tisdag 12 april 2011

Norrmalmstorg

För några veckor sedan beställde jag ett paket från Ginza. När paketet kom några dagar sedan hade jag glömt beställningen. Spänningen var stor vid uppackningen. Nästan julafton som ung!
Gisslandramat vid Norrmalmstorg 1973 visas i en dubbel-DVD. Dels är det en dramatiserad spelfilm, men också en dokumentärfilm.
Vad som i detalj hände verkar ingen veta, även om Clark Olofsson tycker sig själv veta detta i dokumentären. Att inte någon annan har samma bild bekymrar inte denne självgode man.
Vad hände egentligen? Hur kunde det hända? En galen rånare försatte sig själv i en fälla, som han inte kunda komma ur. Janne Olsson har själv beskrivit sig som en stor råtta, som fastnade i en råttfälla. Svensk polis (liksom hela Sveriges folk) var inte vana vid liknande situationer. Många misstag begicks.
Till slut togs drastiska beslut, grundade på att Janne Olsson var psykiskt frisk vid senaste fängelsevistelsen. Tryckborrningar och gas sattes in på ett hemskt sätt. Dramat slutade på ett turligt relativt lyckligt sätt. Men vad kunde ha hänt, om Janne Olsson varit lika galen som han beskrevs av polis och media dessa dagar? Då hade det blivit massaker.
Norrmalmstorgsdramat blev känt som ett symdrom över hela världen. Gisslan som satt inlåst i ett kassavalv tillsammans med Janne Olsson och Clark Olofsson, upplevde dem efter han som sympatiska. Polisen ansågs som det stora hotet. Här blev "Stockholmssyndromet" ett känt och studerat psykologiskt ämne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Verstappen vann i Kinas GP

Åter igen var Max Verstappen överlägsen i ett F1-lopp. Han har nu vunnit 23 av de 25 senaste loppen. Det börjar bli för tråkigt. Dessutom fö...