onsdag 14 april 2010

Le Mont Saint Michel

En av våra utflykter i Frankrike tillsammans med Scandorama gick till Mont-Saint-Michel. Om detta är en ö eller en halvö kan diskuteras. Med en skillnad på tidvattnets nivå på 15 meter, så skiftar öns/halvöns natur ganska rejält. Mont-Saint-Michel är Frankrikes minsta kommun med knappt 50 invånare. Men antalet turister lär vara runt 3 miljoner per år! Det betyder alltså att varje invånare tar emot ca. 60.000 besökare om året! Ön består av flera gränder och gångar, som bland ett otal butiker och muséer leder upp till öns kloster. Besöket var en upplevelse, som tyvärr stördes av alltför mycket geschäft. Visst vill man köpa med sig minnen från ett sånt här besök, men man vill inte bli dränkt av dem. Muséerna verkade ganska ointressanta, och kön till klostret skulle ta alltför lång tid. Vi njöt istället av fantastisk utsikt och fint väder.
Innan vi kom till Mont-Saint-Michel frågade vår reseledare Ingrid, om hon skulle fixa en pick-nick för 10 euro per person. Det tyckte de flesta av oss var en bra idé, för restaurangerna på ön var dyra och vädret var som sagt fint. Pick-nicken gav det mesta. Det fanns öl så vi klarade oss. Men vi tyckte, att har man varit i Frankrike, då ska man också ha druckit vin. Så vi delade 6 cl rödvin i en plastmugg, och bestämde oss därefter genast att fortsätta med öl under resan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ardalan Shekarabi : Korsvägar

 En personlig berättelse av tidigare civilminister och socialminister Ardalan Shekarabi. Först uppväxten i Iran, och sen upplevelser i Sveri...