lördag 29 mars 2025

Gott och blandat


Gott & Blandat är en föreställning där Galenskaparna & After Shave-profilerna Per Fritzell och Jan Rippe släpper loss sina gubbar i full frihet. Gubbar vi känner igen och kanske även lite nya fina figurer dyker upp. Men de tar det från början. 1975 träffades de två nybakade studenterna i en föreläsningssal på Chalmers. De hamnade bredvid varandra, längst bak i salen och sen dess har de följts åt på en slingrig men rolig bana genom åren. Den banan får vi följa i en salig blandning av komik, ”dans”, sång och musik tillsammans med Den ofattbara orkestern. 

Ebba Andersson vann Reistadlöpet i Ski Classic


För andra gången vann Ebba Andersson Reistadlöpet. Ebba och Astrid Öyre Slind gick tidigt loss i uppförsbackarna. Mot slutet utnyttjade Ebba att hon kunde haka på en manlig skidåkare. Stina Nilsson blev sjua.

HV71 kvar i elitserien


Modo vann kvalets första två matcher, men sen var det slut. HV71 stod för fyra raka matcher, och därmed blev det Modo som fick lämna elitserien. Modos tränare skyllde allt på domaren. Han kanske skulle försöka påverka sina spelare igen. 

fredag 28 mars 2025

Invigning Minnespark i Barkarby


Ett minnesmärke av ett flyghaveri 29 mars 1957 invigdes i Barkarby den 28 mars 2025. Piloten Bengt Olle Olsson, som avled, hedrades. Tal hölls av kommunledare och militärer. Mycket handlade om kamratföreningarna F8 och F18. Märkligt att tänka sig att det varit ett flygplatsområde, där det idag finns fullt med bostadshus.

Sverige - Nordirland 5-1


Sverige kom igen efter det dåliga spelet mot Luxemburg. Nordirland hade ingen chans på Jordgubbsarenan i Solna. Alexander Isak var suverän.

Matchfakta:
(07) 1-0 Emil Holm
(32) 2-0 Benjamin Nygren
(59) 3-0 Ken Sema
(64) 4-0 Alexander Isak
(77) 5-0 Anthony Elanga
(89) 5-1 Isaac Price

måndag 24 mars 2025

Oscar Piastri vann Kina


Det blev dubbelseger för McLaren med Piastri etta och Lando Norris tvåa. Mest handlade eftersnacket om diskningar. Ferrari drabbades hårt för Charles Leclercs bil var 1kg för lätt, och Lewis Hamiltons bils slitage på skyddet under golvet överskred det tillåtna med 1 mm. Även Pierre Gaslys Alpine-bil diskades för att den vägde för lite. 

Poängställning efter två race:
1. Lando Norris, Storbritannien, Mclaren          44
2. Max Verstappen, Holland, Red Bull              36
3. George Russell, Storbritannien, Mercedes     35
4. Oscar Piastri, Australien, Mc Laren               34
5. Andrea Kimi Antonelli, Italien, Mercedes      22
6. Alexander Albon, Thailand, Williams            16

söndag 23 mars 2025

Hammarby -Växjö 4-1


Wangerheim både inledde och avslutade målskyttet för Bajen. Däremellan var det Smilla Holmberg som var på rätt plats i straffområdet ett par gånger och gjorde två mål.
Wangerheim tycker att Hammarby var det bättre laget i matchen efter ”en seg start”.
– Jag tycker vi äger matchen och skapar rejält med chanser. Jag tycker vi spelar fin fotboll och vi pratar om att göra det enkla väldigt bra. Sedan kanske vi kan steppa upp ännu lite mer i närkamperna men det är en godkänd match, säger Wangerheim till Viaplay.
Wangerheim var inte helt nöjd med sin egen insats.
– Jag tycker jag kan göra ännu fler mål. Jag har lagkamrater som sätter mig i bra lägen och kan väl göra både tre och fyra. Men det är klart att det är skönt att göra mål och två är väl godkänt, säger Wangerheim.
Den 20-åriga anfallaren gjorde 13 mål på 25 matcher i damallsvenskan förra säsongen.
Matchfakta:
(27) 1-0 Ellen Wangerheim
(31) 2-0 Smilla Holmberg
(43) 3-0 Smilla Holmberg
(47) 3-1 Maja Bodin
(53) 4-1 Ellen Wangerheim

