fredag 26 mars 2010

Antony Beevor : D-dagen

Våra förberedelser inför vår resa till Normandie fortsätter. Nu har jag tragglat igenom en riktig ”tegelsten” om hela vägen mellan den kända landstigningen längs Normandies stränder den 6 juni 1944, till befrielsen av Paris i augusti samma år. Normandieborna samt många soldater av olika nationalitet fick betala dyrt, för att Parisborna skulle bli fria. Ryktet hade gått att man led något fruktansvärt i Paris under tyskarnas ockupation. Men de soldater som gick in i Paris, såg bara förhållandevis välmående människor. Men däremot fick invånarna i Normandie lida stort. Att östfronten mot Ryssland hade varit mycket grym, har historien berättat om. Antony Beevor berättar dock, om att dessa tre sommarmånader i Normandie var lika grymma.
Boken beskriver mycket detaljerat, om allt som hände. Ibland är det alltför detaljerat med en massa namn på olika officerare. Men när det berättas om enskilda händelser och lidande, är ”D-dagen, Slaget om Normandie” mycket välskriven. Bl.a. får vi veta hur gärna som de Gaulle och fransmännen tar emot hjälp från amerikaner, engelsmän mm, men att man sen hela tiden går sina egna vägar utan att ta hänsyn till sina allierade. För att bli de som först paraderar in i Paris, ljuger de och stjäl bensin, ammunition, proviant mm. ur de övrigas förråd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Verstappen vann i Kinas GP

Åter igen var Max Verstappen överlägsen i ett F1-lopp. Han har nu vunnit 23 av de 25 senaste loppen. Det börjar bli för tråkigt. Dessutom fö...