söndag 11 april 2010

Historial de la Grande Guerre

På vägen till Normandie gjorde vi en avstickare till Peronne, för att besöka "Historial de la Grande Guerre". Detta är ett stort museum och ganska nytt museum, som behandlar första världskriget. Rum efter rum behandlar historik, uniformer, vapen mm. Bl.a. åskådliggjordes resp. lands soldats utrustning på ett intressant sätt nedsänkt i golvet. Vi fick verkligen en bra bild över första världskriget.
Först höll museichefen ett inledningstal. Han berättade bl.a. att man fortfarande hittar ca. 60 ton granater i trakterna kring floden Somme. Jag trodde att jag hörde fel, men flera hade hört samma sak. Slaget vid Somme pågick 24 juni - 13 november 1916. Detta slag ledde egentligen inte till något genombrott åt något håll, men 100.000-tals soldater fick släppa till livet.

Skottet i Sarajevo sägs vara det som satte igång första världskriget. Gavrilo Princip, en ung student, sköt ihjäl den österrikiske tronföljaren Franz Ferdinand och hans hustru 28 juni 1914. Mer behövdes inte för att sätta eld på större delen av Europa.
Nationalteatern med sångaren Totta Näslund beskrev detta på ett tydligt sätt i låten "Aldrig mera krig", som skrevs i samband med Tältprojektet 1977.

Jag kan hälsa från en skyttegrav i Flandern
och från en krater vid Galipoli
från fyra fasans år vid Döde Mannen
från alla oss som kämpade vid Somme

Från alla oss som slagit i Galicien
och som överlevt en gasattack vid Marne
en hälsning ifrån helvetet Paschendeal
och från ett lerigt träsk vid Tannenberg

Från 12 miljoner döda kan jag hälsa er:
Aldrig mera krig!


Nu vet vi ju alla att människan inte lärt sig ett dugg. Det dröjde bara 20 år innan helvetet drog igång igen. Men olika delar av andra världskriget kommer jag att beskriva i kommande inslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ardalan Shekarabi : Korsvägar

 En personlig berättelse av tidigare civilminister och socialminister Ardalan Shekarabi. Först uppväxten i Iran, och sen upplevelser i Sveri...