Sebastian Samuelsson hade den här säsongen tagit en individuell seger – i jaktstarten i Nove Mesto.
Nu har han två segrar. Svenske skidskyttestjärnan var totalt överlägsen när masstarten över 15 kilometer avgjordes i Holmenkollen. Samuelsson bommade ett skott i tredje skyttet, annars sköt han fullt.
På upploppet valde Samuelsson, med ett brett leende, att hyscha den norska publiken.
– Jag kommer alltid minnas att jag vann Johannes och Tarjeis sista tävling, det kommer jag ta med mig.
– Det är en dröm jag har haft att driva med publiken i Holmenkollen, jag gjorde det med kärlek, säger Samuelsson till SVT Sport.
Samuelsson: ”Blev en mental kamp”
Segern var 27-åringens sjunde i karriären.
– Det blev en mental kamp där ute och jag älskar de lägena. Jag är väldigt stolt över min insats i dag. Det är en häftig inramning.
Det mesta handlade annars om bröderna Bö, Johannes Thingnes Bö och Tarjei Bö som avslutar karriären. Den förstnämnde, en av sportens allra största med fem OS-guld, 23 VM-guld och fem segrar i VC-totalen, fick inte till det i söndagens tävling och slutade på en sjundeplats, 41 sekunder efter Sebastian Samuelsson.
Tarjei Bö slutade på plats 23.

Elvira Öberg tvåa i masstart


Det 12,5 kilometer långa loppet i Holmenkollen blev en jätterysare i och med ett dramatiskt slut.
Fransyskan Lou Jeanmonnot och tyskan Franziska Preuss gick ut i delad ledning efter sista skyttet och duon krokade ihop vid en sväng i slutet.
Den senare kunde sedan spurta först i mål och på så vis säkra segern i den totala världscupen.
– Det är en katastrof! utbrast SVT:s expert Björn Ferry.
Känslosam efter segern
Frankrike lämnade in en protest, som sedan drogs tillbaka.
Efteråt är Preuss känslosam.
– Jag är verkligen slut mentalt. Ja, det är en konstig känsla. Det är verkligen inte avslutningen vi ville ha. Det blev ett spännande race, där vi båda var med till slutet. Det är galet, svårt att förklara, säger hon och fortsätter:
– Det betyder mycket för mig. Jag har gjort så mycket för det här. Jag har varit ifrån min familj, så det har varit svårt. Jag behöver några minuter till att inse vad som hänt.
Till SVT berättar fransyskan Jeanmonnot om det stora stödet hon fått av sin rival efter den olyckliga situationen.
– Franziska frågade mig om vi skulle be om att få dela på segern. Jag är glad att hon vann, hon förtjänar det. Jag förtjänade det också på ett sätt, men jag är glad att jag inte tar något från henne, säger Jeanmonnot.

Elvira Öberg tvåa i Lahtis jaktstart


Elvira Öberg gick ut som elva efter fredagens sprint och inledde med två bom. Men sen sköt hon felfritt och åkte snabbt i spåren och körde upp sig till en andraplats. Segern gick till fransyskan Lou Jeanmonnot.

Edvin Anger tvåa i totala världscupen


I Lahtis fristilssprint visade Anger återigen fin form.
Efter att ha tagit sig vidare från kvalet som tvåa bakom fransmannen Lucas Chanavat, tog han sig till semifinal.
Trots att han missade finalen räckte placeringen för att säkra tillräckligt med poäng för att hålla norrmannen Erik Valnes bakom sig i den totala världscupställningen.
Därmed blev han tvåa totalt den här säsongen. Något ingen svensk herråkare har lyckats med sedan Mathias Fredriksson 2004.
Senast en svensk herråkare var på pallen i totala världscupen var 2015, då Calle Halfvarsson slutade trea bakom Dario Cologna och Petter Northug.
– Det är fantastiskt kul, men det hade ju varit kul om man hade kunnat åka bra idag också och varit roligare att fira då, säger en trots allt, besviken Edvin Anger efter sprinten. 

