söndag 11 april 2010

Kyrkan i Sainte-Mere-Eglise

Kyrkan i Sainte-Mere-Eglise har blivit världsberömd tack vare fallskärmssoldaten John Steele, som vid invasionen av Normandie fastnade på kyrkspiran. Byn var mycket viktig för att tyskarna skulle stoppas att göra motattacker mot trupperna i Utah Beach och Omaha Beach. Tidigt på morgonen den 6 juni 1944 marksattes fallskärmstrupper i denna lilla by, som vid invasionen blev den först befriade. Många fallskärmssoldater gick åt under striderna. Flera bränder pågick i Saint-Mere-Eglise, och medförde att himlen lystes upp. Flera fallskärmshoppare landade i brinnande hus och dog innan de lyckades ta sig ut. Men John Steele hängde där, och kunde bara titta på hur hans kamrater gick åt. Till hans ära hänger nu en installation av en fallskärmsjägare vid den spira där han landade. Det råder lite olika meningar om vad som sen hände med John Steele, men han överlevde i alla fall andra världskriget.
Glasfönstret i kyrkan är nog den enda där jungfru Maria omges av fallskärmssoldater. Även helgonet St.Michel är iklädd fallskärm på ett annat fönstermotiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ardalan Shekarabi : Korsvägar

 En personlig berättelse av tidigare civilminister och socialminister Ardalan Shekarabi. Först uppväxten i Iran, och sen upplevelser i Sveri...