onsdag 14 april 2010

Chateau du Breuil

Är man i distriktet Calvados bör man ju pröva deras egen Calvados. Därför följde vi med på en resa som bl.a. innehöll ett besök på Chateau de Breuil. Slottet byggdes på 1500-1600-talet med korsvirke och rosa takpannor. Nu fungerar alltså slottet som ett calvadosdistelleri. När vi kom dit blev emottagna av en ung grabb, som på engelska berättade om slottet och tillverkningen av Calvados. Grabben såg bra ut, och flera kvinnor slukade honom med sina blickar. Jag nöjde mig med att lyssna på vad han sa. Tillverkningen av Calvados påminner mycket om tillverkning av whisky:
- Behandling av en råprodukt, som får jäsa till en klar dryck med hög alkokolprocent.
- Olika sorters behandling för att få lagom alkoholstyrka.
- Lagring i fat för att få färg och mognad.
När guiden började tala om "angels share", så förstod jag att det var nästan bara frågan om det var korn eller äpple som avgjorde skillnaden mellan whisky och calvados.
Efter visningen blev det provsmakning. Calvadosen smakade gott, så vi köpte med oss en flaska hem. Det var vi inte ensamma om. Guiden såg nöjd ut. Han hade startat dagen med en god kassa.

1 kommentar:

Ardalan Shekarabi : Korsvägar

 En personlig berättelse av tidigare civilminister och socialminister Ardalan Shekarabi. Först uppväxten i Iran, och sen upplevelser i Sveri...