Armand Duplantis nytt VM-guld


Duplantis utmanades av världstrean Emmanouil Karalis, Grekland, som länge hoppade jämnt med svensk-amerikanen. Till slut rev Karalis ut sig på sitt enda kvarstående försök på 6,15.
Med det säkrade ”Mondo” sitt tredje raka guldet på inomhus-VM och sitt elfte mästerskapsguld som senior.
– Tuff tävling, Karalis hoppade väldigt bra och pushade mig som fan, säger han i TV4.
– Jag kändes inte på mitt bästa i dag, så det tog ganska mycket att hoppa så högt som jag gjorde. Men jag är nöjd med att ta hem guldet.
Den tuffa tävlingen gjorde att han inte försökte sig på sitt eget världsrekord, 6,27, satt i Frankrike för tre veckor sedan.
– Jag var lite trött. Jag hoppade ganska mycket och det fanns inte så mycket energi. Tuff tävling där det viktigaste var att ta hem guldet.
Han väljer dock att se den tuffa konkurrensen som något positivt.
– Det är bara kul och bra för stavhopp. Vi (han och Karalis) pushade varandra, och det kan bli bra tävlingar framöver.
Duplantis klev in i mästerskapet i Nanjing på 5,70. Därefter stod han över 5,80 men hoppade 5,90, som han klarade enkelt.
Därefter gick han och den grekiske världstvåan mot varandra fram till 6,10 då ”Mondo” först rev, men klarade på andra försöket. Karalis däremot rev två gånger men valde att spara till ett sista försök till 6,15 – vilket han inte klarade.
Amerikanen Sam Kendricks tog silvret med 5,90.
Senast Duplantis inte vann ett mästerskap han ställde upp i var på VM 2019 i Doha, då han slutade tvåa. Därefter har han dominerat stavhoppet – med elva världsrekord.
Men det är inte bara på friidrottsbanan det går bra för svensk-amerikanen i nuläget. Hans nyligen släppta låt ”Bop” närmar sig en miljon strömningar på Spotify.
– Väldigt stort. En miljon lyssningar och sen guld här. Vi får se hur vi ska kunna fira det här, kanske finns någonting kul här i Nanjing, säger 25-åringen.
VM-guldet satte punkt Duplantis inomhussäsong. Årets stora mål är utomhus-VM i Tokyo i september.

Stina Nilssons tredje raka


Fältet närmade sig vätskekontrollen inför den sista klättringen. Många åkare, däribland ledaren Anikken Gjerde Alnäs, bromsade in för att dricka.
Men Stina Nilsson hade en annan plan.
Hon drack snabbt och kastade av sitt drickbälte och passade på att göra ett ryck som visade sig skulle bli avgörande.
– Smart, rutinerat, perfekt genomfört, sa SVT:s expert Anders Blomquist.
Stina höll hela vägen in i mål och vann med tydlig marginal. Det var hennes tredje raka seger i Ski Classics.
– Jag tänkte att om jag får en lucka, då får de andra i alla fall enas om vem ska dra ikapp, jag tänkte att ”då får ni slita lite grann för att gå ikapp mig”, säger Stina Nilsson till SVT Sport efter loppet.

Johanna Hagtröm och Maja Dahlqvist tvåa i Holmenkollen


Det var två svenska lag som ställdes på banan. Det svenska förstalaget bestod av Johanna Hagström och Maja Dahlqvist och löste alltså en pallplats.
– Det var det sista jag gjorde på världscupen, så jag tänkte ”nu jäklar kör jag”, säger Hagström till SVT Sport.
Stod för stark avslutning
Hagström bjöd på fin och snabb åkning på den näst sista sträckan. Hennes radarpartner för dagen gick en rysaravslutning där flera nationer gjorde upp om pallplatserna.
Dahlqvist avslutade starkt i en spurtuppgörelse med Tyskland. Det räckte dock inte till seger.
– Jag hörde att det var gruffigt bakom mig, jag tänkte att jag skulle hålla mig långt fram. Mitt mål var att hålla mig så stark som möjligt fram till Maja på sista sträckan, säger Hagström.
Den svenska duon slutade tvåa och Tyskland vann tävlingen – 0,1 sekunder före.
– Hon har gjort sina tre bästa lopp i livet här nu, typ, säger Dahlqvist om tyskan Coletta Rydzek (avslutande sträckan). 

Kirsti Coventry första kvinnliga ordförande i IOK


Det blev en skräll när den förra simmaren Kirsty Coventry valdes till IOK-president, som första kvinna någonsin.
– Det är ett fantastiskt ögonblick. Det kunde jag aldrig drömma om som nioårig flicka, säger Coventry.
Ordförandevalet till den Internationella Olympiska Kommittén gjordes i den grekiska semesterorten Costa Navarino.
Zimbabwiern Coventry kommer i sommar att ersätta Thomas Bach som suttit maxtiden tolv år. Den nya ordföranden Coventry, dubbel OS-guldmedaljör i simning, kommer att sitta i åtminstone åtta år. 

