söndag 11 april 2010

Pegasus Bridge

En av de enskilt mest kända och viktiga händelser i samband med de allierades invasion av Normandie 1944 var attacken mot Pegasus Bridge. En trupp med 181 män ledda av major John Howard, genomförde attacken med s.k. glidflygplan gjorda av plywood. Fördelarna med glidflygplanen var att de inte hördes i luften. Däremot borde de ha hörts när de brakade till marken ca. 40 meter från närmaste tyska soldater. Men de var så vana vid buller och brak, att de inte reagerade direkt. Engelsmännen överraskade tyskarna totala och intog bron inom 10 minuter. Löjtnant Den Brotheridge blev den förste engelsman som dog vid invasionen av Normandie.
Major John Howard hade uppdraget att med sin trupp inta och hålla bron över kanalen Caen, tills andra trupper tog över. Tänk att de gav sig in i en strid på detta sätt, genom att flyga in i ett flygplan gjorda av plywood! De lyckades dock, och blev stora krigshjältar på köpet. Sen hur många mardrömmar de upplevt efter detta förtäljer inte historien.
Bron fick sitt nuvarande namn efter attacken. Engelsmännen hade symbolen pegasus på sina uniformer. Pegasus var en flygande häst.
Idag är Pegasusbron ett populärt turistmål. Det finns ett museum, som tyvärr var stängt vid vårt tidiga besök. Vid bron finns också Café Gondrée, som bedrivs av dottern till ägarna vid invasionen. Hennes café är mycket välbesökt, och innehåller också många souvenirer. Jag köpte några vykort, men finast var nog påsen som Madame Gondreé lade korten i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ardalan Shekarabi : Korsvägar

 En personlig berättelse av tidigare civilminister och socialminister Ardalan Shekarabi. Först uppväxten i Iran, och sen upplevelser i Sveri...