söndag 11 april 2010

Omaha Beach


"Bloody Omaha" blev verkligen blodigt. Amerikanska trupper hade i uppdrag att inta en 5,6 km lång strandremsa. Wehrmacht var väl förberedda mot angrepp och hade lagt ut hinder och minor utmed stranden. Eftersom stranden lutade ned mot havet fick tyskarna perfekta möjligheter att meja ner sina fiender.
Operationen från de allierade var på flera sätt misslyckade. Bl.a. sänktes 27 av 32 stridsvagnar i havet pga. att de sattes ner i havet redan ca. 5 km från stranden. Flygbombningarna misslyckades också. Bomberna hamnade alldeles för långt från stranden. Tyskarna hade alltså alla fördelar. Lägg till att de amerikanska soldaterna var trötta och sjösjuka, för det var dåligt väder.
Landstigningsbåtarna är kända från många filmer och böcker. Historiken säger att redan efter 10 minuter efter att ramperna från dessa fällts var första kompaniet utraderat. Alla officerer och de flesta soldater var dödade eller sårade. Under första timmarna av anfallet dog 3 000 soldater på stranden.
Till slut lyckades amerikanerna inta hela stranden, men pga många misstag tog flera liv slut.
Idag finns flera minnesmonument över vad som hänt. Den största är en stor installation av pilar som pekar uppåt. Det är den som syns på bilden nedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ardalan Shekarabi : Korsvägar

 En personlig berättelse av tidigare civilminister och socialminister Ardalan Shekarabi. Först uppväxten i Iran, och sen upplevelser i Sveri...