Lundin Oil


TV4s Kalla Fakta visar en intressant berättelse om Lundin Oil.
Ian Lundin och Alex Schneiter, dåvarande ordförande och vd i Lundin Oil, står åtalade för medhjälp till grovt folkrättsbrott i dåvarande södra Sudan. Båda nekar till brott.
Anklagelserna handlar om huruvida bolaget medverkade till att den sudanesiska regeringen och allierade milisgrupper med våld drev bort lokalbefolkningen kring området för att underlätta oljeprospektering mellan 1999 och 2003.
Enligt siffror från bland annat European Coalition for Oil in Sudan, ECOS, beräknas omkring 12 000 personer ha dödats och under tiden Lundin var verksamma i området.
Rättegången inleddes i september 2023 efter en över tio år lång förundersökning. Den väntas pågå till 2026.

fredag 21 mars 2025

Lars Gustafsson jr


Seniorakademin i Järfälla hade idag ett nytt intressant föredrag. Ämnet var Lars Gustafsson (1925-2016), en man med stort inflytande i Järfälla. Kommunantikvarien Ingrid Kennerstedt Bornhall och f.d. kommunalrådet Bo Johansson berättade.En av Järfällas största kulturpersonligheter, vår främste hembygdsforskare, en stor politiker, en hängiven folkbildare har lämnat oss efter ett långt och rikt liv.
Lars föddes 1925 i Stockholm men växte upp i Järfälla där han sedan verkade hela sitt liv.
Politiskt var han tidigt aktiv i Järfälla men även som riksdagsledamot 1969-1991.
Hans insatser inom Järfälla Hembygdsförening är historiska och ovärderliga. Han deltog aktivt i bildandet av föreningen 1974, har varit vice ordförande flera år och ordförande 2000-2005.
Genom arkivstudier och hembygdsforskning förvärvade han en unik kunskap om sin hembygd Järfälla. Han är författare till Järfällaboken, som utkom 1957. Hans hembygdsforskning har lett till att Järfälla sannolikt är en av de mest väldokumenterade kommunerna i Sverige.
För Järfälla Hembygdsförening har Lars varit den stora tryggheten. Alltid har vi kunnat ställa frågor till honom och fått del av hans djupa kunskaper om Järfälla. Vi kommer att sakna honom mycket.

torsdag 20 mars 2025

Maja Dahlqvist tvåa i Tallinns sprint


Ingen Jonna Sundling eller Linn Svahn. 
Och övriga sprintspecialister som Johanna Hagström och Emma Ribom åkte ut i semifinalen. Det innebar att Maja Dahlqvist var ensam blågul åkare i finalen i Tallinn. Hon var med och krigade om pallplatser ända in i slutet.– Det var bra. Jag var helt säker på att vi skulle köra i andra backen. Och att Nadine blev trött och ”nu vinner jag det här”. Så tog jag fem tag och tog helt slut. Så nöjd att komma tvåa i dag. Hade jag varit med i rygg tror jag att jag hade tagit henne i spurten. Men jag var för slut. Till sist var det Nadine Fähndrich (Schweiz) som defilerade hem segern. Och Maja Dahlqvist blev tvåa före Julia Kern (USA). – En oväntad pall som jag inte hade gissat på förhand, säger experten Teodor Peterson i Viaplay.

måndag 17 mars 2025

Lando Norris vann Australiens Grand Prix


Detta loppet där det mesta elände hände. Bilar kördes av banan t.o.m. efter säkerhetsbilen. Efter ett våldsamt regn, var banan svårhanterlig. Mot slutet blev Lando Norris starkt hotad av världsmästaren Max Verstappen, men höll skickligt undan. En överraskning av 18-årige Andrea Kimi Antonelli, som trots en snurrning hamnade på femte plats. 

