Är man i distriktet Calvados bör man ju pröva deras egen Calvados. Därför följde vi med på en resa som bl.a. innehöll ett besök på Chateau de Breuil. Slottet byggdes på 1500-1600-talet med korsvirke och rosa takpannor. Nu fungerar alltså slottet som ett calvadosdistelleri. När vi kom dit blev emottagna av en ung grabb, som på engelska berättade om slottet och tillverkningen av Calvados. Grabben såg bra ut, och flera kvinnor slukade honom med sina blickar. Jag nöjde mig med att lyssna på vad han sa. Tillverkningen av Calvados påminner mycket om tillverkning av whisky:
- Behandling av en råprodukt, som får jäsa till en klar dryck med hög alkokolprocent.
- Olika sorters behandling för att få lagom alkoholstyrka.
- Lagring i fat för att få färg och mognad.
När guiden började tala om "angels share", så förstod jag att det var nästan bara frågan om det var korn eller äpple som avgjorde skillnaden mellan whisky och calvados.
Efter visningen blev det provsmakning. Calvadosen smakade gott, så vi köpte med oss en flaska hem. Det var vi inte ensamma om. Guiden såg nöjd ut. Han hade startat dagen med en god kassa.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Lars Kepler : Spindeln
Paret Lars Kepler har som vanligt svarat för en spännande och otäck thriller. Men tyvärr tycker jag att de har lite svårt med variationen. D...
-
Mannen bakom Oscars-belönade dokumentärfilmen "Searching for sugar man", har avlidit, 36 år gammal. Malik har senaste tiden drab...
-
En mycket bra idrottsbok! Hammarbyiten och landslagsmannen Albin Tingsvall berättar om alla de vedermödor som en elitidrottsmans vardag bär...
-
Detta Sommar-program är bland de roligaste jag hör. Anna och Peter är både galna, skickliga och roande. De lämnar ut sig själva, driver med ...
Åh va gott!
SvaraRaderaEva