försökte ta betäckning så gott det gick.
Sen var det dags för kaffe och macka i restaurang Sjöbris beläget i Motalas Folkets Hus. Efter detta såg vi de första i Halvvättern fräsa in i mål efter 15 mils cykling. Var man går i Motala dessa dagar, dräller det av cyklar överallt. Man känner sig nästan naken, när man bara går på sina egna ben.

För första gången i mitt liv handlade jag i en Lidl-butik. Det var ingen höjdare. En stor hangar med väldigt lite varor, blev min spontana upplevelse. Ryktet har sagt att Lidl är så billiga. Detta märkte jag dock inte av.

Efter hand åkte 9 av 11 personer hem i vårat gäng denna söndag. Det blev lite tomt då. Finalen i Franska öppna i tennis var inte speciellt upphetsande, då Robin Södergren inte hade mycket att sätta emot. Men jag sov skönt under matchens gång.

Åsa Larsson: Det blod som spillts

Åsa Larssons böcker är alltid fängslande. Juristen Rebecka Martinsson, håller på att rehabilitera sig efter att dödad tre personer förra boken. Åter igen korsas hennes väg av polisen Anna-Maria Mella.
"Det blod som spillts" handlar om mord av präster. Men det är inte bara en vanlig deckare. Det är mycket bra psykologiska beskrivningar också. Stundtals är tempot i boken för lågt. Men totalt är det en mycket gripande och bra berättelse.

torsdag 11 juni 2009

Sju frusna cyklister

Sju tappra cyklister gav sig iväg för en 10-mila-färd. Alla kom de tillbaka efter lyckad cykelresa. Men början innebar tydligen regn längre tid. Men sen blev det lugnt. Själv hade jag handlat 17 kläder under tiden; 8 par strumpor och 1 par byxor. Systembolaget var stängt pga att det var nationaldag denna dag. Trams! Nationaldagen slutade med att Danmark slog Sverige med 1-0 i fotboll. Systemet stängt! Stryk i fotboll! Vem kom på att vi just denna dag skulle fira nationaldag?

Släktmiddag i Motala

Tjejvättern gjorde att vi var flera som bosatte oss vid Folkets Parks stugby i Motala. Vi var sju tjejcyklister och fyra supportrar. Detta blev rena rama släktträffen. Fredagens kvällsmåltid blev spaghetti och köttfärssås. Inför Tjejvättern gällde det ju att samla kolhydrater. De naturliga yrkesrollerna gjordes om;
  • Revisorn lagade mat

  • Kocken lagade cykel

  • Journalisten umgicks med katt

  • Polisen frös

  • Övriga njöt i sommarkylan.

tisdag 2 juni 2009

Äntligen är svenska sommaren här!


Vi upplevde några konstiga dagar, där solen stekte och svedde våra skinn. Allmän oro uppstod över om det var klimatförändring som var på väg att orsaka miljökatastrof. Men idag kom regnet. Ute är det just nu 10 grader, vilket är precis lagom för en svensk sommar. I lördags var det 30 grader ute. Det var hemskt! Varmare ute än inne! Nej, hurra för att svenska sommaren är tillbaka!

Hammarby - Manchester C 1-2

Publikrekord för seriefotboll för damer; 20.428 åskådare. Fantastiskt! Vilken stämning! Hammarby blev stulna på en straff i början av matche...