Resultat:
1. Lando Norris, Storbritannien, McLaren
2. Max Verstappen, Holland, Red Bull
3. George Russell, Storbritannien, Mercedes
4. Alexander Albon, Thailand, Williams
5.Andrea Kimi Antonelli, Italien, Mercedes
6. Lance Stroll, Kanada, Aston Martin

Sverige vann mixstafett


Anna‑Karin Heijdenberg
gjorde sin första startsträcka och var tvåa inför det liggande skyttet, men fick använda två extraskott och lämnade vallen som sjunde lag - 13 sekunder från täten. På mellanrundan trycktes fältet ihop och svenskan avancerade till andra plats med snabbaste åktid - och tack vare fem fullträffar på 24 sekunder i stående gick Anna-Karin sedan ut i ledning med fyra sekunder före Norge. Hon fick visserligen släppa Maren Kirkeeide förbi sig mot slutet, men växlade två sekunder bakom norskan som tvåa. I spåret hade hon tredje tid på slutvarvet och även sammanlagt, en sekund långsammare än tyskan Julia Tannheimer efter en imponerande insats.
På sitt första varv låg Hanna Öberg tätt i ryggen på norskan Ida Lien och hade snabbaste åktid - och efter två extraskott vardera i det liggande skyttet var avståndet oförändrat. De kom även in tillsammans till stående efter andra åktid för svenskan och fick använda ytterligare två extraskott vardera, men Hanna var snabbare på vallen och hade ett försprång på nio sekunder ut på slutvarvet. Där drygade hon dessutom ut ledningen med ytterligare tre sekunder och växlade 12 sekunder före norskan - och med 38 sekunder ner till Frankrike på tredje plats. Hanna hade tredje åktid totalt, fyra sekunder långsammare än slovenskan Anamarija Lampic - och var tvåa på sträckan.
Martin Ponsiluoma tappade något mot Johannes Dale-Skjevdal på nästa varv, men hade tredje åktid och var 11 sekunder före norrmannen på väg in till liggande. Trots att han fick använda alla sina tre extraskott hade Martin 11 sekunder tillgodo och kom sedan in till det stående skyttet med samma försprång efter tredje åktid ännu en gång. Medan svensken fick använda ytterligare två extraskott sköt Eric Perrot snabbt och fullt och tog över ledningen med nio sekunder - men Martin kämpade sig ifatt med bästa tid på slutvarvet och växlade strax bakom fransmannen. Han var även snabbast totalt i spåret, fyra sekunder före Johannes Dale-Skjevdal - och var tvåa på sträckan.
Det var upplagt för en spännande duell när Sebastian Samuelsson gav sig ut på slutsträckan i ryggen på Quentin Fillon Maillet. Han hade andra åktid på vägen till det liggande skyttet där han lyckades nolla medan fransmannen fick använda alla sina tre extraskott. Sebastian hade därmed 21 sekunder tillgodo mot Norge som avancerade till andra plats - och med Frankrike ytterligare 14 sekunder bakom. I sista stående lyckades han sedan hålla nerverna i styr och klarade sig med ett extraskott - vilket gjorde att segern var i hamn. Sebastian kunde defilera på slutvarvet och ta emot en svensk flagga innan han korsade mållinjen 15 sekunder före Frankrike - och med Norge som trea. I spåret hade han femte tid totalt trots det lugna slutvarvet, 17 sekunder efter italienaren Tommaso Giacomel - och var även femma på sträckan.

Skottheim/Nelin tvåa i singlemixstafett


Med överraskande bra skytte lyckades paret Johanna Skottheim och Jesper Nelin ta en stark andra plats i världscupens singlemixstafett i Pokljuka.

Moa Ilar vann i Holmenkollen


Inför loppet pratade man om Ebba Andersson eller Therese Johaug. Men svaret blev överraskande Moa Ilar. Heidi Weng spurtade starkt, men Moas tid blev den bästa på distansen 10 km fri stil. Ebba Andersson blev fyra. Detta var Moa Ilars andra världscupseger. 

Fidelio


Beethovens enda opera - Fidelio - sändes direkt från Metropolitan i New York. Som oftast visade The Met upp en fantastisk föreställning. Norska stjärnan Lise Davidsen gjorde huvudrollen med bravus. Finska dirigenten Susanna Mälkki visade härlig energi.

I rollerna:
Lise Davidsen - Leonore
Ying Fang - Marzelline
David Butt Philip - Florestan
Magnus Dietrich - Jaquino
Tomasz Konieczny - Don Pizarro
René Pape -Rocco
Stephen Milling - Don Fernando

William Poromaa tvåa i Holmenkollen


Det var individuell start
, men med en stark spurt kunde Poromaa knipa andraplatsen. Han var två sekunder före norrmannen Simen Hegstad Krüger i mål. Där bakom tog Harald Østberg Amundsen och Pål Golberg hand om fjärde respektive femteplatsen för hemmanationen.
– Jag är jäkligt nöjd, om någon sagt på förhand att jag skulle vara tvåa här hade jag nog inte ens trott på det, säger William Poromaa.
Det var Poromaas sjunde pallplats i karriären i världscupen. I januari i år tog svensken sin första – och hittills enda – seger när han vann masstarten över 20 kilometer i klassisk stil i franska Les Rousses. 

Stina Nilsson vann Birkerennet


Stina Nilsson fortsätter på vinnarspåret efter Vasaloppssuccén.
Med tio kilometer kvar av 54 kilometer långa norska Birkebeinerrennet drog svenskan i från tätklungan med Emilie Fleten och totalledaren i Ski Classics, Anikken Gjerde Alnäs.

Freddie Wadling - Jag är monstret


SVT sände en bra dokumentär om Freddie Wadling, där man gick igenom hans märkliga karriär. Få artister har gjort ett så märkligt avtryck. Hans hesa, intensiva röst glömmer man aldrig. Jag glömmer aldrig den gången jag upplevde honom live på Gröna Lunds lilla scen. Procol Harums gamla hit A Salty Dog var mycket imponerande. 

Mondo nära världsrekord i egna galan


Armand Duplantis vill gärna slå världsrekord på svensk mark. I tävlingen Mondo Classic ställde stora delar av världseliten upp. Efter att vunnit på 6,05 försökte Mondo på världsrekord 6,28. I första försöket var han riktigt nära.

Martin Ponsiluoma trea i kortdistans


Ponsiluoma har haft en berg- och dalbana till säsong där han inte riktigt fått det att lossna.
Men under torsdagen kom fullträffen.
Den 29-årige skidskyttestjärnan slog till med en tredjeplats på kortdistansen i Pokljuka. Han bommade totalt 2 av 20 skott och var ruskigt snabb ute i spåret. Faktum är att hans slutvarv var nio sekunder snabbare än näst snabbaste åkaren.
– Det är fantastiskt skönt. Jag har varit nära många gånger, det var längesen nu. Jag har kämpat hårt. Jag har gått och väntat på det här, det kommer jag ta med mig, säger Martin Ponsiluoma.

Hanna Öberg tvåa i kortdistans


Hon hade chansen att vinna i kortdistans i Pokljuka,Slovenien, men i sista skyttet missade hon sista skottet. Kul för Hanna, som haft en tung säsong med skador och sjukdomar. 

Norsk skidskyttepamp avstängd på livstid


Anders Besseberg är tidigare dömd till tre års fängelse för korruption. Nu stänger IBU av honom för livstid. Anders Besseberg ska ha tagit emot lyxklockor och låtit sig bjudas på jaktresor och prostituerade under besök i Ryssland. I gengäld misstänks han ha tonat ner ryska dopningsfall.

Skandal i backhoppning


Norge har i sitt eget VM i Trondheim fuskat med hopparnas dräkter. En av hopparna tog silvermedalj i lilla backen. Nu är norrmännen diskade i långa. Det går ju inte att bevisa att de hade likadana dräkter i lilla backen. Hm. Tränarna, som har erkänt fuskat, är diskade på livstid. Hopparna själva säger sig inte ha en aning om att deras dräkter var ändrade. Hm! Det sista ordet är nog inte sagt i denna fråga. 

onsdag 12 mars 2025

Maria

Filmen Maria handlar om Maria Callas, en av världens största operasångerskor, under hennes sista dagar i 1970-talets Paris. Hon avled bara 53 år gammal, då hon försökte få tillbaka sin röst med omfattande medicinbruk.

I rollerna:
Angelina Jolie - Maria Callas
Aggelina Papadopoulou - Maria Callas, som ung
Pierfrancesco Favino - Ferruccio
Alba Rohrwacher - Bruna
Haluk Bilginer - Aristotle Onassis
Caspar Philipsson - John F. Kennedy

Özz Nujen Pueblo

 


I vår blir det teater för min del. Pueblo - en sorglig, poetisk och då och då lite rolig föreställning om en berättare som tittar ut genom sitt fönster och berättar om vad och vilka han ser. Om det stora och det lilla i att vara människa, utsatt eller insatt och om kärleken och sorgerna som han omges av i ett litet italienskt samhälle idag. Kom gärna och titta när jag gör ca 12-13 roller på scenen 🙏🏽❤️🎭 vi ses på turnén som Riksteatern gör och vi besöker 48 orter i Sverige.


Möt bland andra Violetta, snabbköpskassörskan som låtsas att hon är en drottning och kunderna hennes lojala undersåtar. Said, lagerarbetaren som lägger all sin tid på jobbet och alla sina pengar på spel och öl. Domenica, den hemlösa kvinnan som samlar ihop kundvagnar på parkeringen, men vars tyngsta lass att bära är hennes eget livsöde.

Berättaren låter publiken följa med på en resa från personernas glädjeämnen till deras största prövningar. En resa som visar att hjältar kan finnas på de mest oväntade ställen.

Engla Nilsson EM-brons


19-åriga Engla Nilsson ställde verkligen till det i friidrotts-EM och höjdhopp. I sin mästerskapsdebut klarade hon av 1,92. Detta anses som en av Sveriges största friidrottssensationer någonsin. 

Wictor Petersson EM-silver


Det var längesen Sverige hade en medaljör på ett stort mästerskap i kula. Wictor Petersson lyckades dock med en stöt på 21,04.

Frida Karlsson vann VM-femmilen


Otrolig insats av Frida, som bar på en svår fotskada. Den lappades ihop med smärtstillande medel och silvertejp. Förhållandena var svåra med snö som inte höll måttet. Frida kämpade ihop med Ebba Andersson mot två norskor. Mot slutet föll Ebba olyckligt, men Frida tog hem segern. Frida hade i andra halvan av loppet styrt hela utvecklingen. Sveriges sjätte VM-guld och sex möjliga. 

Henrik Larsson EM-silver på 60 meter


Efter en trög start kunde Henrik Larsson spurta bra och ta en glad silvermedalj på 60 meter med tiden 6,52.

Hanna Öberg tvåa i jaktstarten i Nove Mesto


Hanna Öberg närmade sig täten med snabbaste åktid på det inledande varvet och lämnade vallen som 10:a efter fullt på 23 sekunder i första liggande. Hon avancerade därefter fem placeringar på vägen till andra liggande, men missade ett skott och föll till åttonde plats. Hanna fortsatte med femte åktid på det tredje varvet och lyckades sedan nolla ännu en gång på 20 sekunder i första stående. Tack vare det gick hon ut som femma på det fjärde varvet där hon var snabbast - och inför det sista skyttet hade svenskan bara en dryg straffrunda upp till ledande Lou Jeanmonnot på samma placering. När fransyskan åkte på två straffrundor fanns chansen för Hanna som sköt snabbt, men missade ett skott. Trots det var hon 24 sekunder bakom Julia Simon som tvåa ut på slutvarvet och höll undan för förföljarna in i mål, 17 sekunder bakom den segrande fransyskan. Hanna hade tredje åktid sammanlagt, 10 sekunder efter Oceane Michelon, men var tre sekunder snabbare än fransyskan som bäst i själva jaktstarten. Hon hade dessutom bästa skjuttid efter fyra serier på 1,27. Stort grattis Hanna till säsongens första pallplats efter ett riktigt starkt lopp!

Sebastian Samuelsson vann jaktstarten i Nove Mestro


Sebastian startade 46 sekunder efter ledande Emilien Jacquelin, men efter snabb åkning och prickfritt skytte tog Sebastian en klar vinst. 

måndag 10 mars 2025

William Poromaa VM-silver på fem-milen


Förra VM i Planica knep han bronset. I år blev det ännu bättre med silvermedalj, efter en tuff spurt. William Poromaa är värd all beröm.

fredag 7 mars 2025

Sverige VM-guld i damernas stafett


Det finns bara ett ord om utvecklingen i damernas stafett. Otroligt!!! Norge tog direkt greppet, när Heidi Weng drog på i första sträckan. Emma Ribom tappade orken och 35 sekunder. Vare sig Frida Karlsson och Ebba Andersson kunde knappa in på sina sträckor. Men på sista sträckan flög Jonna Sundling fram. Ingen av de rutinerade norskorna vågade ställa upp på sista sträckan mot Sundling. Den stackars debutanten Kristin Fosnaess fick istället ta ansvaret. Hon blev märkbart stressad när Jonna kom farande. En rolig sekvens på TV blev när man visade på Fridas och Ebbas reaktion. Ebba fick en våldsam hostattack och Frida gapflabbade.




Sverige VM-brons i stafett


Stafetten började med en dramatisk inledning då finländaren Niko Anttola föll i en utförskörning och hamnade långt efter. Truls Gisselman, som gjorde VM-debut, inledde starkt men och gick loss tillsammans med Norge och Tjeckien. Inne på stadion föll han dock olyckligt och vid växlingen låg Sverige på 15:e plats. William Poromaa gjorde en fantastisk upphämtning och jagade ikapp klungan. Poromaa var tongivande i farthållningen och gav Sverige en chans att kämpa om en medalj.

När Jens Burman höll kvar Sverige i matchen. Efter en stark avslutning av Edvin Anger, som höjde tempot i sista backen, var Sverige nära att slå Schweiz om silver. Men Anger hade inget att svara när schweizaren accelererade i slutet och Sverige fick nöja sig med brons.

– Det är riktigt imponerande det Truls gör på startsträckan, han möter killar som har många fler VM-starter än honom i bagaget, sa Edvin Anger om sin lagkompis efter loppet.

Oskar Svensson och Edvin Anger VM-brons i dubbelsprint


Äntligen var det dags för svenska herrarna att plocka medalj i detta VM. Oskar Svensson föll olyckligt på sin första sträcka, och chansen tycktes vara minimal. Men tack vare bra sträckor av Edvin Anger (framför allt den sista), kunde Sverige spurta sig till en bronsmedalj. 

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist VM-guld i dubbelsprint


Svenska skiddamerna fortsätter att vinna VM-guld. Jonna Sundlings och Maja Dahlqvists VM-guld i dubbelsprint var Sveriges fjärde guld i detta VM. Jonna och Maja var hur överlägsna som helst. Övriga lag var långt efter. 

Zebastian Modin vann VM-guld i sprint


Det här är lika stort som Paralympics, kommenterade han. Med sig hade han Emil Jönsson Haag som guide. Ljudvolymen var hög i stadion i Trondheim, vilket ställde till det för den blinde Zebastian. Med sina åtta paralympiska medaljer är Zebastian Sveriges bäste genom tiderna. 

Ebba Andersson vann VM-guld på 10 km klassiskt


Åter igen vann Ebba Andersson en sekundseger mot norska stjärnan Therese Johaug - Denna gång var hon 1,3 sekunder före. Bronsmedaljen knep Frida Karlsson.

måndag 3 mars 2025

Mot alla odds - Stafetten


För ett år sedan hade de inte åkt skidor. Gunde Svahn samlade ihop 5 influenser, som tillsammans körde stafett i Vasaloppet. Det blev stor underhållning, när Filip Dikmen, Samir Badran, Linda Pira, Junior Lerin och Kaeli Abdi körde Vasaloppet. Avslutningen är nog bland det mest galna jag sett. 




Ebba Andersson vann VM-guld på Skiathlon 2x10 km


Ebba Andersson vann VM-guld överraskande enligt henne själv. Hon spurtslog favoriten Therese Johaug. Jonna Sundling tog bronsmedaljen. Hon föll olyckligt och tappade kanske guldet på detta. I sitt segertal rimmade Ebba: "Det som hände i dag har jag knappt kunnat drömma, men det är något som jag aldrig någonsin kommer glömma. Att vinna som svensk på norsk mark, det känns helt ofattbart. Speciellt när Therese där ute i spåret verkligen satte fart."

Stina Nilsson vann Vasaloppet


I sin debut krossade Stina Nilsson sina konkurrenter i Vasaloppet med en marginal över fem minuter. Hon överraskade alla, då hon inte fanns med bland favoriterna före loppet. En kul grej var att segerkransen knutit av hennes syster, som praktiserar på blomsterhandeln. 

Alvar Myhlback vann Vasaloppet


Rekordung 18 år gammal vann Alvar Myhlback Vasaloppet efter en stark spurt. Tre svenskar hamnade på prispallen då Emil Persson kom tvåa och Max Novak trea.

Morrhår och ärtor

Mycket rolig film från 1986. Gösta Ekman och Margareta Krook gör två starka huvudroller. Småskojaren Håna (Gösta Ekman) hankar sig fram på s...